Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά και Τέτης Ηγουμενίδη
Το ΙοΤ είναι εδώ, εξελίσσεται ραγδαία και αλλάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των επιχειρήσεων αλλά και των χρηστών. Δημιουργεί ένα νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομιών αλλά και των κοινωνιών μέσα από την ενοποίηση του OT (Operational Technology) και του IT (Information Technology), αλλά και μέσω της ενίσχυσης των mobile και digital χαρακτηριστικών των χρηστών, εργαζομένων και πολιτών. Πρόκειται για μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του 2ου Συνεδρίου Τεχνολογίας της «Ναυτεμπορικής», με θέμα «Internet of Things – Evolution in Action».
Στην έναρξη του συνεδρίου η ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Βάλια Καϊμάκη αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να στρέψει πιο αποφασιστικά την προσοχή της Πολιτείας στην τεχνολογία με την ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, καθώς είναι 26η ανάμεσα σε 28 χώρες της Ε.Ε. στην ψηφιακή οικονομία για το 2016, ενώ υστερεί σημαντικά και στη συνδεσιμότητα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και κάπως λιγότερο πίσω στη χρήση του Διαδικτύου και την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Επίσης αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επόμενης γενιάς, το οποίο αφορά έργα άνω των 400 εκατ. ευρώ σε ευρυζωνικές υποδομές σε όλη τη χώρα και αυτή τη στιγμή γίνεται η επικαιροποίηση των έργων νέας γενιάς. Η κα Καϊμάκη τόνισε ότι το ΙοΤ μπορεί να κάνει λόγο για τη σύνδεση των αντικειμένων, όμως είναι οι χρήστες που κάνουν τη διαφορά, τα δεδομένα και οι πληροφορίες που δίνουν και μεταλλάσσουν και αυτό το Internet of Things σε «διαδίκτυο του ανθρώπου».
Τις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου ολοκλήρωσε η α’ εκτελεστική αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών), Γιώτα Παπαρίδου, η οποία σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό στην τεχνολογία, που δίνει τη δυνατότητα «να γίνουμε πρώτοι στην τεχνολογία, εάν το θελήσουμε». Σύμφωνα με την κα Παπαρίδου, το ΙοΤ είναι νευραλγικός τομέας που εξελίσσεται σε Ιnternet οf Εverything. Σημείωσε ότι οι κυριότεροι τομείς εφαρμογών αυτού του τύπου των τεχνολογιών είναι το λιανικό εμπόριο, η υγεία, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές κατασκευές. Ο αριθμός των διασυνδεδεμένων καταναλωτικών συσκευών μέχρι το 2020 θα ξεπεράσει την εγκατεστημένη βάση των έξυπνων τηλεφώνων και των tablets μαζί.
Επίσης μέχρι το 2020 οι αυτοματισμοί και τα συστήματα ελέγχου για το σπίτι θα αντιπροσωπεύουν το 35% της εγκατεστημένης βάσης του ΙοΤ. Παράλληλα προβλέπεται έκρηξη εφαρμογών σε λιανικό εμπόριο, υγεία, μεταφορές και βιομηχανία. Σύμφωνα με την κα Παπαρίδου, η ανάδειξη του κλάδου, των 4.600 επιχειρήσεων και των 250.000 εργαζομένων, σε νευραλγικό τομέα μπορεί να αλλάξει άρδην την παραγωγική βάση της χώρας, σημειώνοντας ως σημαντικό βήμα την ίδρυση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Νωρίτερα, όπως επεσήμανε στην εισαγωγική του ομιλία ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» Γιάννης Περλεπές, «το περσινό πρώτο συνέδριο που είχε διοργανώσει η εφημερίδα έδειξε πως η εξέλιξη των εφαρμογών IoT οδήγησε στην ανάπτυξη μιας νέας φιλοσοφίας για τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και δημιουργούμε. Οδήγησε σε μια σειρά εφαρμογών για την εμπειρία των καταναλωτών, τη φροντίδα των ασθενών, για την εφοδιαστική αλυσίδα, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την οικιακή ψυχαγωγία αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα». Όπως σε κάθε τεχνολογία, έτσι και το ΙοΤ χαρακτηρίζεται από τη συνεχή εξέλιξη.
