Skip to main content

Κτήμα Γεροβασιλείου: Βλέψεις για διείσδυση σε νέες διεθνείς αγορές

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

H ιστορία του Κτήματος Γεροβασιλείου ξεκινά το 1981, όταν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου αποφάσισε να ασχοληθεί με την οινοποιία, φυτεύοντας για αρχή κυρίως ελληνικές, αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών στα 25 στρέμματα οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, που οδήγησαν το 1986 στην πρώτη οινοποίηση.

Από τότε κύλησε πολύ… κρασί στο αυλάκι, με πολλές και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για τους οίνους Γεροβασιλείου (550 βραβεία συνολικά, εκ των οποίων οι 48 εντός του 2017), που πλέον παράγονται στον ιδιόκτητο αμπελώνα των περίπου 700 στρεμμάτων με τις πιο σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης.

Ποιότητα και εξωστρέφεια

Επιμένοντας στην παραγωγή εκλεκτών οίνων και στην προώθηση στο εξωτερικό κρασιών με μέση και ανώτερη τιμή φιάλης, το Κτήμα Γεροβασιλείου παρουσίασε ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της βαθιάς ελληνικής κρίσης, πετυχαίνοντας την τελευταία εξαετία αύξηση πωλήσεων άνω του 60%, καθώς ο τζίρος των 3,1 εκατ. ευρώ του 2010 ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ το 2016, μένοντας σταθερά σε κερδοφόρα τροχιά. Η θετική αυτή πορεία συνεχίζεται και φέτος, με την εταιρεία να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 5%-10%. Οι εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο των πωλήσεων, με σημαντικότερους πελάτες τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ενώ, όπως τονίζει στο «ΜΜ» ο υπεύθυνος Εξαγωγών της οινοποιίας, Θρασύβουλος Γιαντσίδης, στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν οι αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, στις οποίες παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για ποιοτικά προϊόντα.

Διαβατήριο για τη διείσδυση των κρασιών Γεροβασιλείου σε τέτοιες απαιτητικές αγορές είναι οι δεκάδες διεθνείς διακρίσεις που κερδίζει κάθε χρόνο: Το Κτήμα Γεροβασιλείου αναδείχθηκε «Οινοποιείο της Χρονιάς 2017» από το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό κρασιού «Wine&Spirits». Παράλληλα, το «Viognier 2016» κατέκτησε το πλατινένιο μετάλλιο στον φετινό διαγωνισμό Decanter World Wine Awards στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η «Μαλαγουζιά 2016», η ελληνική ποικιλία που αναβίωσε από τον Ευάγγελο Γεροβασιλείου, ανακηρύχθηκε «Καλύτερο λευκό κρασί» στον διαγωνισμό The Wine Merchant Top 100, επίσης στη Μ. Βρετανία.

Το Μουσείο Οίνου

Η προσφορά, βέβαια, του κ. Γεροβασιλείου στον κλάδο της οινοποιίας είναι πολύ σημαντική, καθώς στην καρδιά του κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας, λειτουργεί το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Εκεί εκτίθεται η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, η οποία αριθμεί περισσότερα από 2.600 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18ο αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού. Το καλό κρασί, o τρόπος παραγωγής του και η σημασία του για τον άνθρωπο αποτελούν τον κεντρικό μουσειολογικό άξονα του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου. Η γειτνίαση με τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τις αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν, ανάλογα με την εποχή, το βίωμα του επισκέπτη. Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία μιας οινικής διαδρομής, από το μουσείο προς τους αμπελώνες, με στάσεις και σήματα, που θα κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή την εμπειρία του επισκέπτη.