Skip to main content

Βρετανία: Οι μισθοί αυξάνονται με γρηγορότερο ρυθμό από τις τιμές

REUTERS/Rachel Adams

Σχολιαστές προβλέπουν πάντως νέα άνοδο των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η βρετανική οικονομία μοιάζει να βρίσκεται σε φαύλο κύκλο. Ο αυξημένος πληθωρισμός του 6,8% βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές, ακόμα και σε βασικά προϊόντα, είναι πρωτόγνωρα υψηλές. Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) σχολιάζονται κυρίως θετικά από τους αναλυτές καθώς δείχνουν μια επιστροφή στην κανονικότητα. Συγκεκριμένα αφορούν το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου και κατέγραψαν άνοδο των μισθών 7,8%, κάτι που δείχνει στους πίνακες στατιστικών στοιχείων ότι οι μισθοί συναντούν επιτέλους την πτωτική τάση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια που οι μισθοί αυξάνονται με γρηγορότερο ρυθμό από τις τιμές. Παράλληλα, το ποσοστό 7,8% στην άνοδο των μισθών αποτελεί αριθμό ρεκόρ, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα συγκρίσιμα στοιχεία το 2001.

Το πρώτο σχόλιο του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ήταν πιο συγκρατημένο. «Η αύξηση των μισθών παραμένει υψηλή, όμως θα πρέπει να μείνουμε πιστοί στον στόχο μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η υπόσχεση της κυβέρνησης Σούνακ να μειωθεί ο πληθωρισμός «στα μισά», σημαίνει ότι πρέπει να φτάσει κοντά στο 5% μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τον ερχόμενο Απρίλιο, την αρχή του φορολογικού έτους για την χώρα, αναμένεται και η ενίσχυση των συντάξεων κατά 8,5%, ώστε να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Η ετήσια αύξηση των συντάξεων είναι υποχρεωτική βάσει νόμου και υπολογίζεται με τρεις δείκτες (triple lock system): είτε με βάση τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους, είτε με βάση την ετήσια αύξηση των μισθών ή κατά 2,5%. Το υψηλότερο ποσοστό από τα τρία αυτά «σενάρια» θα είναι και αυτό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Κρίσιμη η στάση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η διάθεση περισσότερων χρημάτων ενέχει τον κίνδυνο επιπλέον πίεσης του πληθωρισμού. Για αυτό, πολλοί σχολιαστές εκτιμούν σήμερα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα ανεβάσει για ακόμα μία φορά τα επιτόκια, με σκοπό να μετριάσει την οικονομική δραστηριότητα. Η επόμενη αναθεώρηση είναι την ερχόμενη Πέμπτη και το πιθανότερο είναι από 5,25% που είναι τώρα, τα επιτόκια να ανέβουν στο 5,5%.

Ένα ακόμα «καμπανάκι» των σημερινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι η μικρή άνοδος της ανεργίας. Για το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου το ποσοστό ανέβηκε 4,3% από το 3,8% που βρισκόταν το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι εκτός εργασίας και, παρότι ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από τα ιστορικά επίπεδα ανεργίας, δείχνει την τάση που επικρατεί.

O Ντάρεν Μόργκαν, διευθυντής οικονομικών στατιστικών στοιχείων της ONS δήλωσε, «οι άνθρωποι που θέλουν να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας μας λένε ότι τους παίρνει μεγαλύτερο διάστημα να βρουν δουλειά σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας έπεσε κάτω από ένα εκατομμύριο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Deutsche Welle