Skip to main content

Γιατί καθυστερεί η πώληση των Νηρέα και Σελόντα

Από την έντυπη έκδοση

Tης Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Μηνιαία παράταση δόθηκε στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα. 

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών έληγε σήμερα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι της διαδικασίας (Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη) δέχθηκαν αιτήματα για παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Την απόφαση να δοθεί εν τέλει παράταση φέρεται ότι ενίσχυσαν και ορισμένα άλλα τεχνικά θέματα και προς τούτο ως επικρατέστερη ημερομηνία φαίνεται να «κλειδώνει» η 15η Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε, όπως αναμενόταν, γκρίνιες από τα σχήματα που είχαν έτοιμο τον φάκελο της προσφοράς, καθώς εκτιμούν ότι «αβαντάρει» όποιον εκ των οκτώ ενδιαφερόμενων δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει την πρότασή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις εμπλεκόμενων παραγόντων ήθελαν τον αριθμό των υποψηφίων που θα περνούσε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών να είναι μικρότερος των οκτώ, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συμμαχίες σχημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Ανδρομέδα (που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του επενδυτικού κεφαλαίου Amerra Capital Management, το οποίο αποτελεί έναν εκ των οκτώ ενδιαφερόμενων που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού) Δημήτρης Βαλαχής είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι στην τελική φάση θα καταθέσουν πρόταση τρεις έως πέντε ενδιαφερόμενοι.

Ως προς το ενδεχόμενο η μεταφορά στη νέα χρονιά της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού να «πριμοδοτεί» και το τίμημα των προσφορών (δεδομένης της βελτιωμένης εικόνας που παρουσιάζουν φέτος οι δύο προς πώληση εταιρείες), πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία εξηγούν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς οι προσφορές γίνονται βάσει προσδιορισμένων μεγεθών της Σελόντα και της Νηρεύς και δεν επηρεάζονται από την όποια βελτίωση ή μη εμφανίσουν στους ισολογισμούς τους στο μεσοδιάστημα ως την πώλησή τους.

«Κλειδί» η διαχείριση χρεών των εταιρειών

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξάλλου, ως βασικότερο σημείο που φέρεται ότι θα «κρίνει» τον «νικητή» του διαγωνισμού αναδεικνύεται το πλάνο που σχετίζεται με τη διαχείριση των χρεών των προς εξαγορά εταιρειών. Εξίσου σημαντική παράμετρος θεωρείται επίσης και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και το μοντέλο ανάπτυξης που θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις.

Υπάρχουν πάντως και φωνές που εκφράζουν απορία σχετικά με την απόφαση μεταφοράς της διαδικασίας έναν μήνα αργότερα, καθώς -όπως υποστηρίζουν- μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε έντονα η πρόθεση των τραπεζών να εμφανιστούν αποδεσμευμένες από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και τα δάνεια με τα οποία αυτός βαρύνεται, εν όψει των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι προς πώληση έχει τεθεί το 74,98% που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη Νηρέας (Τράπεζα Πειραιώς 32,51%, Eurobank Εργασίας 15,64%, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 6,18%, Alpha Τράπεζα 20,65%) και το 79,61% που κατέχουν στη Σελόντα (Τράπεζα Πειραιώς 32,92%, Eurobank Εργασίας 13,28%, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 11,44%, Alpha Τράπεζα 21,97%).