Skip to main content

Το πρόγραμμα climabiz της Τράπεζας Πειραιώς: Ένα από τα 15 καλύτερα LIFE προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από την έντυπη έκδοση

Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]

Το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς «Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα: Προετοιμάζοντας την Αγορά για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» climabiz, επιλέχθηκε ως ένα από τα 15 πιο επιτυχημένα LIFE προγράμματα πανευρωπαϊκά, επί συνόλου περίπου 4.300 των τελευταίων 25 ετών, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα LIFE.

Η απονομή των διακρίσεων έγινε σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του GREENWEEK, που φέτος είχε θέμα «Πράσινες θέσεις εργασίας για ένα πιο πράσινο μέλλον». 

Το climabiz (2010-2012), που ολοκληρώθηκε με εταίρους το WWF Ελλάς και τη ΦΑΣΕΤΣ, αποτελεί μια καινοτόμο και πρωτοπόρο προσέγγιση στην αποτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος climabiz έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό λογισμικό, που αποτιμά με οικονομικούς όρους τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από την κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου, όπως αυτών της γεωργίας, της μεταποίησης, του τουρισμού κ.λπ.

Το climabiz κατέχει ήδη μία ευρωπαϊκή διάκριση ως ένα από τα καλύτερα LIFE Environment Προγράμματα που αξιολογήθηκαν μέσα στο 2013.

Με το μοναδικό για τον τραπεζικό τομέα αυτό εργαλείο, η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε θέση να αποτυπώνει την έκθεση των πιστούχων του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει στους πελάτες της τεχνογνωσία σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεών της.

Όπως δήλωσε ο κ. Βρασίδας Ζάβρας, γενικός διευθυντής Green Banking της Τράπεζας Πειραιώς, «η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιεί το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της δέσμευσής της να περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δικής της δραστηριότητας, αλλά και να συνεισφέρει ώστε οι βέλτιστες πρακτικές στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος να διαδίδονται και να υιοθετούνται ευρύτερα.

Ενισχύει έτσι την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ανοίγει νέες αγορές και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη».

Με τα προγράμματα LIFE, η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη τράπεζα στην Ευρώπη που έχει ήδη ολοκληρώσει δύο ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE και συνεχίζει με την υλοποίηση ενός τρίτου, αξιοποιώντας το ομώνυμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζει καινοτόμα προγράμματα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. 

Με το πρώτο πρόγραμμα (GREENbanking4Life), το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009, η τράπεζα ανέπτυξε το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, το οποίο εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα καταστήματα και κτήρια Διοίκησης και είναι πιστοποιημένο κατά ISO 14001 και EMAS.

Επίσης, δημιούργησε βάση δεδομένων για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της, σχεδίασε τα πρώτα προγράμματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ξεκίνησε την περιβαλλοντική ενημέρωση των εργαζομένων της με e-learning μαθήματα και τέλος, δημιούργησε τα πρώτα πράσινα τραπεζικά προϊόντα. Σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ηγετικό ρόλο στην Περιβαλλοντική Τραπεζική.

Στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών και δημιουργίας καινοτόμων λύσεων -με στόχο αφενός τη μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με παράλληλη διασφάλιση των φυσικών πόρων, και αφετέρου τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων- έχει δημιουργήσει εξειδικευμένα πακέτα προϊόντων για επιχειρήσεις και αγρότες που επιθυμούν να μειώσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες, διατηρώντας παράλληλα ή βελτιώνοντας την παραγωγική τους δυναμική.

Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την προστασία της βιοποικιλότητας: Το πρόγραμμα LIFE-Stymfalia

Από το 2013, η τράπεζα συντονίζει μία ομάδα φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που υλοποιούν το τρίτο πρόγραμμα LIFE το οποίο συνδέει την προστασία της βιοποικιλότητας με την αναζήτηση αειφόρων επιχειρηματικών πρακτικών.
Με την ανάληψη του προγράμματος LIFE-Stymfalia για την αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας, η τράπεζα πρωτοπορεί στοχεύοντας στη διασύνδεση της βιοποικιλότητας και της επιχειρηματικότητας.

Για το LIFE-Stymfalia η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τον Δήμο Σικυωνίων, την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της κατάστασης της προστατευόμενης λίμνης Στυμφαλίας (Δίκτυο Natura 2000), μέσα από τεχνικά έργα ρύθμισης νερού και από κοπές μέρους του καλαμιώνα, καθώς και η διασφάλιση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου που θα παρέχει εσαεί χρηματοδότηση για τις απαραίτητες αυτές διαχειριστικές δραστηριότητες, για να αποκαταστήσει τον υγρότοπο της Στυμφαλίας και παράλληλα να αναδείξει την περιοχή.

Σε αυτή την πρωτοποριακή σύμπραξη έρχεται να συμβάλει καθοριστικά η υποστήριξη του δήμου, της κοινότητας, της περιφέρειας και κυρίως των κατοίκων που ζουν στην περιοχή.

Τα προγράμματά LIFE που καταθέτει και υλοποιεί εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων που ενισχύουν την πράσινη επιχειρηματικότητα και δίνουν προστιθέμενη κοινωνική αξία.

Η τράπεζα αναγνωρίζει ότι η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα όταν υπάρχει κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία.

Οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας, ενέχουν κινδύνους για τις επιχειρήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την πιστωτική ικανότητα των πελατών μιας τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει και με γνώμονα την εταιρική της υπευθυνότητα, συμμετέχει ενεργά σε  διεθνείς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αντιμετώπισή των προκλήσεων αυτών και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Τι είναι το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον (Κανονισμός 1293/2013). Σκοπός του LIFE είναι να συμβάλει στην εφαρμογή, την ενημέρωση και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας της Ε.Ε., με τη συγχρηματοδότηση πιλοτικών έργων ή έργων επίδειξης που δημιουργούν προστιθέμενη αξία.