Skip to main content

Το σύγχρονο «Ευαγγέλιο» των επιχειρήσεων

Από την έντυπη έκδοση

Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]

Καθώς ο πλανήτης Γη απειλείται από την εξάντληση φυσικών πόρων, την κατάρρευση της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή και επιστήμονες όπως ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ προειδοποιούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο μόνος τρόπος διάσωσης της ανθρωπότητας είναι ο εποικισμός… άλλου πλανήτη, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ φαντάζουν ως σύγχρονο Ευαγγέλιο για τις επιχειρήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσεται σήμερα ο θεσμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με ενδεικτικό τον προσανατολισμό του CSR Hellas και του Global Compact Network Hellas στην οικοδόμηση γεφυρών για τις επιχειρήσεις προκειμένου να πετύχουν να ικανοποιήσουν τους στόχους.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην προαγωγή, μεταξύ άλλων, της κοινωνικής ευημερίας, την εξάλειψη της φτώχειας και τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ωστόσο, αν και οι στόχοι θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ στη γενική συνέλευση της 25ης Σεπτεμβρίου του 2015, μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει καταλήξει σε μια εθνική στρατηγική που να εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους αν και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας η κινητοποίηση των δυνάμεών της προκειμένου να θέσει τις προτεραιότητές της αναφορικά με την Ατζέντα 2030.

Η αρμόδια κεντρική κυβερνητική δομή για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ σε εθνικό επίπεδο (άρθρο 43 του ν. 4440/2016) είναι το Γραφείο Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες τη θέλουν προς το παρόν να συντονίζει τον διάλογο αφού το εθνικό σχέδιο στρατηγικής βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης με τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης και κατά τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να εξαντληθεί το τρέχον έτος μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Παρ’ όλ’ αυτά η αφύπνιση του επιχειρηματικού κόσμου και η ανάπτυξη συνεργασιών καλλιεργούν προσδοκίες ότι τελικά μια φιλόδοξη δέσμευση μπορεί να αποτελέσει οδικό χάρτη για τον σύγχρονο τρόπο άσκησης της επιχειρηματικότητας με ανυπολόγιστα οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και το μέλλον της ανθρωπότητας…  
 
ΥΓ.: Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ συνοψίζονται ως εξής:

1) Μηδενική φτώχεια,

2) Αντιμετώπιση της πείνας βελτιώνοντας τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία,

3) Διασφαλίζουμε ζωή με υγεία και ευημερία για όλες τις ηλικίες,

4) Διασφαλίζουμε ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση,

5) Επιτυγχάνουμε ισότητα των φύλων,

6) Διασφαλίζουμε διαθεσιμότητα και βιώσιμη διαχείριση του νερού,

7) Διασφαλίζουμε πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια για όλους,

8) Προάγουμε τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση

9) Οικοδομούμε ανθεκτικές υποδομές και προάγουμε την καινοτομία,

10) Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών,

11) Δημιουργούμε ασφαλείς και βιώσιμες πόλεις,

12) Διασφαλίζουμε τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή,

13) Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής,

14) Προστατεύουμε τη ζωή στη θάλασσα,

15) Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών,

16) Προάγουμε την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τους ισχυρούς θεσμούς και

17) Ενισχύουμε τα μέσα εφαρμογής για την επίτευξη των στόχων.