Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Κρίσιμα «ραντεβού» με θεσμικούς και αγροτικούς φορείς της Θεσσαλίας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Επί τάπητος το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής με βάση το master plan των Ολλανδών

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου άρχισαν να περνούν λίγο πριν τις 11.00 εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, αλλά και εκπρόσωποι των αγροτών της περιφέρειας, οι οποίοι συναντώνται διαδοχικά με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής με βάση το master plan που έχει εκπονήσει η ολλανδική εταιρεία HVA International. Οι προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή στελεχών από όλα τα εμπλεκόμενα με το θέμα υπουργεία.

(ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ / INTIME NEWS)
(ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ / INTIME NEWS)
(ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ / INTIME NEWS)

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της HVA International, η εταιρεία έχει εκπονήσει μια συνολική μελέτη με τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση και η αποφυγή άλλου είδους καταστροφών.

Θεσσαλία: Τι προβλέπει το master plan των Ολλανδών – Πότε θα αδειάσει το νερό στην Κάρλα

Όπως έχει γράψει η «Ν» οι Ολλανδοί προτείνουν μεταξύ άλλων πολλά μικρά έργα ορεινής υδρονομίας (φράγματα), μερική εκτροπή του Αχελώου (φράγμα Συκιάς) καθαρισμό λιμνοδεξαμενών και υφιστάμενων φραγμάτων, 250 χιλ. νέα αναχώματα,  αποφυγή υδροβόρων καλλιεργειών.

HVA International: «Κλειδί» η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία

Παρέμβαση επίσης προτείνεται στον Ληθαίο ποταμό στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα την κατασκευή παράκαμψής του ώστε να διατρέχει περιμετρικά την πόλη και το νερό να εκτονώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης.

Γενικότερα η λογική των έργων υποδομών που προτείνουν οι Ολλανδοί είναι η όσο το δυνατόν περισσότερο συγκράτηση των υδάτων στα βουνά, νέα σωστά μελετημένα αναχώματα και καθαρισμούς υφιστάμενων υποδομών, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη η διαχείριση των υδάτων να ανατεθεί σε ένα φορέα με εκτελεστικές αρμοδιότητες καθώς και την υλοποίηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις πλημμύρες από τον Πηνειό, όπως υπάρχει για τον Έβρο και τον Αξιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το σχέδιο ανασυγκρότησης αναμένεται να τεθεί διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μελετηθεί από τα αρμόδια υπουργεία και από τους θεσσαλικούς φορείς, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

naftemporiki.gr