Skip to main content

Toyota C-HR: Διακτινισμός στο μέλλον

Οι παραγγελίες για την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με τις πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους.

Η Toyota ξέρει να πρωτοπορεί και να τολμά, βλέποντας το μέλλον της αυτοκίνησης. Έτσι έκανε πριν μερικά χρόνια με το C-HR πρώτης γενιάς, εντυπωσιάζοντας το κοινό με τον φουτουριστικό σχεδιασμό του.

Στη νέα γενιά Toyota C-HR προάγει την εξαιρετική ποιότητα και το κύρος του προκατόχου του σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο, χάρη στην avantgarde σχεδίαση, τις προηγμένες τεχνολογίες και μία γκάμα εξηλεκτρισμένων υβριδικών και plug-in υβριδικών κινητήριων συνόλων με αυξημένη ισχύ, βελτιωμένη οδηγησιμότητα και διευρυμένες δυνατότητες αμιγούς ηλεκτρικής οδήγησης. Επίσης ενισχύει τη δέσμευση της Toyota στην Ευρώπη: η ιδέα για το νέο μοντέλο γεννήθηκε στην Ευρώπη, με γνώμονα τους Ευρωπαίους πελάτες και κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Ευρώπη, όπου επίσης συναρμολογούνται οι μονάδες της μπαταρίας υψηλής τάσης.

Το πρώτο Toyota C-HR, λοιπόν, ανέτρεψε τα στερεότυπα στη σχεδίαση των SUV με τις γραμμές του να θυμίζουν κουπέ όχημα. Αυτές αποτυπώνονται ακόμα πιο έντονα στο νέο μοντέλο με το “super-coupe” προφίλ του. Το εμπρός τμήμα απεικονίζει το νέο πρόσωπο των SUV της Toyota, γνωστό από το αμιγώς ηλεκτρικό bZ4X και το νέο Prius. Υιοθετώντας τα στιλιστικά στοιχεία που είδαμε στο πρωτότυπο Toyota C-HR Prologue, η εμφάνισή του είναι έντονη και διαπεραστική, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι έτοιμο να ορμήσει προς τα εμπρός. Η σχεδιαστική προσέγγιση των αλληλένδετων σχημάτων είναι εμφανής στις χαρακτηριστικές diamond-cut γραμμές κατά μήκος του πλευρικού τμήματος, υπογραμμίζοντας τις χωνευτές χειρολαβές των θυρών – που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε Toyota – και δίνοντας έμφαση στην παρουσία του αυτοκινήτου στον δρόμο.

Η δυναμική, συμπαγής εμφάνιση του αυτοκινήτου ενισχύεται περαιτέρω από τους κοντούς προβόλους και τους μεγάλους τροχούς, διαμέτρου έως και 20 ιντσών. Ένας νέος σχεδιασμός διχρωμίας, με το μαύρο χρώμα της οροφής να επεκτείνεται έως τον πίσω προφυλακτήρα και το πίσω φτερό, ενισχύει ακόμα περισσότερο την εμφάνιση του νέου Toyota C-HR. Οι προσπάθειες των σχεδιαστών επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας απρόσκοπτης εμφάνισης με πιο σφιχτές γραμμές και τέλεια ενσωμάτωση στοιχείων όπως οι κάμερες, το ραντάρ και τα μπεκ πλύσης φώτων με μια προσέγγιση “κρυφής τεχνολογίας”

Οι ομάδες σχεδίασης και αεροδυναμικής της Toyota συνεργάστηκαν στενά για να διασφαλίσουν ένα αεροδυναμικά αποδοτικό και ταυτόχρονα οπτικά εντυπωσιακό εξωτερικό. Αυτό εξασφάλισε τη βελτιστοποίηση της ροής του αέρα πάνω και γύρω από το όχημα σε λεπτομέρειες όπως η ακριβής διαμόρφωση του εμπρός προφυλακτήρα και το σχήμα της πίσω αεροτομής οροφής.

Η Toyota δημιούργησε μια απρόσκοπτη, διαισθητική και εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης, σχεδιασμένη να υπερβαίνει τις προσδοκίες των πελατών, αναγνωρίζοντας την αξία που δίνουν σε ένα συνδεδεμένο οικοσύστημα μέσα στο αυτοκίνητο, όπου μπορούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή στο τηλέφωνό τους, μια οθόνη αφής ή φωνητικές εντολές για να ελέγχουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών. Ο στόχος ήταν η δημιουργία μιας ξεκάθαρης, διαισθητικής και εξατομικευμένης εμπειρίας που να προβλέπει τις ανάγκες του χρήστη.

Ένα σενάριο καλωσορίσματος ξετυλίγεται  αυτόματα καθώς ο οδηγός πλησιάζει το όχημά του, με ενεργοποίηση των εξωτερικών φώτων – συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού της νέας φωτεινής υπογραφής Toyota C-HR στην πίσω πόρτα.

