Εφοριακούς και τελωνειακούς σε ρόλους τροχονόμων, καθώς και τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια, επιστρατεύει η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει τους κατόχους αυτοκινήτων και δικύκλων που κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους ενώ τα έχουν δηλώσει σε ακινησία.
Στόχος είναι να επιβάλλονται με ταχύτατες διαδικασίες ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων -με σάρωση πινακίδων μέσω ειδικής εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με φωτογραφήσεις διερχομένων οχημάτων στα διόδια- τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία τέλη κυκλοφορίας, προσαυξήσεις και πρόστιμα των 10.000 έως 30.000 ευρώ σε όσους κυκλοφορούν τα οχήματά τους ενώ τα έχουν δηλώσει σε ακινησία.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν Α.1066/2025 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των παρανόμων κυκλοφορούντων οχημάτων και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και κυρώσεων θα γίνονται με τους δύο εναλλακτικούς τρόπους.
Ο πρώτος προβλέπει τη σύσταση συνεργείων ελέγχου, τα οποία θα αποτελούνται από εφοριακούς ή και από τελωνειακούς υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και θα αναλάβουν να εκτελούν εντολές ελέγχου είτε σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα-κατόχους οχημάτων είτε να διενεργούν ελέγχους στους δρόμους σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται από τα κεντρικά της ΑΑΔΕ.
Οι ελεγκτές των εν λόγω συνεργείων θα αντλούν -μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Οχημάτων της ΑΑΔΕ- τις απαραίτητες για τη διενέργεια των ελέγχων πληροφορίες, δηλαδή την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, τα στοιχεία ιδιοκτήτη ή κατόχου που δήλωσε το όχημα σε ακινησία (ΑΦΜ, αρμόδια Υπηρεσία για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, διεύθυνση κατοικίας), την τυχόν δήλωσή τους ως κλαπέντων, τον τόπο φύλαξης του οχήματος, την οφειλή τελών κυκλοφορίας, καθώς και κάθε άλλο συναφές στοιχείο. \
Σάρωση πινακίδων
Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούν ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ ενσωματωμένη στα υπηρεσιακά κινητά τους τηλέφωνα, μέσω της οποίας θα σαρώνουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ή σταθμεύουν στην κάθε περιοχή όπου θα έχουν στήσει «καρτέρι».
Δηλαδή τα συνεργεία των… φορο-τροχονόμων εφοριακών και τελωνειακών θα στέκονται είτε σε σημεία διέλευσης είτε σε σημεία στάθμευσης (πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, πάρκινγκ σε ΣΕΑ αυτοκινητοδρόμων, δημοτικούς και άλλους δημόσιους χώρους στάθμευσης) και αφού θα σαρώνουν τις πινακίδες τυχαία επιλεχθέντων οχημάτων ή στοχευμένων κατηγοριών οχημάτων, θα προβαίνουν επιτόπου σε αυτόματες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεδομένων για να διαπιστώνουν εάν τα επιλεγέντα για έλεγχο οχήματα κυκλοφορούν νόμιμα, δηλαδή είναι δηλωμένα σε κίνηση, ή παράνομα, δηλαδή έχουν δηλωθεί σε ακινησία.
Οι κυρώσεις
Σε κάθε περίπτωση που οι… φορο-τροχονόμοι θα διαπιστώνουν παράβαση, θα αποστέλλουν στον ιδιοκτήτη ειδοποίηση για να υποβάλει τις απόψεις του στην αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, είτε αυτοπροσώπως, είτε ταχυδρομικά, είτε μέσω της πλατφόρμας myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε μέσω e-mail, εντός 10 ημερών και αν δεν αντικρούσει τα ευρήματα του ελέγχου θα τιμωρείται με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται η καθ’ υποτροπή τέλεση της παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ευρώ.
Κρυπτογραφημένα αρχεία
Η δεύτερη μέθοδος εντοπισμού των παραβατών θα γίνεται μέσω των σταθμών των διοδίων.
Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει πως οι παραχωρησιούχοι των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων οφείλουν να αποστέλλουν στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ σε τακτική βάση και όχι πέραν της εβδομάδας, κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό αρχείο με τους αριθμούς κυκλοφορίας των διερχομένων από τα διόδια οχημάτων ανά ημέρα καθώς και τον Μοναδικό Αριθμό Διέλευσης.
Η ΓΔΗΛΕΔ θα διασταυρώνει το αρχείο του προηγούμενου εδαφίου με το αρχείο ακινησιών της Φορολογικής Διοίκησης και θα εντοπίζει τα οχήματα που, ενώ είχαν δηλωθεί σε ακινησία, διαπιστώθηκε ότι διήλθαν από τα διόδια και θα διαγράφει από τα πληροφοριακά στοιχεία της ΑΑΔΕ τα στοιχεία διελεύσεων των υπόλοιπων οχημάτων.
Για τα οχήματα που, ενώ είχαν δηλωθεί σε ακινησία, διαπιστώθηκε ότι διήλθαν από τα διόδια, θα ζητείται από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) και θα διαβιβάζεται από τους παραχωρησιούχους των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων κρυπτογραφημένο αρχείο με την ημέρα και ώρα διέλευσης, τον σταθμό διοδίων από τον οποίο διήλθαν καθώς και τις φωτογραφίες των πινακίδων των οχημάτων.
Τα στοιχεία του διαβιβασθέντος από τους παραχωρησιούχους αρχείου (αριθμοί κυκλοφορίας με αντίστοιχες φωτογραφίες πινακίδων), αναφορικά με κάθε όχημα που εντοπίσθηκε κατά τα προαναφερθέντα να έχει διέλθει από τα διόδια ενώ είχε δηλωθεί σε ακινησία, θα τίθενται στη διάθεση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, οι οποίες, αφού στοιχειοθετήσουν τη διάπραξη της κάθε παράβασης, θα συντάσσουν με αυτοματοποιημένο τρόπο ηλεκτρονική ειδοποίηση που θα επέχει θέση Σημειώματος Διαπιστώσεων και Κλήσης προς Ακρόαση και η οποία θα κοινοποιείται στον κάθε ιδιοκτήτη ή κάτοχο, κατά περίπτωση, που δήλωσε το όχημα σε ακινησία με συνημμένη τη φωτογραφία του οχήματος την ώρα της διέλευσής του από τα διόδια.
Από κει και πέρα θα ακολουθείται διαδικασία ίδια με την πρώτη μέθοδο εντοπισμού των παραβατών που προβλέπεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ. Όλη αυτή η εναλλακτική διαδικασία ελέγχου και διασταυρώσεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.