Skip to main content

Άρθρο Μ. Συρεγγέλα: Να διαφυλάξουμε τη θέση μας στην Ευρώπη

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο που ξέρει πολύ καλά να δίνει μάχες στις Βρυξέλλες και να τις κερδίζει»

Στις 9 Ιουνίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εκλέγουμε τους ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπούν για τα επόμενα πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο κορυφαίο, δηλαδή, ευρωπαϊκό κέντρο λήψης αποφάσεων, όπου σχεδόν το 70% των αποφάσεων που λαμβάνονται σε αυτό έρχονται ύστερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για επικύρωση.

Το θετικό αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ακόμα κι αν καμιά φορά δεν το αντιλαμβανόμαστε- βρίσκεται παντού γύρω μας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μας εκπροσωπούν ευρωβουλευτές ικανοί να υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και να φέρνουν οφέλη στην Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο που ξέρει πολύ καλά να δίνει μάχες στις Βρυξέλλες και να τις κερδίζει και είμαστε περήφανοι  που η παράταξή μας πιστώνεται τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της ευρωπαϊκής Ελλάδας. Παρά τις τότε σειρήνες του λαϊκισμού εμείς πιστέψαμε στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης και ήμασταν, επίσης, το κόμμα εκείνο που το δραματικό 2015 βάλαμε πλάτη ως αντιπολίτευση τότε, για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Από το 2019, όπου οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρό της και πρωθυπουργό της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνει συνεχή αγώνα για να αναπτυχθεί η χώρα μας, να αφήσει πίσω τον κακό εαυτό της και να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Αυτά τα πέντε χρόνια έχουμε καταφέρει η οικονομία της χώρας να αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της Ευρωζώνης, να μειώνεται το δημόσιο χρέος (καταγράφοντας το 2023 τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ σε σχέση με το 2022 ως προς το ΑΕΠ) και να πέφτουν συνεχώς τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε.

Παράλληλα, καταφέραμε μετά από 13 χρόνια, 5 οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να μας δώσουν το 2023 και πάλι την επενδυτική βαθμίδα, πετύχαμε το 50% του ΑΕΠ να είναι εξαγωγές και με μεθοδική δουλειά και πειθαρχία στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, καταφέραμε να βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την απορρόφηση των πόρων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτό το «οικονομικό θαύμα» όπως το χαρακτήρισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ ήταν που μας επέτρεψε να ενισχύσουμε μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας ένα ανάχωμα στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας. Έτσι, από το 2019 μέχρι και σήμερα, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 27,7%, φτάνοντας στα 830 ευρώ, αυξήσαμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια «ξεπαγώσαμε» τις τριετίες, αυξήσαμε τις συντάξεις (επίσης για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια) και επιπλέον αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

Πέντε χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται, με σκοπό να προοδεύσει η Ελλάδα και να έρθει ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα, καλύπτοντας γοργά το χαμένο έδαφος από τη δεκαετία της οικονομικής ύφεσης. Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί εντός και εκτός συνόρων. Έχουμε φτάσει τη χώρα σε ένα πολύ καλό επίπεδο ανάπτυξης, όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε, για να εξασφαλίσουμε ότι ο κακός εαυτός μας δεν θα πάρει ποτέ ξανά τα ηνία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει περιθώριο ούτε για πειράματα ούτε για πισωγυρίσματα.

Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια, για να παραμείνει σε ανοδική τροχιά. Η Νέα Δημοκρατία, ως το πιο ισχυρό μέλος του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ξέρει και μπορεί να διεκδικεί στις Βρυξέλλες, ξέρει να φέρνει θετικά αποτελέσματα και ξέρει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Για εμάς, είναι άμεση προτεραιότητα η διαφύλαξη της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη, ώστε να καταφέρουμε να έρθουμε ακόμα πιο κοντά σε αυτήν και όπου έχουμε τη δυνατότητα να την ξεπεράσουμε κιόλας.

Στις 9 Ιουνίου, λοιπόν, ψηφίζουμε τους ευρωβουλευτές που είναι σε θέση να διεκδικήσουν για τη χώρα μας, περισσότερους πόρους, ενιαία αμυντική θωράκιση, ενιαία μεταναστευτική πολιτική και ανταγωνιστική οικονομία προς όφελος των πολλών. Στο ευρωπαϊκό αυτό κάλεσμα εθνικής ευθύνης και πολιτικής ωριμότητας η Νέα Δημοκρατία δηλώνει παρούσα.

*Η Μαρία Συρεγγέλα είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών.