Skip to main content

Coca Cola HBC: Εξαγορά εταιρείας στη Βοσνία

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Σχεδιασμούς διεύρυνσης της δυναμικής της στη Βοσνία και κατ’ επέκταση στα Βαλκάνια φέρεται να δρομολογεί η Coca Cola HBC, μέσω της εξαγοράς της εταιρείας παραγωγής αλκοολούχων ποτών MB Impex.

Η πρόθεση του ισχυρού εμφιαλωτή να προχωρήσει σε αυτή την εξαγορά γνωστοποιήθηκε μέσω της κοινοποίησης της εν λόγω κίνησης συγκέντρωσης στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ανταγωνισμού της Βοσνίας γνωστοποιεί ότι είχε λάβει το σχετικό αίτημα από τη σερβική θυγατρική της Coca-Cola, HBC-Serbia, στις 14 Ιουλίου, ενώ στο σχετικό φάκελο που κατατέθηκε περιγράφεται το σχέδιο απόκτησης της MB Impex.

Να σημειωθεί ότι η ΜΒ Impex ιδρύθηκε το 1996 στην Μπάνια Λούκα και παράγει αλκοολούχα ποτά όπως βότκα, τζιν και ρούμι, καθώς και απεριτίφ χρησιμοποιώντας φρούτα, μέλι και φαρμακευτικά βότανα. Η ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 500.000 λίτρα, με την εταιρεία να πραγματοποιεί εξαγωγές σε 13 χώρες.

«Μερικά σήματα»

Σύμφωνα, πάντως, με τον βρετανικό ιστότοπο «just-drinks», πηγές προσκείμενες στον ισχυρό εμφιαλωτή εμφανίζονται να αναφέρουν ότι η εξαγορά αφορά σε μερικά από τα εμπορικά σήματα της MB Impex και όχι ολόκληρης της δραστηριότητας. «Οι συνομιλίες αφορούν μια “μικρή συναλλαγή” που περιλαμβάνει την απόκτηση “ορισμένων εμπορικών σημάτων MB Impex” δηλώνει ο εκπρόσωπος της Coca-Cola, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με την πιθανή διανομή των προϊόντων MB Impex από τις μονάδες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης της Coca-Cola HBC».