Skip to main content

«The new new» (Το καινούριο νέο)

Αναλυτικά, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

Virtual World

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR), που έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με την επιμελήτρια Erika Barraza και το SXSW – ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ-Συνέδρια παγκοσμίως με θέμα τις νέες τεχνολογίες και τις δημιουργικές βιομηχανίες.

Τα έργα παρουσιάζονται με διαφορετικά συστήματα, όπως το Oculus Rift, το HTC Vive και το Samsung Gear. Το κοινό έχει την ευκαιρία να φτιάξει και να πάρει μαζί του τα δικά του «γυαλιά» εικονικής πραγματικότητας, καθώς και να δοκιμάσει το Tilt Brush της Google – ένα εργαλείο ζωγραφικής στον τρισδιάστατο εικονικό χώρο! Επίσης, όλα τα έργα που παρουσιάζονται στην ενότητα Virtual Experiences παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ σε μια ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να τα δει τόσο σε δισδιάστατη όσο και σε VR μορφή. 
 
Σύγχρονη Τέχνη και Τεχνολογία – Ενότητες Uncanny Valley, Posthuman New, Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας

Τα έργα στις τρεις αυτές ενότητες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και είναι στην πλειοψηφία τους διαδραστικά. Προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να παίξει και να εξοικειωθεί με νεότερες τεχνολογίες, αλλά και να θυμηθεί την επίδραση που είχαν στη ζωή μας τεχνολογίες που, αν και όχι τόσο παλιές, θεωρούνται πια ξεπερασμένες, όπως το βίντεο, η ψηφιακή εικόνα ή ακόμη και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ποικίλους τρόπους, συχνά για να αναδείξουν ή να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Παράδειγμα η σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά με προβλήματα όρασης και έχουν σαν στόχο την εξοικείωσή τους με τους υπολογιστές και την ανάπτυξη χρήσιμων δεξιοτήτων – έργο φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
 
Στήριξη Νέων Επαγγελματιών – Στούντιο παραγωγής περιεχομένου για το διαδίκτυο – «Media Lab»

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργεί στον χώρο το Media Lab ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο παραγωγής βίντεο για τηλεοπτική και διαδικτυακή χρήση, που καταγράφει και αναμεταδίδει καθημερινά τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ. Το Media Lab είναι μια συνεργασία του Artecitya της Helexpo με το Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki, το project LABattoir του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο HyperWerk for Postindustrial Design της Βασιλείας. Το Media Lab επανδρώνεται από νέους δημιουργούς που εκπαιδεύονται ειδικά. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η ομάδα του Media Lab έχει παρακολουθήσει σειρά εργαστηρίων, θεωρητικών και πρακτικών, σε συνεργασία με επιπλέον φορείς, όπως το STAMP Festival και η documenta 14, προκειμένου η διαδικασία μάθησης να ενισχύεται από πραγματικά project, σε πραγματικές συνθήκες, πάντα με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των φορέων που διαμορφώνουν και υλοποιούν το πρόγραμμα.  
 
Υποστήριξη προσφύγων – Συνεργασία με την Greece Communitere

Τέλος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση Communitere που προσφέρει σειρά εργαστηρίων με ίση συμμετοχή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων – ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Η Communitere δραστηριοποιείται παγκόσμια σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν κρίση. Βασική της δράση είναι η δημιουργία χώρων με τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των δημιουργικών και καινοτόμων ιδεών των τοπικών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στα εργαστήρια της Communitere θα μάθουν στην πράξη βασικές τεχνικές κατασκευής και επισκευής αντικειμένων για την αντιμετώπιση των πρακτικών τους αναγκών. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες και τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Τα αντικείμενα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση του Chill Out Space του Φεστιβάλ. Αμέσως μετά θα διατεθούν στους ίδιους τους δημιουργούς τους.
 
ZERO FUEL

Επίσης, παρουσιάζεται το Zero Fuel, ένα μονοθέσιο όχημα ελάχιστης κατανάλωσης και μέγιστης απόδοσης καυσίμων, σχεδιασμένο από ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το διαγωνισμό της Shell Eco Marathon 2017. Ένας αεροδυναμικός συνδυασμός προηγμένου design και τεχνολογίας. Κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, με κατανάλωση 1 λίτρο βενζίνης / 1.000 χιλιόμετρα! 
 
Το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης – Επιστήμης – Τεχνολογίας της ΔΕΘ-Helexpo στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Artecitya – Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)» (συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού και Πρόγραμμα LABattoir), συγκεντρώνει νέους, φοιτητές και επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται σε δημιουργικούς τομείς όπως η σύγχρονη τέχνη, η μουσική, ο χορός, η μόδα, το design, η τεχνολογία και ο προγραμματισμός.

Το Artecitya διοργανώνεται από 9 πολιτιστικούς φορείς, σε 8 πόλεις και 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία και Ελλάδα), με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη, στην ενότητα Καινοτομία συμπεριλαμβάνεται το εξαιρετικά πετυχημένο φεστιβάλ eGAMING που διοργανώνει η ΔΕΘ-HELEXPO τα τελευταία 6 χρόνια, με τεράστια ανταπόκριση από το νεανικό κυρίως κοινό. Χιλιάδες νέοι και fans του eGAMING θα συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο gaming festival των Βαλκανίων και θα συνθέσουν το πιο hot gaming σκηνικό, το οποίο και πάλι θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία.