Skip to main content

Βαμβακού Λακωνίας: Vamvakou Revival – Δράσεις και δωρεάν εκδηλώσεις και τον Σεπτέμβριο

Φύση, περιβάλλον, προγράμματα STEΑM, παιχνίδι και νέες συνεργασίες στο Vamvakou Revival

Ο Σεπτέμβρης κουβαλά τη χαρά και τις αναμνήσεις των διακοπών που μοιραζόμαστε παίζοντας με τους φίλους μας. Η Βαμβακού Λακωνίας είναι ιδανικός προορισμός για μικρές αποδράσεις και δροσερές βόλτες στο βουνό και αυτόν τον μήνα. Το φθινόπωρο πλησιάζει και φέρνει νέες συνεργασίες και δραστηριότητες προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες που υλοποιούνται από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εκδηλώσεις προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες

Ο Σεπτέμβριος και η νέα σεζόν έρχεται με νέες ιδέες και νέες συνεργασίες. Γονείς, φροντιστές κι εκπαιδευτικοί (17/09) εκφράζονται και αφηγούνται «Υπέρ Αδυνάτου», μέσα από ένα παιδαγωγικό εργαστήρι που αφορά στη θέση της αναπηρίας στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Την επόμενη μέρα (18/09) μία πολυαισθητηριακή παράσταση αφήγησης για ανθρώπους με αναπηρίες (αναπτυξιακές, κινητικές και τυφλότητα), η οποία προσαρμόζεται στους θεατές, ξεδιπλώνεται με την ιστορία του Κουτσοκόκκορα και άλλων λαϊκών παραμυθιών. Μαζί μας ο Στέλιος Πελασγός, ιστορητής, παιδαγωγός και συγγραφέας.

Μοναδικές θεατρικές παραστάσεις

Η περιπετειώδης ζωή του εμβληματικού ζωγράφου Θεόφιλου που ενσαρκώνεται από τον Θεόδωρο Προκοπίου παρουσιάζεται το Σάββατο 09/09 στη σκηνή του σχολείου της Βαμβακούς σε σκηνοθεσία του Νίκου Βερλέκη. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (20-25/09) η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγορά, όπου πρωταγωνιστεί η Φλώρα Καλομοίρη, ταξιδεύει στη Σπάρτη. Η παράσταση παραγωγής της Vamvakou Revival, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2023 θα ζωντανέψει στην Πνευματική Εστία Σπάρτης για λίγες μόνο παραστάσεις.

Διασκεδαστικά επιστημονικά και περιβαλλοντικά προγράμματα

Ο Σεπτέμβρης ξεκινά αποκαλύπτοντας τα μαγικά μυστικά ενός βιολογικού λαχανόκηπου (02/09), αλλά και απίθανα κόλπα για να περνάμε πάντα καλά στη φύση (03/09). Στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF), η φύση συναντά την επιστήμη με παιχνίδια με το φως (09/09), αλλά και το νερό με water STEM στην Κάτω Βρύση (10/09). Στις 16/09 Πάμε ανασκαφή! και μαθαίνουμε την ιστορία της περιοχής μας μέσα από ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την επιστήμη της αρχαιολογίας. Τα έθιμα του τρύγου αναβιώνουν όπως γινόταν μία φορά και ένα καιρό στη ζωή μας στο χωριό (23/09) και τα πρωτοβρόχια μάς ταξιδεύουν στον κόσμο των σαλιγκαριών με τις σπείρες στη γη (24/09) και τα προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Αποχαιρετούμε τον μήνα παίζοντας και μαθαίνοντας τους συμβολισμούς γύρω από τα πνευματικά ζώα (30/09) και υποδεχόμαστε τον Οκτώβρη ξαναγράφοντας τους κανόνες στο πιο τρελό και διασκεδαστικό Σχολείο… αλλιώς (01/10).