Skip to main content

Η επιστολική ψήφος στην υπηρεσία του έθνους

Η επιστολική ψήφος αποτελεί μία καινοτομία που προσδίδει μεγαλύτερο νόημα στο επίθετο καθολική για την ψηφοφορία

Τoυ Θανάση Παπαθανάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ν.Δ.

ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΜΕ με πνεύμα την πλήρη κάλυψη της δυνατότητας ίσης πρόσβασης στο δικαίωμα της ψήφου, τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η μεταρρύθμιση αυτή κατέχει τεράστια σημασία, όχι μόνο σε πρακτικό, αλλά και σε ηθικό και εθνικό επίπεδο, αφού επιχειρείται μετά από πάνω από πενήντα χρόνια μια αναδιάρθρωση στον τρόπο που οι Έλληνες πολίτες ασκούν το δικαίωμα της ψήφου, ξεπερνώντας πρακτικά εμπόδια που ως σήμερα παρεμπόδιζαν ή ακόμα και απέκλειαν ορισμένους από την εκλογική διαδικασία.

Η παρουσία μας δεν εισπράττεται μόνο ως υποστήριξη ενός νομοσχεδίου, αλλά αντανακλά την υποστήριξή μας σε κάτι με βαθύτερο ηθικό και εθνικό χαρακτήρα: την προσπάθεια να διευκολύνουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους στην ψήφο τους όπου κι αν βρίσκονται.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και οι εντός επικρατείας πρέπει κατά το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη να δύνανται να έχουν ίση πρόσβαση στο δικαίωμα της ψήφου, κάτι που επιτυγχάνεται με την επιστολική ψήφο.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ να εξηγήσω γιατί μερικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, πρότειναν -και μάλιστα επιμόνως- τον περιορισμό του δικαιώματος για επιστολική ψήφο μόνο σε συγκεκριμένες προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο ειδικές κατηγορίες, αντί να επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα σε όλους, χωρίς διακρίσεις.

Επομένως, θεωρώ ότι ενδεχόμενη επιδίωξη να προβούμε σε ανάλυση καταστάσεων και στη συνεχή εξαίρεση περιπτώσεων των συμπατριωτών μας που θέλουν να εκφραστούν πολιτικά μέσω επιστολικής ψηφοφορίας, θα ήταν άδικη.

Έτσι, θα προκαλούσαμε ένα γραφειοκρατικό αδιέξοδο, λειτουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περιοριστικά ως προς το δικαίωμα, περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτό.

Επομένως, απευθυνόμενος στα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, εξέφρασα τη θέση ότι όφειλαν -προκειμένου να δείξουν συνέπεια στην επιχειρηματολογία τους- να στηρίξουν και την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία απλώς επέκτεινε την ισχύ της επιστολικής και για τις εθνικές εκλογές.

Με θλίβει η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος -αν και ο ίδιος είναι Έλληνας του εξωτερικού- δεν στήριξε το νομοσχέδιο ούτε για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ούτε την τροπολογία για τις εθνικές εκλογές, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Η στάση τους είναι υποκριτική και λαϊκίστικη, αφού άλλα λένε στους απόδημους από κοντά και άλλα πράττουν στη Βουλή. Ερωτώ, λοιπόν, στις περιοδείες τους για τις ευρωεκλογές στο εξωτερικό τι θα λένε στους απόδημους Έλληνες όταν έχουν καταψηφίσει το δικαίωμα της ψήφου;

ΑΠΟΤΕΛΕΙ πραξικόπημα το δικαίωμα να διευκολύνονται να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο; Όταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 θεσπίστηκε με ρητή διάταξη του αρ. 51 παρ. 4 η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος;

Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ πρωτοβουλία αυτή -και το πνεύμα της νομοθέτησης- δεν έρχεται να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα ούτε να μειώσει την αξία της ψήφου. Αντιθέτως, αποτελεί μία καινοτομία που προσδίδει μεγαλύτερο νόημα στο επίθετο καθολική για την ψηφοφορία, όπως ακριβώς ορίζει το γράμμα και το πνεύμα του συνταγματικού μας νομοθέτη.

Ο κόσμος αλλάζει, προχωρά, δημιουργεί νέες συνθήκες και η καλή νομοθέτηση αφενός τις διαπιστώνει, αφετέρου διαμορφώνει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να έχουν εφαρμογή στην πράξη τα όσα ορίζονται στο Σύνταγμά μας και συγκροτούν τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ας μην καθυστερούμε άλλο, η ψήφιση του νομοσχεδίου μάς φέρνει ως Πολιτεία ένα βήμα εγγύτερα στην πλήρη κάλυψη του θεμελιώδους δικαιώματος της ψήφου.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι και το δικαίωμα στην ψήφο είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προχωράει με ακόμη μία σημαντική μεταρρύθμιση, που έχει ως στόχο στον πυρήνα της την ισότητα για όλους τους πολίτες. Να δυναμώνουμε τη χώρα μας και να δημιουργούμε μια Ελλάδα εξωστρεφή, σύγχρονη και ισχυρή!