Skip to main content

Νέα διάκριση για τον Κρίστιαν Χατζημηνά

Βραβεύτηκε ως ''Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας” στον Διαγωνισμό της EY

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και CEO της THEON  και Ιδρυτής του EFA GROUP, αναδείχθηκε “Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας” στο πλαίσιο του διαγωνισμού της EY,  Έλληνας “Επιχειρηματίας της Χρονιάς” 2023, με την τελετή απονομής να διεξάγεται στις 13 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στη χώρα μας για ένατη φορά από την EY Ελλάδος, με στόχο να αναδείξει την επιχειρηματική αριστεία και να τιμήσει τους επιχειρηματίες που καινοτομούν, δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Οι υποψήφιοι επιχειρηματίες, που διακρίθηκαν για τις υψηλές επιδόσεις τους, τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, τις ηγετικές ικανότητές τους, την αναπτυξιακή δυναμική τους, το καινοτόμο πνεύμα και την κοινωνική ευαισθησία τους, επελέγησαν από την ανεξάρτητη εννεαμελή Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, υπό την προεδρία του κυρίου Βασίλειου Κάτσου, Προέδρου και Συνιδρυτή της VNK Capital και EY Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2008.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς,  ξεκινώντας το 1989 με την ίδρυση της EFA VENTURES στην Αθήνα, που σύντομα έγινε ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υπηρεσιών βιομηχανικής συνεργασίας, ιδρύει κατόπιν το 1997 τη THEON, τη μοναδική ελληνική εταιρία σχεδίασης και παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, με εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια που εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες εταιρίες στην παγκόσμια αγορά.

Σήμερα, η THEON  έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο εταιρειών που διαθέτει παγκόσμιο αποτύπωμα με γραφεία, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Arlington, το Abu Dhabi, το Dubai, και τη Σιγκαπούρη, καθώς και 3 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αθήνα, το Wetzlar (Γερμανία) και το Plymouth (ΗΠΑ). Οι εξαγωγές του αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% του συνολικού του τζίρου, σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2023, η ΤΗΕΟΝ  είχε κατασκευάσει και διαθέσει περισσότερα από 150.000 συστήματα σε όλο τον κόσμο.

Κατά το οικονομικό έτος 2022, η THEON πραγματοποίησε έσοδα €142,9 εκατ., σημειώνοντας επαναλαμβανόμενη αύξηση εσόδων, η οποία σε επίπεδο τελευταίας τριετίας (2020-2022) ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 62% ανά έτος, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) για το ίδιο έτος έφτασε στο 27,8%, το υψηλότερο του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσφατα η THEON εισήγαγε τις μετοχές της στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ (Euronext), επιτυγχάνοντας μία από τις πρώτες δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη για το 2024, ενώ αρχές Μαρτίου 2024  αποτέλεσε μία από τις 3 μόνο ελληνικές εταιρίες που εντάχθηκαν στη λίστα των Financial Times/Statista με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Ευρώπης.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς είναι Ιδρυτής και του EFA GROUP, κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών και κατασκευαστικού ομίλου εταιριών, με 35 χρόνια εμπειρίας στις παγκόσμιες αγορές της Αεροδιαστημικής, Άμυνας, Υψηλής Τεχνολογίας και Ασφάλειας. Ο Όμιλος αποτελείται από διεθνείς εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, όπως η EFA VENTURES , η SCYTALYS, η ES SYSTEMS, η UCANDRONE, και η AETHER AERONAUTICS. To EFA GROUP απασχολεί συνολικά 170 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι μηχανικοί & επιστήμονες. Διαθέτει 4 γραφεία διεθνώς, Ελλάδα, Ελβετία, ΗΑΕ, Σιγκαπούρη για να εξυπηρετεί τους πελάτες του σε 20 χώρες παγκοσμίως.

Οι εταιρίες των ομίλων TΗΕΟΝ και EFA GROUP έλαβαν πρόσφατα και για 2η φορά πιστοποίηση Great Place to Work™  ξεχωρίζοντας για το εξαιρετικό εργασιακό  τους περιβάλλον και την εταιρική τους κουλτούρα.

«Είναι τιμή μου να παραλαμβάνω, ένα τόσο σημαντικό βραβείο από την EY, ένα βραβείο που προέκυψε μέσα από έναν αξιοκρατικό και έγκριτο διαγωνισμό. Το βραβείο «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» αποτελεί επιβράβευση για τις προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων που έχτισαν με τέχνη, επιμονή και όραμα, έναν όμιλο εταιριών με διεθνές αποτύπωμα. Στη ΤΗΕΟΝ, και γενικότερα στο EFA GROUP,  για πάνω από τρεις δεκαετίες σχεδιάζουμε, αναπτύσσουμε, παράγουμε και συμπαράγουμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αξιοποιώντας Έλληνες και Ελληνίδες μηχανικούς, «το χρυσάφι της Ελλάδας». Χρειάζεται, πολύπλευρη γνώση, εμπειρία, μεθοδικότητα και πειθαρχία, σχεδιασμό, εφευρετικότητα και ευελιξία, για να μπορείς να συνεργαστείς βιομηχανικά με διαφορετικούς συνεργάτες, σε διαφορετικές χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάζεται ήθος και αξίες, γιατί ό,τι παίρνει από την κοινωνία ο επιχειρηματίας, θα πρέπει να της το επιστρέφει, ώστε να υπάρχει σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργία και στο σεβασμό των αξιών της κοινωνίας μας» σχολίασε ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON, Ιδρυτής του EFA GROUP.