Skip to main content

Καινοτομία με επίκεντρο το πεδίο της κάνναβης

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Η ομάδα της ΚΑΝΝΑΒΙO ΚΟΙΝΣΕΠ επέλεξε από πεποίθηση να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της κάνναβης διαβλέποντας πέρα από τις τεράστιες επιχειρηματικές δυνατότητες, την αναγκαιότητα «πράσινης» αξιοποίησης ενός πολυχρηστικού φυτού, το αποτύπωμα του οποίου μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο «ΜΜ» της «Ν» ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΚΑΝΝΑΒΙO ΚΟΙΝΣΕΠ, σύμβουλος περιβάλλοντος και εφαρμογών κάνναβης, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, το 2016 -μόλις δηλαδή εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει την καλλιέργεια κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα- ξεκίνησαν δύο πιλοτικές καλλιέργειες στα Ψαχνά Ευβοίας και στα Χανιά σε συνολική έκταση οκτώ στρεμμάτων. Το εγχείρημα έδωσε καρπούς και έτσι έναν χρόνο μετά, σε έκταση 100 στρεμμάτων, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται πλέον στο Βελεστίνο Βόλου, ήρθε η πρώτη σοδειά ελληνικής κάνναβης από πιστοποιημένα βιολογικά χωράφια. Ακολούθησε η μεταποίηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τοπικές πιστοποιημένες βιολογικές μονάδες στη Μαγνησία. Η πρώτη σειρά τελικών προϊόντων βρίσκεται ήδη σε ράφια επιλεγμένων σημείων και περιλαμβάνει: ακατέργαστους ανθούς βιολογικής κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη, αιθέριο έλαιο με το σύνολο των τερπενίων (αρωματικών ουσιών) του φυτού, συμπυκνωμένο ανθόνερο, καθώς και φυσικές κηραλοιφές με σπορέλαιο και εκχύλισμα κάνναβης.

Ωστόσο, ο βασικός στόχος της ομάδας είναι να δημιουργηθεί μια καθετοποιημένη παραγωγή λειτουργικών τροφών και φυσικών εκχυλισμάτων και προς τούτου η ΚΑΝΝΑΒΙO ΚΟΙΝΣΕΠ δρομολογεί το καλοκαίρι την έναρξη δημιουργίας σχετικής μονάδας στον Βόλο. Για την ολοκλήρωση της επένδυσης, ύψους 600.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί διάστημα τριών χρόνων, με το έργο να αναμένει την ένταξή του στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα, φέτος η παραγωγική δυναμική διευρύνθηκε με την ένταξη νέων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που συνολικά αναμένεται να αγγίξουν τα 150-160 στρέμματα. Δρομολογείται, επίσης, και η δημιουργία e-shop, ενώ οι σχεδιασμοί προβλέπουν και είσοδο σε ξένες αγορές. Σε επίπεδο καινοτομίας, η ομάδα της ΚΑΝΝΑΒΙO ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξετάζει ήδη τη δυνατότητα παραγωγής φυσικού εκχυλίσματος ανθού (CBD whole plant extract) που θα κυκλοφορήσει ως συμπλήρωμα διατροφής.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι έχει συσταθεί η πρώτη ελληνική συμβουλευτική εταιρεία εφαρμογών κάνναβης, HempKanna Consulting, μέσω της οποίας ο κ. Θεοδωρόπουλος και μια μεγάλη ομάδα συνεργατών παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες για όλα τα στάδια παραγωγής της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.

Σχολιάζοντας το επικείμενο «άνοιγμα» της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρει ότι αποτελεί ένα «σημαντικό πρώτο βήμα, με πολλά όμως περιθώρια βελτίωσης», το οποίο θα πρέπει να συνοδευτεί με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ό,τι έχει να κάνει με τις χρήσεις της κάνναβης. Ο ίδιος εκτιμά ότι το εν δυνάμει market value της εγχώριας αγοράς κάνναβης (βιομηχανικής, ευφορικής και φαρμακευτικής) ανέρχεται σε 1,5-2 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι το νέο πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη είναι αποτρεπτικό για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και επιχειρηματίες, καθώς προϋποθέτει σημαντικά κεφάλαια εισόδου στη δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτιμά ότι «η χώρα έχει τα πλεονεκτήματα να αποκτήσει ένα ισχυρό επιχειρηματικό “στίγμα” στον τομέα της κάνναβης», ενώ υποστηρίζει ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πλέον έτοιμη να δεχθεί αυτή την εξέλιξη». Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης γύρω από το «κεφάλαιο» της κάνναβης, η ομάδα της ΚΑΝΝΑΒΙO ΚΟΙΝΣΕΠ θα συμμετέχει ενεργά τον προσεχή Ιούνιο στη διεθνή εμπορική έκθεση BALKANNABIS EXPO στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν δύο συνέδρια με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων διεθνώς ομιλητών.