Στον Γιώργο Σακκά
[email protected]
Στην τελική ευθεία βρίσκονται μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας που στόχο έχουν τη βελτίωση της πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών σε δομές υγείας και σε θεραπείες, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος.
Ο γενικός γραμματέας, μιλά στην ειδική έκδοση της «Ν» «Υγεία και Φάρμακο» και για τις τομές που σχεδιάζονται, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει και τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά την επίτευξη διαφάνειας στις σχέσεις μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και επιστημονικής κοινότητας.
Σε μια περίοδο που αν και έχουν ολοκληρωθεί αρκετές θεσμικές τομές, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοιχτά θέματα στο χώρο της υγείας, ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου;
«Λαμβάνοντας υπόψη τις ξεχωριστές αρμοδιότητες οι οποίες έχουν ανατεθεί από τους δύο υπουργούς, θα έλεγα ότι όσον αφορά στο φάρμακο προτεραιότητες είναι να αποκατασταθούν τα όποια θεσμικά ελλείμματα εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση της τιμής χωρίς να επηρεάζεται το δικαίωμα των ασθενών να έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες. Επίσης προτεραιότητα υπάρχει στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, ώστε να επιταχυνθούν τα βήματα για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Βασική μέριμνα είναι η καθολική αντικατάσταση της Ασυλικής Ψυχιατρικής. Από κει και πέρα όσον αφορά συνολικά στο στρατηγικό σχεδιασμό, αυτό που επιδιώκουμε είναι να ενσωματωθεί στην καθημερινή λειτουργία αυτών που διοικούν τους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο, όπως τα νοσοκομεία και οι ΥΠΕ, η λογική ότι θέτουμε στόχους, σχεδιάζουμε με βάση αυτούς και αξιολογούμαστε».
Γνωρίζουμε ότι ως τομέα ευθύνης σας αποτελεί και η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Πώς προχωρούν οι διαδικασίες εκεί και ποιες είναι οι συγκεκριμένες στοχεύσεις;
«Η εν λόγω επιτροπή προκειμένου να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά έχει χωριστεί σε δύο ομάδες. Η μία ασχολείται με την οικονομική διάσταση, όπως είναι οι διαδικασίες τιμολόγησης και η διαμόρφωσης προϋπολογισμών και η δεύτερη έχει να κάνει με την κατάρτιση και επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων χρονίων παθήσεων. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορούμε να έχουμε ήδη διαμορφώσει πρωτόκολλα παρακολούθησης και θεραπείας για τα πιο σημαντικά νοσήματα και τα οποία θα έχουν ενσωματωθεί και στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Δηλαδή επιδιώκουμε η διαχείριση του ασθενούς στην καθημερινή ιατρική πρακτική να γίνεται με βάση τους συγκεκριμένους αλγόριθμους διάγνωσης – παρακολούθησης – θεραπείας που δεν είναι μόνο θέμα εξορθολογισμού της δαπάνης, αλλά και θέμα και ορθής ιατρικής πρακτικής».
Η εν λόγω υποεπιτροπή είναι επίσης υπεύθυνη και για τα μητρώα ασθενών, μια ουσιαστική παρέμβαση για την υγεία…
«Η διαδικασία για τα μητρώα αναμένεται να ακολουθήσει τα πρωτόκολλα και εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει από την αρχή της επόμενης χρονιάς. Για κάποια νοσήματα με συγκεκριμένο πληθυσμό υπάρχουν ήδη μητρώα. Όμως επιδιώκουμε μια πιο γενικευμένη χρήση των μητρώων .Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν από τα μητρώα, θα αποτελούν οδηγό της ιατρικής πρακτικής. Θα είναι παράμετροι με βάση τις οποίες θα γίνεται η ιατρική παρακολούθηση, θα αποτυπώνεται η έκβαση της ασθένειας και θα μπορούμε να διαπιστώνουμε και ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές στρατηγικέ».
Το επόμενο θέμα στην ατζέντα της επιτροπής είναι η τιμολόγηση;
«Είναι προγραμματισμένη μια συζήτηση γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Είναι μια διαδικασία που έχει προγραμματιστεί και αναμένουμε τις προτάσεις της βιομηχανίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη προβλήματα και στρεβλώσεις στην τιμολόγηση όπως και στον καθορισμό της ασφαλιστικής τιμής, αλλά και σε σχέση με τη συμμετοχή των ασθενών. Όλα αυτά είναι προς επανεξέταση. Παράλληλα, προετοιμάζουμε και μια άλλη συζήτηση και θέλουμε να έχουμε έτοιμο μέσα στο φθινόπωρο ένα άλλο πλαίσιο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, “εξυγίανσης του τοπίου” που αφορά στα συνέδρια και τις σχέσεις φαρμακευτικών εταιρειών με τις ιατρικές εταιρείες».
Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που μελετά αυτή την αλλαγή του πλαισίου;
«Είναι η Γενική Γραμματεία του υπουργείου σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ. Θέλουμε να θεσπιστεί μια διαδικασία που να διαπιστώνει την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των γιατρών και θεωρώ ότι έτσι τα ζητήματα διαφάνειας θα τεθούν κάτω από άλλους όρους. Η λογική είναι να διαμορφωθεί ένας φορέας ο οποίος να ελέγχει τη διαδικασία και τις ανάγκες. Να υπάρχει μια κεντρικοποίηση. Φυσικά δεν θα αφαιρεθεί ο ρόλος των ιατρικών εταιρειών. Είναι, όμως, ένα πεδίο όπου θέλουμε και εδώ να εξυγιανθεί και να έχουμε μόνο 45 εταιρείες, ως εταιρείες “κορμού”».
Μόνο 45 ιατρικές εταιρείες όταν σήμερα υπολογίζεται ότι οι επιστημονικές εταιρείες σχετικά με την υγεία προσεγγίζουν τις 1.500;
«Θέλουμε να υπάρχουν 45 εταιρείες, όσες δηλαδή και οι ιατρικές ειδικότητες και από κάτω από αυτές να υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες ως επιστημονικά διασυνδεόμενες εταιρείες. Να υπάρχουν δηλαδή με τη μορφή ομπρέλας οι βασικές ιατρικές εταιρείες που θα είναι και ο επίσημος συνομιλητής. Δεν επιδιώκουμε την κατάργηση των υπολοίπων, αλλά θέλουμε να εποπτεύονται και να ελέγχονται από τη “μητρική εταιρεία” η οποία θα αναφέρεται και ως “ιατρική κοινότητα”. Σημειώνω δε ότι οι ειδικότητες είναι 41 και υπάρχουν και κάποιες εξειδικεύσεις όπως η εντατικολογία ή η λοιμωξιολογία. Ο σχεδιασμός μας είναι μέχρι τον Οκτώβριο αυτό το πλαίσιο να είναι έτοιμο για διαβούλευση. Μετά θα πρέπει να υπάρχει μία νομοθετική ρύθμιση».
Γνωρίζουμε ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να κατατεθεί και νομοσχέδιο που θα περιέχει κάποιες συμπληρωματικές διατάξεις για την υγεία. Τι θα περιέχει αυτό;
«Ναι, θα υπάρχει ένα νομοσχέδιο με επείγουσες ρυθμίσεις, για το οποίο επιδιώκουμε να ψηφιστεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής. Συνολικά πρόκειται για 50 άρθρα για την υγεία, που αφορούν σε εκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να επιλυθούν».
Μια τελευταία ερώτηση αφορά στο φορέα αξιολόγησης τεχνολογίας. Εκεί τι εξελίξεις υπάρχουν;
«Σ’ αυτό το πεδίο έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα προσχέδιο το οποίο το έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Αναμένουμε την τοποθέτηση του οργανισμού και εν συνεχεία θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση. Το προσχέδιο προβλέπει ένα μεταβατικό στάδιο, μία επιτροπή, όχι οργανισμό, όπως έχουμε δεσμευτεί να δημιουργήσουμε μέχρι τα μέσα του 2018. Μία επιτροπή από επιστήμονες που θα αντικαταστήσει κατά κάποιο τρόπο την επιτροπή θετικού καταλόγου και θα αφορά μόνο σε φάρμακα».
Η δημιουργία της επιτροπής αναμένεται να καταργήσει και την «απαίτηση» ότι προκειμένου να εγκριθεί η αποζημίωση ενός φαρμάκου στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει περάσει από διαδικασία ΗΤΑ σε χώρες του εξωτερικού;
«Εφόσον αποδείξουμε ότι ως χώρα έχουμε την επάρκεια να αξιολογούμε τις νέες τεχνολογίες, φυσικά και το “εξωτερικό φίλτρο” από τα συστήματα ΗΤΑ του εξωτερικού θα καταργηθεί. Πρακτικά σε έναν χρόνο περίπου από σήμερα. Μέσα στις αρμοδιότητες του νέου φορέα, θα ήθελα επίσης να πω ότι θα είναι συνολικά ο επανέλεγχος των αποζημιούμενων φαρμάκων, ειδικά των προστατευόμενων. Θα υπάρχει δε διασύνδεση με την επιτροπή διαπραγμάτευσης καθώς θα έχει μια λειτουργική συνάφεια χωρίς να είναι κομμάτι της».