Skip to main content

Η επόμενη μέρα της MIG χωρίς τον Ανδρέα Βγενόπουλο

Από την έντυπη έκδοση

Ο πλέον πολυσχιδής επιχειρηματικός όμιλος εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, η MIG, αποτελεί την ισχυρή παρακαταθήκη προς το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας του Ανδρέα Βγενόπουλου (φωτογραφία), ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Όλοι γνωρίζουν πως παρά τη μικρή μετοχική σχέση του επιχειρηματία με τον όμιλο, καθώς βασικοί μέτοχοι είναι η Τράπεζα Πειραιώς με 31,2% και το Dubai Group Ltd με 14,2%, η γέννηση και γιγάντωσή του αποτελεί δικό του έργο, με αποτέλεσμα το γεγονός της απώλειάς του να δημιουργεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα. Κι αυτό παρά, επίσης, το γεγονός ότι τυπικά κατείχε τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους στη διοίκηση.

Το όνομα του Ανδρέα Βγενόπουλου έγινε πασίγνωστο στον χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό στίβο πριν από περίπου δύο δεκαετίες, και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1997, όταν εμφανίστηκε, ως εκπρόσωπος της εταιρείας Marfin, με έδρα τις Παρθένους Νήσους, στη γενική συνέλευση της σοκολατοποιίας Παυλίδης, κατέχοντας ένα αξιοσημείωτο κομμάτι των προνομιούχων μετοχών της ελληνικής θυγατρικής της πολυεθνικής Kraft/Jacobs Suchard.

Τα πρώτα κεφάλαια που διαχειρίστηκε η Marfin προέρχονταν από τον κλάδο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, έναν κλάδο που ως δικηγόρος υπηρέτησε ήδη από το 1976.

Ο ίδιος και η Marfin γίνονται ο «πονοκέφαλος» της πολυεθνικής και μάλιστα η Παυλίδης οδηγείται τελικά εκτός Χ.Α., έχοντας προσφέρει σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη.

Το επόμενο βήμα πραγματοποιείται όταν η Marfin εισέρχεται έμμεσα στο Χ.Α., με την απόκτηση της Μεσογειακής ΑΕΧΧ το 1998, και συνεχίζεται όταν ο εισηγμένος εκτυπωτικός όμιλος Επιφάνεια – Ιντερτύπ μετονομάζεται σε Marfin Comm A.E. Συμμετοχών.

Τα επόμενα χρόνια μέσω της Marfin Comm ο Ανδρέας Βγενόπουλος ξεκινάει έναν χορό επενδύσεων και συμμετοχών φτάνοντας στο σήμερα, όπου η MIG ελέγχει τρεις κορυφαίους στους κλάδους τους ομίλους, τη Vivartia, την Attica Group και το Υγεία.

Το χαρτοφυλάκιο των βασικότερων επενδυτικών τοποθετήσεων της MIG συμπληρώνουν οι Singular Logic, Sunce Bluesun, Hilton Κύπρου και JSC Robne Kuce Beograd (RKB).

Η κρίση της ελληνικής οικονομίας, όπως ήταν λογικό, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον ισχυρό όμιλο, ο οποίος σε μία ιδιαίτερα άσχημη περίοδο για τις ελληνικές τράπεζες βρέθηκε με «άνοιγμα» προς αυτές, το οποίο υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Βασικός πιστωτής είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μέσω ομολογιακών εκδόσεων κατέχει σήμερα και το 31,2%.

Υπενθυμίζεται ότι η σχέση με την τράπεζα δεν ήταν πάντα ρόδινη όταν προ δεκαετίας μέσω της Marfin Bank ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε καταθέσει δημόσια προσφορά προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Εξάλλου, η Marfin Bank και η κρίση στην Κύπρο αποτελούν ένα ισχυρό κεφάλαιο για τον όμιλο και ήταν επίσης και η αιτία των δικαστικών διώξεων που αντιμετώπιζε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο ίδιος διεκδικούσε εδώ και χρόνια αποζημίωση για λογαριασμό του ομίλου, άνω των 800 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απαξίωσης της συμμετοχής της MIG στη Marfin Popular Bank, την ίδια στιγμή μάλιστα που η Κυπριακή Δημοκρατία τον κατηγορούσε για καταχρηστική διαχείριση, από την οποία όμως δεν προέκυψε τελικά κατηγορία.

Ακόμη και μέχρι τον θάνατό του η δίωξη δεν είχε σταματήσει, καθώς σε εξέλιξη παρέμεναν οι δύο μεγάλες δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί εναντίον του. Φυσικά, πλέον, η διαδικασία αυτή δεν έχει νόημα να συνεχιστεί.

Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε ότι ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του ήταν στο επίκεντρο της «δικαστικής δημοσιότητας» εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης κυρίως με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα για τον όμιλο, πολλά εξαρτώνται από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία -πέρα από το γεγονός ότι είναι βασικός μέτοχος- κατέχει πλέον και μετοχοδάνεια, η μη εξυπηρέτηση των οποίων μπορεί να την κάνει κύρια μέτοχο ισχυρής πλειοψηφίας στις τρεις βασικές εταιρείες του ομίλου, Vivartia, Attica και Υγεία.