Στο φετινό συνέδριο κεντρικό θέμα ήταν οι σημερινές απαιτήσεις για τις εφαρμογές IoT, ο ρόλος και η σημασία της διαχείρισης των Big Data, το ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων, καθώς και η προστιθέμενη αξία των εφαρμογών IoT για την επιχείρηση και τον καταναλωτή. Το ΙοΤ είναι το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και το ζήτημα είναι πώς μπορεί να μετουσιωθεί σε προστιθέμενη αξία της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι ομιλητές
Οι δυνατότητες και οι εφαρμογές του Internet of Things για τον επιχειρηματικό κλάδο, οι αλλαγές που ήδη συντελούνται, τα προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και οι πιθανές λύσεις, όπως και οι πρακτικές βέλτιστης διαχείρισης των επιχειρησιακών πόρων μέσω του Internet of Things ήταν το βασικό θέμα της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, με τίτλο «Enterprise monetization strategies & Consumer experiences».
Το πιλοτικό Smart City στη Χαλκίδα, καθώς και την τεχνολογία Narrowband IoT παρουσίασε ο δρ Κωνσταντίνος Ελευθεριάνος, Business Development Manager από τη διεύθυνση Marketing Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελατών του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθεριάνο, η λύση που αναπτύχθηκε στη Χαλκίδα αφορά την «έξυπνη στάθμευση» και τον «έξυπνο φωτισμό» της πόλης, με αποτέλεσμα τα σημαντικά οφέλη σε εξοικονόμηση πόρων αλλά και ανθρωπο-ώρες. Παράλληλα σημείωσε τη μεγάλη σημασία του δικτύου Narrowband IoT, που είναι το πιο κατάλληλο για το μοντέλο εφαρμογών τέτοιου τύπου και ο όμιλος ΟΤΕ θα είναι σε θέση να το διαθέσει και εμπορικά.
Στη στρατηγική της Cisco στον νευραλγικό τομέα της ασφάλειας στο περιβάλλον ΙοΤ εστίασε ο Νίκος Μουρτζίνος, Business Development Director της Cisco Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, με την ομιλία του «Securing the Future: Integrating cybersecurity into the Internet of Things technologies». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην τεράστια ψηφιακή ανατροπή που προκαλεί η 4η βιομηχανική επανάσταση και το IoT ως μέρος αυτής της επανάστασης. Υπολογίζεται πως οι επενδύσεις στον τομέα στα επόμενα 5 χρόνια θα φτάσουν τα 6 τρισ. δολ. με σκοπό να βγάλουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τη λογική της ψηφιακής ασφάλειάς τους.
Το ΙοΤ δεν είναι ένα ακόμα gadget, αλλά ένα σημαντικό εργαλείο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τόνισε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Zelitron και διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων και Καινοτομίας της Vodafone Ελλάδας. Όπως είπε, μιλάμε πλέον για το πώς θα υιοθετηθεί η τεχνολογία ΙοΤ. Ήδη το 24% των ΙΤ επενδύσεων είναι στον τομέα του ΙοΤ. O κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι το Vodafone Group διεθνώς απασχολεί 1.200 άτομα στον συγκεκριμένο τομέα διαθέτοντας ομάδες εργασιών σε διάφορες κατηγορίες της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Στόχος είναι το ΙοΤ να αποτελεί εργαλείο επιχειρηματικής λειτουργίας και μεγιστοποίησης της αξίας της.
Τον πρώτο κύκλο του συνεδρίου έκλεισε ο Karsten Koenigstein, Managing Director, Smartly Solutions, former responsible for Sales and Business Development, Bosch Software Innovations for all solutions from Connected Vehicle, Connected Energy, Smart Manufacturing and Smart Home, με ομιλία του με θέμα «Industrial IoT – Why isn’t it happening for SMEs». Ο κ. Koenigstein ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να μπουν στην αγορά του ΙοΤ. Πρέπει να υπάρχει σαφές όραμα και σαφής στόχος επιστροφής της επένδυσης σε λιγότερο από έναν χρόνο. Η λύση είναι η παροχή του λογισμικού ως υπηρεσία. Σύμφωνα με τον κ. Koenigstein, ιδιαίτερη ανάπτυξη θα σημειώσει το βιομηχανικό IoT. Στα επόμενα χρόνια οι εταιρείες θα δαπανήσουν παγκοσμίως περί τα 7 τρισ. ευρώ σε έργα και εφαρμογές ΙοΤ για τον συγκεκριμένο κλάδο.
