Skip to main content

IQbility, το εκκολαπτήριο νέων επιχειρηματικών δράσεων του Ομίλου Quest

Από την έντυπη έκδοση

Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]

Η εξέλιξη, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και κινητήριο δύναμη τις αξίες, τους ανθρώπους και το τρίπτυχο Τεχνολογία, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας και της στρατηγικής του Ομίλου Quest και διέπει συνολικά τον τρόπο που οι εταιρείες του Ομίλου δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται.

Με βάση αυτό, ο Όμιλος Quest και οι εταιρείες του, υλοποιούν επιλεγμένες δράσεις για την κοινωνία, την αγορά και το περιβάλλον, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του βιοτικού επιπέδου, την ανάδειξη της ελληνικής προστιθέμενης αξίας και του εξωστρεφή χαρακτήρα του κλάδου της Τεχνολογίας.

Γιατί δημιουργήθηκε το IQbility

Το 2013, ο Όμιλος Quest δημιούργησε το εκκολαπτήριο νέων επιχειρηματικών δράσεων IQbility, τη μοναδική ιδιωτική πρωτοβουλία ελληνικής εταιρείας που μέσα από συστηματική διαδικασία ανακαλύπτει, επιλέγει και συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Εκτός από την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, στόχοι του IQbility είναι η διοχέτευση της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας στις διεθνείς αγορές, η ανάδειξη νέων ταλαντούχων ανθρώπων, η προώθηση της ελληνικής καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, η αξιοποίηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου Quest και η προσπάθεια συγκράτησης της διαρροής εγκεφάλων.

Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας

Έργο του ΙQbility είναι η υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στα πρώτα της βήματα, διαθέτοντας σε επιλεγμένες επιχειρηματικές ομάδες πόρους, μέσα και τεχνογνωσία που διευκολύνουν την επιτυχία τους στις διεθνείς αγορές.

Για να διευκολυνθούν στα πρώτα τους βήματα, οι ομάδες που επιλέγονται για συμμετοχή στο δωδεκάμηνο πρόγραμμα εκκόλαψης αξιοποιούν υπηρεσίες λογιστικής και νομικής υποστήριξης, πλήρεις γραφειακές υποδομές, cloud hosting, workstations, διαφόρων ειδών τεχνικές υποδομές και δωρεάν πακέτα υπηρεσιών τεχνολογίας.

Σημαντική είναι επίσης και η συνεισφορά έμπειρων εξειδικευμένων στελεχών και επιχειρηματιών από το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, οι οποίοι διαθέτουν χρόνο προσφέροντας mentoring και coaching.

Παράλληλα, η γρήγορη πρόσβαση των νέων προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές ευνοείται, τόσο μέσω συνεργειών με τις εταιρείες του Ομίλου Quest όσον και μέσω τρίτων συνεργαζόμενων συμβούλων και angel investors.

Ο αντίκτυπος του έργου του IQbility

Στα 4 χρόνια λειτουργίας του IQbility έχουν υποστηριχθεί 11 ομάδες. Σε 9 απ’ αυτές έγιναν επενδύσεις ύψους 500Κ ευρώ, που οδήγησαν σε επιπλέον άντληση κεφαλαίων άνω των 6m ευρώ και 7 ομάδες έγιναν επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία.

Το ΙQbility έχει δημιουργήσει περισσότερες από 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας έχει πραγματοποιήσει τέσσερις κύκλους υποβολής προτάσεων, ενώ σε συνεχή συνεργασία με φορείς του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχει παρουσιαστεί σε πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων υποστήριξης των start ups, προκειμένου να μεταφέρει τη σχετική τεχνογνωσία του σε νέους επιχειρηματίες.