Skip to main content

Ταϊλάνδη – Ν. Κορέα στην «ακτίνα» των εξαγωγών

Από την έντυπη έκδοση

Οι δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές της Ταϊλάνδης και της Νότιας Κορέας μπαίνουν στο εξαγωγικό στόχαστρο του εγχώριου κλάδου του ακτινιδίου, του δεύτερου σε αξία εδώδιμου φρούτου των ελληνικών εξαγωγών.

Αν και επίσημα στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, από τους εκπροσώπους του κλάδου εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τις 250.000 τόνους της περσινής χρονιάς, ενώ θετικοί είναι οι οιωνοί για την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2019-2020, εάν ληφθεί υπόψη και η μείωση της παραγωγής ακτινιδίου στην ανταγωνίστρια γειτονική Ιταλία.

Η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 100.000 στρέμματα, κάτι που σημαίνει ότι σε δύο-τρία χρόνια η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000 τόνους. Το 90% της παραγωγής του ελληνικού ακτινιδίου εξάγεται, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.

Μετά και την υπογραφή πρωτοκόλλου για την εξαγωγή ακτινιδίων στην Κίνα, η Άτυπη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου είχε στενή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις διαδοχικές επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων των Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών της Ταϊλάνδης και της Νότιας Κορέα. Σκοπός των επισκέψεων ήταν οι αντιπροσωπείες να διαπιστώσουν από κοντά το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου, καθώς και την αξιολόγηση της επάρκειας των φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου, από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο, ώστε να ακολουθήσουν τα αντίστοιχα σχετικά Διμερή Πρωτόκολλα.