Skip to main content

H καινοτομία στο επίκεντρο της δημόσιας διοίκησης

Οι καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη είναι ο κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης

Τoυ Δημήτρη Κιρμικίρογλου, γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ στον δημόσιο τομέα επιταχύνεται από τις απαιτήσεις των πολιτών για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη των πλατφορμών και των κοινωνικών δικτύων, καθώς και τη διάδοση των κρίσιμων τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας ρύθμισης (regtech), της μηχανικής εκμάθησης (machine learning) κ.ά.

Επιπλέον, η ζήτηση για δημόσια καινοτομία απαιτείται από τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που επιφέρουν η κλιματική αλλαγή, η πράσινη μετάβαση και η αντιμετώπιση των φαινομένων της κακής πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η καινοτομία στον δημόσιο τομέα συνδέεται με την αξιοπιστία και την ικανότητα ανταπόκρισης των δημόσιων θεσμών σε ανάγκες της κοινωνίας. Οι πολίτες εμπιστεύονται σε ποσοστό 70% εκείνους τους υπαλλήλους που εργάζονται σε φορείς που καινοτομούν.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εσωτερικών έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία. Στην παρούσα φάση συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε καινοτόμες προτάσεις σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας, οι οποίες την επόμενη περίοδο θα αναπτυχθούν ως καινοτόμα έργα. Παράλληλα έχει εκδοθεί η απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, για τη σύσταση και λειτουργία Εργαστηρίων Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για μια σημαντική δράση για την προώθηση της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων καινοτομίας των υπαλλήλων. Τα Εργαστήρια Καινοτομίας στοχεύουν σε τέσσερις άξονες: α) μεταφορά μεταξύ των δημόσιων φορέων των επιτυχημένων πρακτικών καινοτομίας από το Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας, β) κατάρτιση προσωπικού με καινοτόμες προσεγγίσεις και χρήση καινοτόμων εργαλείων στην εργασία τους, γ) δημιουργία κέντρων αξιολόγησης της εμπειρίας των πολιτών\ για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και τη δοκιμή καινοτόμων εφαρμογών, δ) υποστήριξη της διαδικασίας παραγωγής πολιτικών μέσα από την παραγωγή κειμένων πολιτικής από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε το Δίκτυο Καινοτομίας και σήμερα αποτελείται από περισσότερους από 200 εκπροσώπους από 100 δημόσιους φορείς.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ Καινοτομίας αναμένεται να πρωτοστατήσει σε καινοτόμες δράσεις στο άμεσο μέλλον, όπως το Φόρουμ Καινοτομίας ή τον Εθνικό Διαγωνισμό Πρωτοτύπων και Καινοτομίας. Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, σχεδιάζεται η κατάρτιση του Οδηγού Καινοτομίας, ο οποίος θα αποτελέσει το μεθοδολογικό πρότυπο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων στον σχεδιασμό καινοτόμων έργων. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης προκειμένου αυτό να καταρτιστεί σε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και δημιουργικότητας σύμφωνα με το Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων και στα στελέχη σε θέση ευθύνης, τα οποία θα πρέπει να εκπαιδευτούν στον Οδηγό Καινοτομίας και την εφαρμογή του.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι στη δημόσια διοίκηση υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες θα κινητοποιήσουν ιδέες και έργα για να αναδειχτεί ο ελληνικός δημόσιος τομέας σε ένα πραγματικό Οικοσύστημα Καινοτομίας. Οι καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη είναι, άλλωστε, ο κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης και η αλλαγή αυτή θα έλθει με μια διαφορετική κουλτούρα καινοτομίας και την παρακίνηση όλων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα να γίνουν μέρος αυτής της αλλαγής. Επενδύοντας στην καινοτομία, επενδύουμε στη δημιουργικότητα και την κουλτούρα αλλαγής που είναι απαραίτητη για να προετοιμαστούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.