Skip to main content

Ακίνητη περιουσία: Ανάγκη για αντικειμενική ενημέρωση

Η ενημέρωση πρέπει να προέρχεται από έγκυρα Μέσα και από επαγγελματίες με σαφή κατάρτιση

Τoυ Λευτέρη Σικαλίδη, MRICS, διευθύνοντος εταίρου της συμβουλευτικής εταιρείας Primera Advisors, της επενδυτικής εταιρείας SiRE, και προέδρου της επιτροπής Real Estate & Development του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Η ΠΟΡΕΙΑ της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα αποτελεί πλέον αντικείμενο πολλών άρθρων και αναλύσεων σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα που ξεκινούν με πηχυαίους τίτλους, παραθέτουν αθρόες πληροφορίες, πολλές φορές ασύνδετες μεταξύ τους, χωρίς επαρκή εξήγηση και αιτιολόγηση, καταγράφοντας ως αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών και ανοδικές τάσεις στην αγορά. Ωστόσο, πέρα από την επιφανειακή εικόνα, η φύση του προβλήματος απαιτεί βαθύτερη κατανόηση για να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση και η υιοθέτηση πλασματικών συμπερασμάτων.

ΕΝΑΣ από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το κυνήγι για εύκολα κλικ (το λεγόμενο clickbait), που οδηγεί σε αύξηση επισκεψιμότητας και κέρδη για τις ιστοσελίδες εφημερίδων, περιοδικών και του ηλεκτρονικού Τύπου γενικότερα, ενώ λειτουργεί ως κράχτης για τα έντυπα. Αυτό δημιουργείται από την ανάγκη για ανάδειξη τέτοιων μέσων, πληροφοριών, δημοσιογράφων και επαγγελματιών ακινήτων που ενδέχεται να έχουν δική τους ατζέντα, κυρίως αυτοδιαφημιζόμενου και καιροσκοπικού περιεχομένου. Η έλλειψη αντικειμενικότητας και η αδυναμία ουσιαστικής αξιολόγησης των δεδομένων οδηγούν σε παροχή πληροφοριών που το κοινό δυσκολεύεται να τις ερμηνεύσει αν και, τις περισσότερες φορές, μένει στον τίτλο, χωρίς να προχωρήσει στην ανάγνωση του σχετικού άρθρου.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η προσπάθεια εμβάθυνσης σε οικονομοτεχνικές έννοιες και αντίστοιχα στοιχεία απαιτεί κατανόηση της φύσης και του τρόπου χρήσης τους τόσο από αυτούς που τις παρέχουν και αυτούς που τις αναμεταδίδουν όσο και από αυτούς που τις διαβάζουν. Η ανάλυση αυτή πρέπει να γίνεται με προσοχή, αποφεύγοντας πλασματικά συμπεράσματα και λογικά άλματα αμφιβόλου προελεύσεως και αποτελέσματος.

ΤΕΛΟΣ, υπάρχουν εκτενή φαινόμενα κερδοσκοπίας από την εμπλοκή άλλων επαγγελμάτων στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας, που, με σκοπό το γρήγορο και εύκολο κέρδος, αυξάνουν τις τελικές ζητούμενες τιμές, με αποτέλεσμα αυτό να θεωρείται εσφαλμένα ανάπτυξη της αγοράς και αύξηση τιμών.

Η ΠΟΡΕΙΑ της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα απαιτεί συστηματική ανάλυση και κριτική σκέψη όχι μόνο στο πεδίο της αγοράς, αλλά και στο αντίστοιχο πεδίο της έγκυρης ενημέρωσης, κάτι στο οποίο, μιλώντας εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχουμε να διανύσουμε αρκετό δρόμο. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με τις πολλές παραμέτρους απαιτεί αντίστοιχη προσέγγιση σε διάφορα επίπεδα.

Αρχικά, η ενημέρωση πρέπει να προέρχεται από έγκυρα Μέσα και από επαγγελματίες με σαφή κατάρτιση, αλλά και ικανότητα να εξηγούν ουσιαστικά το τι συμβαίνει. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση σε βάθος των ενδιαφερομένων από πολλαπλές πηγές, ενώ η παροχή πληροφοριών να προκύπτει από ξεκάθαρα δεδομένα αφού επισημανθούν οι συνθήκες από τις οποίες προκύπτουν τα εκάστοτε συμπεράσματα.

Μόνο με αντικειμενική παράθεση πληροφοριών μπορούμε να περιορίσουμε τις οριζόντιες και, κατά πολλούς, αδικαιολόγητες αυξήσεις μόνο από τη στρεβλή και αλόγιστη παράθεση στοιχείων που οι επιτήδειοι ονομάζουν «ενημέρωση». Αν μη τι άλλο, όχι μόνο δεν βοηθάει την αγορά και τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά δημιουργεί παράπλευρες και ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αδυναμία συσχέτισης των τιμών των οικιστικών ακινήτων με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, και ο χρόνος που χρειάζονται οι νέοι ξένοι επενδυτές για να κατανοήσουν την αγορά και να μπουν σε αυτήν με μεγάλες άμεσες επενδύσεις, προσθέτοντας μακροχρόνιες προκλήσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη και εύθραυστη οικονομία από την προηγούμενη μακροχρόνια κρίση. Και σε αυτό οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, τόσο σε εταιρικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Δεν μπορείς να θεωρείσαι ώριμη οικονομία στην πράξη εάν οι πυλώνες σου δεν εφαρμόζουν μακροχρόνιες στρατηγικές, μακριά από καιροσκοπισμούς και ευθυνοφοβίες. Η αυτορρύθμιση προϋποθέτει ωριμότητα και η ωριμότητα, ευθύνη.