Skip to main content

Οικονομία και περιβάλλον άρρηκτα συνδεδεμένα

O πλανήτης, άρα και η πατρίδα μας, βιώνει τις σοβαρές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης.

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η χώρα μας έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με διαδοχικές κρίσεις -10ετής περίοδος μνημονίων, πανδημία κορονοϊού, ακρίβεια- που δοκίμασαν σκληρά την κοινωνία και την οικονομία.

Την ίδια, όμως, στιγμή ο πλανήτης, άρα και η πατρίδα μας, βιώνει τις σοβαρές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης. Επιπτώσεις που αφορούν πρωτίστως την ίδια μας τη ζωή αλλά και την οικονομική δραστηριότητα.

Είναι ανεξίτηλες οι μνήμες από τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, αλλά και τις πυρκαγιές του 2021 στην Αττική, αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα.

Τόσο η κλιματική κρίση όσο και οι φυσικές καταστροφές οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, φυτικών και ζωικών κεφαλαίων, κλείσιμο επιχειρήσεων, ακόμη και πλήρη αποδιοργάνωση τοπικών οικονομιών.

Αν προσθέσουμε, επίσης, το μεγάλο κόστος που απαιτεί η ανάταξη των περιοχών, που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και την επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, λόγω της εκπομπής ρύπων, είναι σαφές ότι οικονομία και περιβάλλον συνδέονται άρρηκτα.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε χρέος μας να συμβάλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στη μεγάλη προσπάθεια για την φροντίδα του περιβάλλοντος.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, και ξεκινούμε ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές της Αττικής, με πρώτο σταθμό την Παιανία και τις παρυφές του Υμηττού, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι. Οι επόμενοι σταθμοί του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα φυτευτούν συνολικά 10.000 δενδρύλλια, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το σίγουρο είναι ότι μέλη του Επιμελητηρίου, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, οικογένειες, τοπική αυτοδιοίκηση, μαθητές και κάτοικοι των περιοχών θα είμαστε όλοι εκεί, βάζοντας περισσότερο πράσινο στη ζωή μας και δίνοντας πολύτιμες ανάσες ζωής στις πόλεις μας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά αφουγκράζεται πάντα τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προκλήσεις των καιρών, και δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχο μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Είμαι πολύ υπερήφανος για την απόφαση αυτή της διοίκησης του Ε.Ε.Α., που ελπίζω και εύχομαι να βρει μιμητές.

Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας, είναι το σπίτι μας, η ζωή μας, και οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το φροντίσουμε. Να αναστρέψουμε τις αρνητικές τάσεις, να αποκαταστήσουμε κρίσιμα οικοσυστήματα και να ενισχύσουμε την προστασία αυτών που υπάρχουν ακόμα.