Skip to main content

ΔΕΗ: Μία εταιρεία βραχίονας της Ελλάδας

Από την έντυπη έκδοση

Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]

Η ΔΕΗ είναι μία εταιρεία βραχίονας της Ελλάδας με τις εγκαταστάσεις της, όπως είναι οι σταθμοί παραγωγής, τα ορυχεία και τα καταστήματά της να βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

* Η εταιρεία είχε, έχει και θα έχει σημαντικότατο ρόλο ως προς τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας με επιτυχία το επενδυτικό της πρόγραμμα, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ συνεχίζει να επενδύει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις επιμέρους διεργασίες της, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Την περίοδο 2011-2015 οι συνολικές επενδύσεις αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 πλησιάζουν τα 870 εκατ. ευρώ.

* Η ΔΕΗ έχει θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού της σχεδιασμού, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές γύρω από τους πυλώνες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, και φυσικά της οικονομίας.

* Επιτελεί μεγάλο κοινωνικό έργο με δράσεις ΕΚΕ, ιδιαίτερα σε τοπικές κοινωνίες, μέσω δωρεών, έργων υποδομής, δράσεων οικονομικής ενίσχυσης, χορηγιών, πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων. Ενδεικτικά το 2016 δόθηκαν πάνω από 850 χιλ. ευρώ σε χορηγίες και δωρεές.

* Η περιβαλλοντική της πολιτική είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους εθνικούς στόχους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, τις θεσμικές παρεμβάσεις για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

* Στόχος δεν είναι να τηρούνται απλώς οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική και την εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και η προώθηση μιας περιβαλλοντικής στρατηγικής, μέσα από ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που έφερε στο περιβάλλον επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,14 εκατ. ευρώ την πενταετία 2011-2015 – σχεδόν το 33% του συνόλου των επενδύσεων της εταιρείας.

H ΔΕΗ αναγνωρίζοντας τις επιδράσεις της στο φυσικό περιβάλλον και στον έμβιο κόσμο αναλαμβάνει αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες με:

*Απόσυρση παλαιών και ρυπογόνων μονάδων και παράλληλα κατασκευή νέων θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, που θα ενσωματώνουν τις πλέον σύγχρονες περιβαλλοντικές τεχνολογίες σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

* Ταχύτατη επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

* Βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής.

* Άσκηση όλων των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

* Πλήρη αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων και των παραλίμνιων περιοχών, στις οποίες δραστηριοποιείται η Επιχείρηση.

Επιπλέον, παρέχει έργα και υπηρεσίες απέναντι στην κοινωνία, που υπερβαίνουν κατά πολύ τις νομικές της υποχρεώσεις, όπως είναι:

* Η παροχή υπηρεσιών τηλεθέρμανσης – θερμικής ενέργειας με τη μορφή θερμού νερού, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για αστική χρήση σε Κοζάνη, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, που αποτελεί πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης.

* Η διαμόρφωση παλαιών ορυχείων σε δασικές εκτάσεις ή σε οπωρώνες πειραματικής καλλιέργειας με διάθεση των προϊόντων παραγωγής τους σε σχολεία και οίκους ευγηρίας.

* Η δημιουργία δασοπονικού πάρκου.

* Η δημιουργία πάρκων αναψυχής.

* Η λειτουργία εκτροφείου μικρών πτηνών και ζώων.

* Η κατασκευή τεχνητών φωλιών και βιοτόπων.