Skip to main content

«Back to normal» οι δυνάμεις της Σερβίας στα σύνορα με το Κόσοβο

REUTERS/Ognen Teofilovski

Ο αριθμός των σερβικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο μειώθηκε από 8.350 σε 4.500, σύμφωνα με τον σερβικό στρατό.

Στα φυσιολογικά τους επίπεδα επέστρεψαν τα στρατεύματα που είχε συγκρεντρώσει η Σερβία κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, μετά το «κόκκινο» που έδειξε το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο γειτόνων με την Πρίστινα να κατηγορεί το Βελιγράδι ότι προσπαθεί να προσαρτήσει τον σερβικό βορρά και οι πρόσφατες εντάσεις είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Προηγήθηκε το επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και ομάδας ενόπλων έξω από το χωριό Μπάνισκο, που κατέληξε στον θάνατο τεσσάρων ατόμων (ενός αστυνομικού και τριών μελών της ένοπλης ομάδας). Μετά την ένταση, η Σερβία αύξησε σημαντικά τον αριθμό των στρατευμάτων της στα σύνορα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ καλώντας τη Σερβία να απομακρύνει τις δυνάμεις της.

‘Ηδη από το Σαββατοκύριακο είχε διαφανεί ότι τα σερβικά στρατεύματα αποχωρούσαν και την Δευτέρα ο αρχηγός του σερβικού στρατού, στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των σερβικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν κοντά στα σύνορα με το  Κόσοβο μειώθηκε στις 8.350 σε 4.500.

Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή παραμένει μόνο ο τακτικός αριθμός στρατευμάτων, εξήγησε ο Μοϊσίλοβιτς. «Το επιχειρησιακό καθεστώς των μονάδων του σερβικού στρατού (…) που έχουν επιφορτιστεί με τη διασφάλιση της διοικητικής γραμμής με το Κόσοβο επανέρχεται στο κανονικό», πρόσθεσε.

Η κίνηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Ουάσιγκτον, αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ φάνηκε προσεκτικός σε δηλώσεις του. «Θα αναζητήσουμε περαιτέρω επιβεβαίωση» για να επαληθεύσουμε την απόσυρση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν «για τον κύκλο των αυξανόμενων εντάσεων και της σποραδικής βίας στο βόρειο Κόσοβο και ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να επιστρέψουν στον διάλογο».

«Μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου»

Η ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή έχει αποδοθεί από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι σε μια προσπάθεια από την πλευρά της Σερβίας να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της χώρας του.

Όπως υποστήριξε ο Κούρτι, η αστυνομία του Κοσόβου κατέσχεσε έγγραφα που έδειχναν ότι η «τρομοκρατική» επίθεση κατά της αστυνομίας στην Μπανίσκα «αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προσάρτησης του βορρά του Κοσόβου» με συντονισμένες επιθέσεις σε δεκάδες θέσεις στην περιοχή.

«Θα ακολουθούσε η δημιουργία ενός διαδρόμου προς τη Σερβία για να καταστεί δυνατή η προμήθεια όπλων και στρατευμάτων», έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Κοσόβου επικαλέστηκε διάφορα στοιχεία, όπως το μεγάλο οπλοστάσιο όπλων και εξοπλισμού που είχαν στην κατοχή τους οι ένοπλοι που συμμετείχαν στην επίθεση, και κατηγόρησε την κυβέρνηση στο Βελιγράδι ότι βρισκόταν από πίσω.

Στο μεταξύ όμως ο αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος Srpska Lista στο Κόσοβο- το οποίο υποστηρίζεται από το Βελιγράδι και κυριαρχεί στους τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο- παραιτήθηκε και ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση της επίθεσης. Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έλαβε οποιαδήποτε βοήθεια από το Βελιγράδι.

Από την πλευρά του, το Βελιγράδι έχει επίσης αρνηθεί την ανάμειξή του, με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, να δηλώνει πως αν ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, διέταζε να εισέλθει ο σερβικός στρατός στο Κόσοβο, αυτό θα γινόταν «αποτελεσματικά, επαγγελματικά και με επιτυχία».

Πάντως, η Σερβία θα ειδοποιήσει εκ των προτέρων, εάν λάβει χώρα μια τέτοια κίνηση, την αποστολή KFOR του ΝΑΤΟ, είπε, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί «για να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο να συμβεί (…) για να διατηρήσει την ειρήνη και να αναζητήσει πολιτικές λύσεις».