Skip to main content

Βρετανία: Άρον άρον γυρίζει στο Λονδίνο ο Κουάρτενγκ – Προς νέες αλλαγές το καταστροφικό πακέτο

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάσι Κουάρτενγκ διέκοψε την επίσκεψή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα, επιστρέφοντας στο Λονδίνο εν μέσω αναφορών που η πρωθυπουργός Λιζ Τρας εξετάζει το ενδεχόμενο νέων αλλαγών σε τμήματα του φορολογικού πακέτου περικοπών της κυβέρνησής της που συγκλονίζουν την αγορά.

Ο Κουάρτενγκ είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι επέστρεφε από τις ΗΠΑ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι ο υπουργός Οικονομικών σχεδίαζε να συναντηθεί με συναδέλφους του για να επεξεργαστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο Κουάρτενγκ επέμεινε ότι «δεν πρόκειται να πάει πουθενά» και ότι αυτός και η Τρας θα είναι «100%» στις θέσεις τους τον επόμενο μήνα.

Η απότομη αποχώρηση του Κουάρτενγκ από την Ουάσιγκτον, έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης πολιτικής αντίδρασης ενάντια στις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές της συντηρητικής κυβέρνησης.

Τα μέτρα που χρηματοδοτούνται από το χρέος, που ανακοινώθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά σε 43 δισεκατομμύρια στερλίνες (48,7 δισεκατομμύρια δολάρια), οδήγησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε κρίση. Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε απότομα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει.

Το Sky News ανέφερε την Πέμπτη ότι διεξάγονται συζητήσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ για το αν θα επανεξεταστούν ορισμένες από τις φορολογικές περικοπές που ανακοίνωσε ο Κουαρτένγκ στον λεγόμενο «μίνι-προϋπολογισμό» της κυβέρνησης. Πιστεύεται ότι αλλαγές στον εταιρικό φόρο και στο φόρο μερισμάτων θα μπορούσαν να είναι στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση Τρας πρόκειται να ανακοινώσει ένα «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο» στις 31 Οκτωβρίου.