Το Toyota C-HR διαθέτει ένα νέο, πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3”. Τα γραφικά είναι υψηλής ανάλυσης και οι πληροφορίες ξεκάθαρα χωροθετημένες και ευανάγνωστες. Η οθόνη μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να δίνει προτεραιότητα σε διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού ή το είδος της διαδρομής που πραγματοποιεί, για παράδειγμα, εμφανίζοντας τις πληροφορίες των ενεργών λειτουργιών ADAS κατά την είσοδο σε αυτοκινητόδρομο. Υπάρχουν τρεις προκαθορισμένες διατάξεις, οι οποίες μπορούν να εξατομικευτούν μέσω διακοπτών στο τιμόνι. Η ποιότητα και η ευκολία χρήσης ενισχύονται από τη συνεπή χρήση χρωμάτων και γραμματοσειρών για τον πίνακα οργάνων και την οθόνη πολυμέσων.

Το Toyota C-HR θα διατίθεται με ένα σύστημα ψηφιακού κλειδιού, όπου ο χρήστης χρειάζεται μόνο να έχει το τηλέφωνό του μαζί του για πρόσβαση και εκκίνηση του οχήματος.

Το σύστημα ατμοσφαιρικού φωτισμού του Toyota C-HR προσφέρει μια ευρεία γκάμα έως και 64 χρωμάτων, εισάγοντας επιλογές για άμεσο και έμμεσο φωτισμό στο εσωτερικό, ώστε να αντικατοπτρίζει το περιβάλλον της καμπίνας – ψυχρό ή θερμό – ή την ώρα της ημέρας. 24 αποχρώσεις είναι προγραμματισμένες να αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ξεκινώντας από ζωηρούς πρωινούς τόνους και καταλήγοντας σε πιο χαλαρωτικούς το βράδυ. Το σύστημα φωτισμού θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της ασφάλειας: οι ηχητικές και οπτικές ειδοποιήσεις του συστήματος Safe Exit Assist θα ενισχύονται από τον εσωτερικό φωτισμό που θα αλλάζει σε κόκκινο χρώμα, για να προειδοποιεί για το άνοιγμα μιας πόρτας όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με άλλα οχήματα ή ποδηλάτες που πλησιάζουν από πίσω. Το Toyota C-HR είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota που επωφελείται από αυτή την επέκταση της λειτουργικότητας του φωτισμού περιβάλλοντος.

Το νέο Toyota C-HR θα διατίθεται με το πακέτο πολυμέσων Toyota Smart Connect, που περιλαμβάνει (ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου) οθόνη αφής 8” ή 12,3”, ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto. Το σύστημα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρική αυτονομία και τους τοπικούς σταθμούς φόρτισης στη λειτουργία POI (Σημεία Ενδιαφέροντος). Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή MyT για smartphone για απομακρυσμένο έλεγχο των λειτουργιών του οχήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του συστήματος κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της καμπίνας πριν από το ταξίδι. Το υψηλό επίπεδο καινοτομίας του νέου Toyota C-HR περιλαμβάνει μια μοναδική στην κατηγορία λειτουργία αυτόματης στάθμευσης. Θα διατίθεται επίσης μια εφαρμογή που θα επιτρέπει την πλήρως ελεγχόμενη από απόσταση διαδικασία στάθμευσης, με τον οδηγό εκτός του οχήματος, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα πιο ακριβείς ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους.

Όλες οι εκδόσεις του νέου Toyota C-HR θα μπορούν να επωφεληθούν από την πιο πρόσφατη σουίτα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, του Toyota Safety Sense. Η εμβέλεια και η λειτουργικότητά τους έχουν επεκταθεί για να παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από πολλούς κοινούς κινδύνους ατυχημάτων και να μειώσουν το άγχος του οδηγού. Για μεγαλύτερη ευκολία, οι μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού του συστήματος μπορούν να παρέχονται over-the-air, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε έμπορο του δικτύου.

Το νέο Toyota C-HR θα λανσαριστεί με τέσσερις επιλογές εξηλεκτρισμένων κινητήριων συνόλων – μία γκάμα που καταδεικνύει την αποδεδειγμένη πολυτεχνολογική προσέγγιση της Toyota για τη μετάβαση στην ανθρακική ουδετερότητα. Η Toyota πιστεύει ότι πρέπει να προσφέρονται ποικίλες επιλογές ώστε οι πελάτες να έχουν πρόσβαση σε προσιτά και πρακτικά οχήματα που θα επιταχύνουν τον ρυθμό μείωσης των εκπομπών CO2 από τώρα και θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί η επιτυχής μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η γκάμα περιλαμβάνει υβριδικές εξηλεκτρισμένες (HEV) εκδόσεις 1,8 και 2,0 λίτρων και ένα plug-in hybrid electric (PHEV) μοντέλο 2,0 λίτρων, με αντίστοιχες ονομασίες Hybrid 140, Hybrid 200 και Plug-in Hybrid 220. Η έκδοση Hybrid 200 θα διατίθεται επιπλέον με την επιλογή έξυπνης 4κίνησης (AWD-i).

Οι παραγγελίες για το νέο Toyota C-HR για τη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου, με τις πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους.