Skip to main content

Στη βάση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της INTERAMERICAN η Εταιρική Υπευθυνότητα

Από την έντυπη έκδοση

Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]

Η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει πρακτικές απόδοσης κοινωνικής αξίας με οργανωμένο τρόπο από το 2003, όταν λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είχαν αντίληψη της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Η εταιρεία εξέλιξε αυτή την αντίληψη με περαιτέρω εμβάθυνση, δημιουργώντας ένα πρότυπο ευρύτερης υπευθυνότητας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Η INTERAMERICAN, στον σχεδιασμό και την πράξη αναγνωρίζει και αναλαμβάνει κάθε ευθύνη τόσο στο σκέλος των υποχρεώσεών της έναντι των πελατών, των μετόχων, των εργαζομένων και συνεργατών, των εποπτικών αρχών και της πολιτείας όσο και στο σκέλος της εθελοντικής συνεισφοράς στην ευρύτερη κοινωνία. Ζητούμενο σταθερό η δημιουργία Αξίας και στόχος η Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Από το σχέδιο και τις δεσμεύσεις στις πρωτοβουλίες

Η εταιρεία έχει ευθυγραμμίσει τη λειτουργία και στρατηγική της με τις ανάγκες και επιθυμίες των κοινωνικών εταίρων της, με στόχο την ανταπόκρισή της στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής: τις απειλές για την κοινωνική συνοχή, την κλιματική αλλαγή και το μέλλον των επερχόμενων γενεών, καθώς και την αναγκαιότητα συμμετοχής της εταιρείας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μεγιστοποίηση της συμβολής της στην εξυπηρέτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων αναγκών και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το κοινωνικό κεφάλαιο που αποδίδει ετησίως προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. 

Οι σύγχρονες προκλήσεις που η INTERAMERICAN αντιλαμβάνεται ως σημαντικές και τις συνδέει με την έμπρακτη υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξή της ταυτίζονται με αυτές της παγκόσμιας πρωτοβουλίας των Αρχών για την Αειφόρο Ασφάλιση (Principles for Sustainable Insurance), της οποίας η εταιρεία αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Η INTERAMERICAN συντάσσεται στη διαπίστωση της αναγκαιότητας για ενεργό, υπεύθυνη στάση σχετικά με:

* τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία

* τις πράσινες επενδύσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας, που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη

* τη συνεισφορά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος

* την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων στη μεθοδολογία ανάληψης κινδύνων, στις τεχνικές ασφαλίσεις

* τον ρόλο των εποπτικών αρχών και της νομοθεσίας για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της ασφάλισης.

Σήμερα η εταιρεία, πρεσβεύοντας την «Πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ελλάδα 2020» εναρμονίζει τη στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας με τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιταγής για έξοδο από την κρίση με «όχημα» την ανάπτυξη και την καινοτομία, η INTERAMERICAN υιοθετεί τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), που κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 συμφώνησαν 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Από το Έργο στον Απολογισμό

Η εταιρεία με τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας, που εκδίδεται από το 2009 και έφθασε στην έβδομη έκδοσή του, δηλώνει υψηλό κεκτημένο επίπεδο συμπεριφορών και πρακτικών υπευθυνότητας.

Ο τελευταίος Απολογισμός της INTERAMERICAN έχει συνταχθεί με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Global Reporting Initiative (GRI-G4), σε επίπεδο «Βασικό» («Core») και του ΑΑ1000 Προτύπου Αρχών Υπευθυνότητας (Accountability Principles Standard 2008) και έχει πιστοποιηθεί με εξωτερική επαλήθευση και με έλεγχο επιπέδου εφαρμογής κατά GRI-G4.
Η αξιολόγηση της απολογιστικής Έκθεσης της εταιρείας, την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων που εκδίδονται στην Ελλάδα.

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη βάση μιας μοναδικής για την Ελλάδα επιστημονικής μεθοδολογίας, φέρνει τον Απολογισμό της INTERAMERICAN στη 2η θέση πανελλαδικά.