Skip to main content

Η Maersk μηνύει την Evergreen για το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ

Το γιγαντιαίο Ever Given είχε μπλοκάρει για 6 ημέρες τη βασική αυτή «αρτηρία» του παγκόσμιου εμπορίου.

Ένας κολοσσός της παγκόσμιας ναυτιλίας, η A.P. Moller-Maersk A/S, αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά της Evergreen Marine Corp. για το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ από το 2021, που παγίδευσε επί ημέρες δεκάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά.

Η δανέζικη Maersk αξιώνει αποζημίωση 300 εκατ. κορονών Δανίας (περίπου 40 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθσε στο Ναυτικό και Εμπορικό Δικαστήριο της Δανίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Εκπρόσωπος της Evergreen δήλωσε στο ShippingWatch πως η εταιρεία αρνείται την όποια ευθύνη για οικονομική ζημιά που μπορεί να υπέστη η Maersk.

Τι είχε συμβεί

Να θυμίσουμε ότι το Ever Given (που ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen Kaisha και το διαχειρίζεται η Evergeen) είχε «κολλήσει» στο νότιο τμήμα της πλωτής οδού της Διώρυγας, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Το γιγαντιαίο πλοίο μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων, ακινητοποιήθηκε συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου 2021, αποκλείοντας επί 6 ημέρες την νευραλγικής σημασίας Διώρυγα του Σουέζ, από την οποία διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου, και στην συνέχεια κρατήθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές για επιπλέον 100 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και την Αίγυπτο.  Τότε επετεύχθη συμφωνία για την καταβολή αποζημίωσης προς τις αιγυπτιακές αρχές για τον αποκλεισμό της Διώρυγας, αλλά δεν αποκαλύφθηκε ποτέ το ύψος της αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας, κατά τις έξι ημέρες κατά τις οποίες παρέμεινε κλειστό το θαλάσσιο πέρασμα, η Αίγυπτος έχανε 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Συνολικά, 422 πλοία που μετέφεραν εμπορεύματα 26 εκατομμυρίων τόνων είχαν αποκλεισθεί τον Μάρτιο στην Διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα με την ασφαλιστική Allianz, οι απώλειες για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο αποτιμήθηκαν σε 6 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

naftemporiki.gr