Skip to main content

Bentley: Και με 3D-εκτύπωση από…χρυσάφι

Συνολικά, η ποσότητα χρυσού που χρησιμοποιείται ανέρχεται σε 210 γραμμάρια κίτρινου μετάλλου.

Αν χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις ότι η Bentley είναι εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων, τώρα μας …πείθει χρησιμοποιώντας πραγματικό χρυσό 18 καρατίων στο Mulliner Batur, κάτι που θα πρέπει να είναι αρκετό για να εδραιώσει αυτή την ιδέα. Όχι μόνο το κουπέ με κινητήρα W-12 είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο στην ιστορία της μάρκας, αλλά πιθανώς το πρώτο που χρησιμοποίησε ποτέ χρυσό σε ένα 3D-εκτυπωμένο εξάρτημα.

Αν και η τρισδιάστατη εκτύπωση μετάλλου δεν είναι τόσο ασυνήθιστη όσο ήταν κάποτε, η εκτύπωση με πραγματικό, καθαρό χρυσό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο. Είναι, επίσης, μια επίδειξη του πώς τα μέταλλα θα μπορούσαν να γίνουν πιο βιώσιμα, καθώς η παραγωγή γίνεται από ανακυκλωμένα ρινίσματα κοσμημάτων.

Με μόνο 18 από αυτά να κατασκευάζονται στην premium τιμή των 2.010.393 δολαρίων (με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία), ο ιδιοκτήτης του Muliner Batur μπορεί πιθανώς να αντέξει οικονομικά μερικές πινελιές χρυσού 18 καρατίων στο εσωτερικό του κουπέ του. Η Bentley ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο τρισδιάστατος εκτυπωμένος χρυσός θα έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ένα όχημα όπως το χρησιμοποιούν εν προκειμένω και, εκτός από τυχόν ιδιωτικές συλλογές που δεν γνωρίζουμε, δεν θυμόμαστε να τον έχουμε ξαναδεί. Και, δεν θα εκπλαγούμε αν περισσότερες εταιρείες πολυτελών αυτοκινήτων αρχίσουν να προσφέρουν και εκείνες κάτι ανάλογο στους πελάτες τους.

Η προσθήκη χρυσού uα περιορίζεται σε ορισμένα κομμάτια αφής στο εσωτερικό, όπως το Charisma Dial (ο επιλογέας λειτουργίας γύρω από το κουμπί Start/Stop), τα χειριστήρια εξαερισμού Organ Stop και ο δείκτης εισαγωγής στο τιμόνι. Συνολικά, η ποσότητα χρυσού που χρησιμοποιείται ανέρχεται σε 210 γραμμάρια κίτρινου μετάλλου.

Υπάρχουν δύο επιπλέον σημεία ενδιαφέροντος στη χρήση χρυσού 3D-εκτυπωμένου, εκτός από την ιδέα της δημιουργίας μιας υπερπολυτελούς καμπίνας για το Batur. Το μέταλλο τρισδιάστατης εκτύπωσης κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό και χρησιμοποιείται από κατασκευαστές όταν η κατασκευή ενός εξαρτήματος δεν είναι δυνατή με τις τυπικές διαδικασίες κατεργασίας CNC και χύτευσης μετάλλων.

Μια κοινή μέθοδος τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι η μέθοδος εξώθησης, καθώς ορισμένα μέταλλα μπορούν να εκτυπωθούν χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μετάλλων και πολυμερών όπως το νήμα PLA. Η καλύτερη μέθοδος εκτύπωσης καθαρού χρυσού είναι μέσω του Direct Metal Laser Sintering (DMLS).

Αυτή η διαδικασία παίρνει μια λεπτή σκόνη από ένα μέταλλο (στην περίπτωσή μας, χρυσό) και τη λιώνει στρώμα-στρώμα για να “τυπώσει” το μέρος που θέλουμε με το  πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί υλικό και ανακυκλωμένο μέταλλο ως απόβλητο από τη μηχανική κατεργασία.

Στην περίπτωση του χρυσού που χρησιμοποιεί η Bentley, αυτός προέρχεται από ανακυκλωμένο από παλιά κοσμήματα που αλέστηκαν σε λεπτή σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε χρυσός που εξορύχθηκε πρόσφατα ή κόπηκε για τη δημιουργία των εξαρτημάτων στο Batur, τηρώντας τους στόχους της Bentley για ουδέτερο άνθρακα έως το 2030.