Skip to main content

Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεχίζει την επιθετική νομισματική πολιτική που ξεκίνησε τον Ιούνιο, αποφασίζοντας την Τετάρτη τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να περιορίσει τον πληθωρισμό αλλά διακινδυνεύοντας ένα απότομο πλήγμα στην οικονομία. 

Η νέα αύξηση οδηγεί το εύρος στόχου για το επιτόκιο στο 2,25% με 2,5%, ωθώντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Το νέο εύρος στόχου βρίσκεται πλέον κοντά σε αυτό που οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν ως «ουδέτερο» που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη εάν ο πληθωρισμός είναι στο στόχο του 2%.

Η απόφαση, η οποία είχε ομόφωνη υποστήριξη, επέκτεινε μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και αυξήθηκαν σε μέγεθος καθώς εντείνεται η μάχη της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Μαζί με την αύξηση που προηγήθηκε, πρόκειται για σωρευτική αύξηση Ιουνίου-Ιουλίου σε 150 μονάδες βάσης. Είναι η πιο απότομη άνοδος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και τέσσερις δεκαετίες, αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά ο ρυθμός αυτών των αυξήσεων συζητείται έντονα. Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα εφαρμόσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ή θα επιλέξει μια μικρότερη αύξηση κατά μισή μονάδα.

Πάντως ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν απέκλεισε τρίτη μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση. «Ενώ  άλλη μία  ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη στην επόμενη συνάντησή μας», αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα από τώρα μέχει τότε, είπε ο Πάουελ. Πάντως, όπως είπε, η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων κάποια στιγμή.

Την Τετάρτη, η Fed αναγνώρισε πρώιμες ενδείξεις ότι η οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται, αλλά έδειξε ελάχιστα σημάδια ότι αμφιταλαντεύεται από την «άνευ όρων δέσμευσή» της για αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) «είναι σθεναρά δεσμευμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο της για 2%,» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τους κινδύνους πληθωρισμού». Η FOMC επανέλαβε ότι «αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου για το επιτόκιο θα είναι κατάλληλες» και ότι θα προσαρμόσει την πολιτική εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ήδη αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην αγορά κατοικίας, όπου οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί.

Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση» για την οικονομία και να αποφύγουν μια απότομη ύφεση, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι για να επιβραδυνθεί σημαντικά η αύξηση των τιμών θα χρειαστεί μια ύφεση με αυξανόμενη ανεργία.

Η FOMC σημείωσε την Τετάρτη ότι «οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν αμβλυνθεί», αλλά επεσήμανε επίσης ότι τα κέρδη θέσεων εργασίας «ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό».

naftemporiki.gr