Στο πρώτο πάνελ της πρώτης ενότητας, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο τ<ης «Ναυτεμπορικής» Λέττα Καλαμαρά,ο Στέλιος Γκούσκος, συνιδρυτής και διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Terracom Πληροφορική, αναφέρθηκε στην εφαρμογή IoT, QR-Patrol, στον τομέα της φυσικής ασφάλειας. Η εφαρμογή που έχει αποσπάσει υψηλή βαθμολογία στο πρόγραμμα Horizon 2020 της Ε.Ε. προσφέρει παρακολούθηση της θέσης των εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο και υιοθετεί τεχνολογίες NFC, bluetooth, beacons (μικροί ασύρματοι πομποί) και φορητούς συσκευές με αισθητήρες (wearables). Για την υποδοχή του πρώτου αυτοκινούμενου αεροπλάνου προετοιμάζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Γιώργο Δημητριάδη, διευθυντή επιχειρηματικής μονάδας πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Όπως είπε, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας ετοιμάζεται να επενδύσει σε επιπλέον λύσεις ΙοΤ από το 2017, μεταξύ των οποίων τα beacons, οι λύσεις διευθέτησης όγκου ροής αεροδρομίου, καθώς και σύστημα ελέγχου αέρα, καιρού και θορύβου σε συνεργασία με νεοφυή καινοτόμο εταιρεία. Στις εφαρμογές ΙοΤ στη γεωργία αναφέρθηκε ο Άγγελος Μπλέτσας, αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα, η διαχείριση φυσικών πόρων επιτυγχάνεται με τον βέλτιστο τρόπο μέσω λύσεων και εφαρμογών που έχει αναπτύξει η ομάδα του στο Πολυτεχνείο, με την αξιοποίηση των καλλιεργειών ως φυσικούς αισθητήρες. Τις κοινές συνέργειες μεταξύ των έξυπνων πόλεων και των έξυπνων εμπορικών λιμένων με τη βοήθεια του ΙοΤ τεχνολογιών επεσήμανε η Νινέτα Πολέμη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Όπως είπε, απαιτούνται εναρμονισμένες πολιτικές και τακτικές crisis management. Στη συμβολή του ΙοΤ στη βιομηχανία εστίασε ο Γιάννης Σολδάτος, Associate Professor, Athens Information Technology. Σύμφωνα με τον κ. Σολδάτο, το ΙοΤ παρέχει λύσεις αυτοματοποίησης της παραγωγής, με στόχο τη βελτίωση του χρόνου παράδοσης των προϊόντων και συνεπώς την εξυπηρέτηση των πελατών.
Στον δεύτερο κύκλο της πρώτης ενότητας, ο Francisco Maroto, CEO & Founder, OIES Consulting, σημείωσε ότι οι τεχνολογίες IoT μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πολίτες, αλλά δεν μπορούν να τους κάνουν όλους εκατομμυριούχους. Το Internet of Things συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα, επεσήμανε ο Hans Mulders, Digitization Architect, PA Consulting Group.
Στο πάνελ που ακολούθησε, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο, ο δρ Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής Έρευνας, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων, επεσήμανε πως έρχεται ενοποίηση των πλατφορμών και ενοποιημένη διακυβέρνηση, με μείζον θέμα την «κυβερνοασφάλεια» και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το «καταναλωτικό» IoT εμπεριέχει ίσως τις σημαντικότερες προκλήσεις, σύμφωνα με τον Karsten Koenigstein. Στο ζήτημα της συμβατότητας των διάφορων εφαρμογών σε βάθος χρόνου με τις συσκευές, αλλά και το θέμα των συνεχών updates που απαιτούνται στις εφαρμογές εστίασε ο Δημήτρης Λεονάρδος, διευθύνων σύμβουλος, Wubby. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη ραγδαία εξάπλωση των τεχνολογιών IoT, η λύση των οποίων, όπως τόνισε, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αποκόμιση θετικής εμπειρίας από τις τεχνολογίες Internet of Things, επεσήμανε ο Σέργιος Σούρσος, Master R&D Engineer, Intracom SA Telecom Solutions, Coordinator of H2020 project symbIo Te.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας του Συνεδρίου, με θέμα «Infrastructure & data at scale», οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο επίπεδο των υποδομών, τα αναγκαία τεχνολογικά συστατικά σε software και hardware για την υλοποίηση λύσεων IoT, καθώς και στον βαθμό ασφάλειας για τα δεδομένα μιας επιχείρησης, ειδικά όταν αυτά έχουν μεγάλο όγκο.
Ο Κώστας Δαβαράκης, IoT Expert της SingularLogic, μίλησε για τις εφαρμογές της Singular Logic και της θυγατρικής της SenseOne, σε κτήρια, στον τομέα της ενέργειας. Ανέλυσε την προοπτική που φέρνουν οι IoT τεχνολογίες στα cloud δίκτυα, στις πλατφόρμες analytics και στο λογισμικό για παρόχους υπηρεσιών, λέγοντας ότι για την Ελλάδα το «ποτήρι του IoT» είναι μισογεμάτο «και ήδη έχουμε αρχίσει να πίνουμε από αυτό».
