Skip to main content

Έως 90 μέρες βραχυχρόνια μίσθωση

Από την έντυπη έκδοση

Όριο 90 ημερών σε ετήσια βάση, στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων (οικονομία διαμοιρασμού), βάζει η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή και που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έγραψε στο φύλλο της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου η «Ν», η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Για τα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων δεν θα υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Τυχόν υπέρβαση των 90 ή 60 ημερών αντίστοιχα θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Τα ακίνητα επίσης θα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην των κλινοσκεπασμάτων. Επίσης όσοι νοικιάζουν ακίνητα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα εγγράφονται στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων», που θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης από τις διατάξεις προκύπτει ότι δεν επιτρέπεται η καταχώρηση περισσότερων από δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος (φυσικό πρόσωπο).

Ακόμα προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο εκμισθωτής υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.

Αναφορικά με το εισόδημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν. 4172/2014.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης σημείωσε: «Ελπίζουμε το παρόν νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας στον τουρισμό».

Θετικά βλέπει την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος την Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αλέξανδρος Βασιλικός. Όπως επεσήμανε στη «Ν», η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας ήταν αναγκαία. Συμπλήρωσε πάντως ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν σωστά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας.