Η σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα είναι άκρως απαιτητική, ανταγωνιστική και ενίοτε πιεστική.
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, οι πιεστικοί χρόνοι, η παγκοσμιοποίηση της εργασίας και οι σημερινές ανάγκες παραγωγής και υλοποίησης, καθώς και οι αλλαγές που επιφέρει και θα επιφέρει στο μέλλον η Τεχνητή Νοημοσύνη, δημιουργούν συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, άγχους και πίεσης, οι οποίες ενίοτε δημιουργούν αρνητικές συναισθηματικά συνθήκες στην επαγγελματική ζωή των εργαζομένων ή ακόμα και συνθήκες ψυχολογικής εξουθένωσης, το λεγόμενο burnout. Συνεπώς, ένα από τα βασικά θέματα που αναδεικνύονται σήμερα στο εργασιακό περιβάλλον, κυρίως και μετά την πρόσφατη πανδημία, είναι αυτό της ψυχικής υγείας.
Το Well-being στον εργασιακό χώρο
Το Well-being των εργαζομένων δεν αποτελεί στις μέρες μας παροχή των επιχειρήσεων, αλλά ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, καθώς σύμφωνα με όλες τις έρευνες οι εταιρείες που επενδύουν στην ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού τους, εξασφαλίζοντάς τους ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, ισορροπημένο και ευχάριστο εργασιακό κλίμα, ευγενή ανταγωνιστικότητα, διακριτούς ρόλους και αναγνώριση των προσπαθειών και των αποτελεσμάτων, βλέπουν αυξημένη παραγωγικότητα, μεγαλύτερη αφοσίωση στην εταιρεία και την εργασία και μειωμένη εναλλαγή προσωπικού.

Στις σύγχρονες μορφές διοίκησης αλλά και εργασίας έχει παρατηρηθεί ότι το Well-being των εργαζομένων εξισορροπεί τις εργασιακές δυσκολίες, το stress, τις πιέσεις και βοηθά τους εργαζόμενους να νιώθουν πληρότητα στον χώρο εργασίας και συνεπώς μειώνει τις τάσεις φυγής ή αναζήτησης άλλης επαγγελματικής στέγης.
Συνεπώς, βοηθά την εταιρεία να επενδύσει στο εργασιακό της δυναμικό και να το εξελίξει, δημιουργώντας έτσι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εταιρειών που η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αντιστοιχεί σε εξέλιξη με σκοπό τη «μεταγραφή» σε άλλη παραπλήσια ή ενίοτε και ανταγωνιστική εταιρεία.
Ωστόσο, το Weel-being στον εργασιακό χώρο δεν αφορά μόνο τη φυσική υγεία των εργαζομένων, αλλά εστιάζεται κυρίως στην ψυχική – παραγωγική υγεία των μελών μιας εταιρείας. Ήτοι, την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, τη μείωση άγχους και κυρίως την υποστήριξη ψυχολογικής ευεξίας.
Συγχρόνως, συνοδεύεται με ευέλικτους τρόπους εργασίας με σκοπό την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική. Το παραπάνω επιτυγχάνεται με τη δημιουργία και επένδυση σε ευέλικτα ωράρια, αλλά και ενίσχυση της απομακρυσμένης εργασίας.
Ένα από τα θετικά αποτελέσματα της πανδημίας ήταν και η είσοδος εναλλακτικών μορφών εργασίας, όπως, για παράδειγμα, η απομακρυσμένη, που από αναγκαία λόγω πανδημίας στην πράξη αποδείχτηκε παραγωγική και ενίοτε ωφέλιμη.
Πέρα από τους τρόπους εργασίας, το Well-being εστιάζεται και στη συναισθηματική ασφάλεια των εργαζομένων, η οποία είναι προϊόν ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό, ενισχύει και υποστηρίζει τους εργαζόμενους και τη δουλειά τους, δημιουργεί συναδελφική κουλτούρα και κουλτούρα συνεργασίας και επιπλέον υποστηρίζει την οικονομική ευημερία των εργαζομένων μέσω ανταγωνιστικών μισθών και συνεχούς εκπαίδευσης και εξέλιξης. Η παροχή εφοδίων μιας εταιρείας στους εργαζομένους της αποτελεί σήμερα μια σημαντική εταιρική επένδυση τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη.
Σε αυτό το απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, οι ηγέτες της σύγχρονης εποχής καλούνται περισσότερο από ποτέ να ενδυναμώνουν και να εμπνέουν τους εργαζόμενους να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους.
Το Well-being ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Η αύξηση της εργασιακής απόδοσης και παραγωγικότητας περνάει κατά κύριο λόγο μέσα από το Well-being του εργασιακού μοντέλου και κλίματος των επιχειρήσεων σήμερα. Έρευνες δείχνουν ότι οι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι εργαζόμενοι είναι 13% πιο παραγωγικοί από εκείνους που βιώνουν άγχος και εργασιακή δυσαρέσκεια. Όταν οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι η εταιρεία φροντίζει για την υγεία και την ευημερία τους αποδίδουν καλύτερα καθώς δεν βιώνουν συναισθηματική και εργασιακή εξουθένωση, αλλά και δεν βιώνουν τη δουλειά ως αναγκαίο κακό επιβίωσης.
Η κακή ψυχική υγεία των εργαζομένων επιφέρει μεγάλα κόστη στις εταιρείες, καθώς ο εργαζόμενος που πιέζεται ψυχικά έχει και σωματικές συνέπειες με αποτέλεσμα αυξημένες αναρρωτικές άδειες και μεγαλύτερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για τις επιχειρήσεις. Το σύγχρονο εργασιακό μοντέλο, σε συνδυασμό με το σύγχρονο management επικεντρώνεται σε επαγγελματική ευεξία η οποία μειώνει τις απουσίες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τις δαπάνες υγείας.
Άλλωστε, όπως προκύπτει από έρευνες, οι νέες γενιές εργαζομένων αναζητούν εταιρείες που δίνουν έμφαση στην ψυχική τους υγεία και ευημερία γι’ αυτό και σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που προσφέρουν υποστήριξη ψυχικής υγείας, ευέλικτες πολιτικές και ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον κερδίζουν τους καλύτερους υποψήφιους.
Με την εφαρμογή του Weel-being σε μια επιχείρηση ενισχύει τη θετική εργασιακή κουλτούρα και την αφοσίωση των εργαζομένων τόσο στην εταιρεία όσο και στη δουλειά τους, καθώς όταν οι άνθρωποι νιώθουν ευχαριστημένοι και δεν αισθάνονται ότι απειλείται η ψυχική τους υγεία ή διακυβεύεται η προσωπική τους ζωή πιθανότατα δείχνουν μεγαλύτερη αφοσίωση στη δουλειά τους και στην εταιρεία τους.
Πώς μπορούν οι εταιρείες να επενδύσουν στο Well-being;
Η εταιρική επένδυση στο Weel-being στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι ένας συγκερασμός κουλτούρας-αναγκαιότητας και επένδυσης σε νέας μορφές εργασιακών μοντέλων που έχουν κριθεί για τα θετικά τους αποτελέσματα στην αποτελεσματικότητα και την αύξηση της παραγωγικότητας,
Η εφαρμογή του Weel-being στις επιχειρήσεις είναι πολυμορφική, ωστόσο στηρίζεται σε μορφές υβριδικής εργασίας και ευέλικτων ωραρίων, αλλά και στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας με παροχή συνεδρίων με ψυχολόγους ή life coaches, παροχή δωρεάν συνεδριών με ψυχολόγους, προγράμματα mindfulness και διαχείρισης άγχους και εφαρμογή πολιτικών κατά της εργασιακής πίεσης και της εξουθένωσης και υπέρ της εργασιακής ισορροπίας, του υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος και της πάταξης κάθε μορφής αθέμιτου ανταγωνισμού, αδιαφάνειας και προσωπικής και επαγγελματικής καταπίεσης.
Ένας πιεσμένος, απογοητευμένος και αδιάφορος εργαζόμενος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρηση και αποτελεί αντανάκλαση της αναποτελεσματικότητας και του αναχρονισμού της ίδιας της επιχείρησης. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις σήμερα αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για νέους και πολλά υποσχόμενους εργαζόμενους και τείνουν να απομονώνονται από το σύγχρονο εργασιακό μοντέλο.
* Της Ρεβέκκας Πιτσίκα, CEO της εταιρείας WeRHolding