Ο Κωνσταντίνος Σκοπελίτης, Senior Wireless Solution Sales Manager, Huawei Greece & Cyprus, αναφέρθηκε στο όραμα της Huawei για έναν «connected world» μέχρι το 2020 και σημείωσε ότι η εταιρεία θέλει να παρέχει τον «αυτοκινητόδρομο» ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα συσκευών και εφαρμογών και υπογράμμισε ότι η δημιουργία αυτού του ενιαίου μεγάλου κοινού «διαύλου» είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την πραγματική ώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών Internet of Things.
Ο Μιχάλης Σκαλιώτης, Head of Task Force – Big Data at EUROSTAT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί επιτροπές που ασχολούνται με τις τεχνολογίες IoT και με την επίδρασή τους στον άνθρωπο και ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Ο Joost Volker, Director of Sales & Business Development IOT, Oracle EMEA, μίλησε για τις τεχνολογίες ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας που αναπτύσσει η Oracle, τόσο σε επίπεδο σπιτιού όσο και σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, σε επίπεδο περιοχής, πόλης, νομού, αλλά και χώρας. Πρόσθεσε ότι οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές και τόνισε ότι την Oracle απασχολεί ιδιαίτερα η ασφάλεια, όπως θα πρέπει να απασχολεί τους χρήστες και τους παρόχους των εν λόγω τεχνολογιών.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, με συντονιστή τον διευθυντή Ψηφιακών Μέσων της «Ναυτεμπορικής» Γιώργο Ζαφόλια, η Ντόρα Βαρβαρίγου, καθηγήτρια στον Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μίλησε για τις εφαρμογές που έχει η αξιοποίηση των big data στην καθημερινότητα του πολίτη και στη λειτουργία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ο Κώστας Περήφανος, Data Scientist, Senior Manager στη Royal Mail, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που φέρνουν οι IoT τεχνολογίες, σημειώνοντας ότι πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία μηχανών που όχι μόνο θα μπορούν να δημιουργούν οι ίδιες νέες μηχανές, αλλά και να μαθαίνουν, όπως επίσης και να χειρίζονται τη μάθηση αυτή με ένα «μηχανικό» τρόπο «σκέψης» και πρόσθεσε ότι αυτή η «μηχανική σκέψη» είναι ο «προθάλαμος» για την πραγματική «ηλεκτρονική ευφυΐα».
Το Συνέδριο έκλεισε με την ενότητα για τον ρόλο των startups στο ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω των IoT τεχνολογιών. Στο πάνελ με συντονιστή τον Βασίλη Τραπεζάνογλου, σύμβουλο Ψηφιακής Καινοτομίας, πρόεδρος & CEO της DISC Α.Ε., ο Γιώργος Καμέτας από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών, επικεφαλής Τομέα Business Banking της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, που έχει στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και των startups, ενώ το επόμενο βήμα της τράπεζας είναι το πρόγραμμα Act4Greece και σύντομα θα φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Ο Αλέκος Μανιατόπουλος, CEO της Yodiwo, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιρειών για να προωθηθούν αποτελεσματικά οι IoT τεχνολογίες και σημείωσε ότι η εκτίμησή του είναι πως τελικά θα κερδίσει το «απλό» Internet of Things. Ο Σωτήρης Μπαντάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Centaur Analytics Inc, αναφέρθηκε στη σημαντική επένδυση, ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων, που έγινε στην Centaur Analytics από funds προερχόμενα από το Ισραήλ και Αμερικανούς investor angels. Η Ρούλα Μπαχταλιά, Programme Manager στο EGG – EnteroGrowoGo, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της «θερμοκοιτίδας startups» EGG που υποστηρίζει η Eurobank και σημείωσε τις επιτυχημένες επιχειρηματικές πορείες πολλών startups που ξεκίνησαν μέσα από το EGG. O Μανώλης Νικηφοράκης, διευθύνων σύμβουλος της Ex Machina, αναφέρθηκε στις εφαρμογές weather analytics που αναπτύσσει η Ex Machina, καθώς και για τη συνεργασία με την Επιχείρηση Αερίου Αττικής, τον ΑΔΜΗΕ, την IBM και τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τη συγκεκριμένη ενότητα, αλλά και τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου έκλεισε ο Αναστάσιος Οικονομίδης, Chief Technology Officer της ASN, ο οποίος μίλησε για τη δραστηριοποίηση της ASN με υπηρεσίες IoT στον τομέα του εμφιαλωμένου κρασιού.