Skip to main content

Κομβική μέρα για τη Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το αίτημα της Folli Follie για επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης που θα την οδηγήσει σε βιώσιμη πορεία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει εξασφαλίσει με τους πιστωτές της και η οποία περιλαμβάνεται στον φάκελο της υπόθεσης που θα εξετάσει το δικαστήριο.

Αν και δεν αναμένεται άμεσα η απόφαση, εκτιμάται ότι το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας περνά στην τελική ευθεία με τη σημερινή συζήτηση, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο γεγονότων που συγκλόνισαν την ελληνική επιχειρηματική σκηνή, με διαστάσεις χρηματιστηριακές, οικονομικές, δικαστικές, πολιτικές και κοινωνικές. Από τον Μάιο του 2018, όταν η έκθεση του αμερικανικού fund QCM άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για τα πλασματικά στοιχεία στις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie και τα πεπραγμένα των ιδρυτών του ομίλου, της επιχειρηματικής οικογένειας Κουτσολιούτσου, πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει και θα αργήσει η ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την απονομή δικαιοσύνης. Ωστόσο η σημερινή συζήτηση ανατροφοδοτεί τις ελπίδες για διάσωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας στην εταιρεία, σε συνέχεια της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ύψους 467 εκατ. ευρώ και της εξασφάλισης ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 13 εκατ. ευρώ, σε συμφωνία με τους πιστωτές και τους χρηματοοικονομικούς της συμβούλους.

Η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο των άρθρων 106 β και δ του ΠτΚ θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύσταση των δύο νέων εταιρειών OpsCo και AssetCo, στις οποίες θα μεταβιβαστούν η εμπορική δραστηριότητα και τα περιουσιακά στοιχεία της σημερινής εταιρείας αντίστοιχα. Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης η δραστηριότητα προβλέπεται να περάσει σε κερδοφορία από το 2022, με έσοδα 57,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας, από 35 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2020, αν και η περίοδος του lockdown αλλά και η λειτουργία της αγοράς με περιοριστικά μέτρα θέτει υπό αμφισβήτηση ορισμένες προβλέψεις.

Σημειώνεται πάντως ότι η ενδιάμεση χρηματοδότηση έχει προσφέρει μια σημαντική ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, που είναι σημαντικές αν ληφθεί υπόψη ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ και κοσμημάτων, που είναι από αυτούς με τις μεγαλύτερες απώλειες στο σύνολο της αγοράς του λιανεμπορίου.