Skip to main content

Εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στη Β. Κορέα- Συνάντηση Πούτιν και Κιμ στη Ρωσία

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο βαλλιστικούς πυραύλους «άγνωστου τύπου» στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντάει τον Ρώσο πρόεδρο Βλανίιμιρ Πούτιν.

Αναλυτικότερα, οι εκτοξεύσεις έγιναν «προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, αναφερόμενο στη θαλάσσια περιοχή είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι κατά τα φαινόμενα κατέπεσαν περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευσή τους, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Δεν υπάρχουν ωστόσο λεπτομέρειες για τον τύπο ή το βεληνεκές των όπλων που εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη. Οι Γενικοί Επιτελείς της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι αναλύουν τα δεδομένα.

Όλες οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων είναι στη θεωρία απαγορευμένες δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είχε εγκριθεί το 2017, με τη συναίνεση εταίρων-κλειδιών της Πιονγκγιάνγκ, της Κίνας και της Ρωσίας.

Έκτοτε όμως, Πεκίνο και Μόσχα καλούν να αμβλυνθούν οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για να ξαναρχίσουν διπλωματικές επαφές και για βελτιωθεί η κατάσταση, εμποδίζοντας προσπάθειες της Δύσης και συμμάχων τους να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Το ΣΑ δεν έχει καταλήξει σε καμιά συναινετική απόφαση για τη Βόρεια Κορέα από το 2017.

Η εκτόξευση πραγματοποιείται καθώς ο Κιμ βρίσκεται στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πούτιν. Είναι το πρώτο ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό από το 2019 όταν συνάντησε τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ και συνοδεύεται από αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει ανώτερους στρατιωτικούς και κατασκευαστές όπλων εν μέσω αναφορών ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την προμήθεια όπλων στη Μόσχα.

«Σας ευχαριστούμε που μας προσκαλέσατε κατά τη διάρκεια του πολυάσχολου προγράμματός σας», είπε ο Κιμ στον Πούτιν καθώς έδιναν τα χέρια και χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον, στο πιο σύγχρονο κοσμοδρόμιο της Ρωσίας, σε δασική έκταση στην ρωσική Άπω Ανατολή, όπου πραγματοποιείται η συνάντησή τους.