Skip to main content

Sustainable Finance: Ορόσημο ο Σεπτέμβριος του 2019

Σειρά μεταρρυθμίσεων δρομολογούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο ένα πιο βιώσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ σε διαδικασία διαβούλευσης βρίσκονται αυτό το διάστημα οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsible Banking) από ομάδα τραπεζιτών (μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς) που ηγούνται οργανισμών με πάνω από 17 τρισ. δολ. στοιχεία ενεργητικού.

Σε διεθνή συνάντηση που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα στο Παρίσι το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environment Programme Finance Initiative – UNEP FI) και 28 τράπεζες από όλο τον κόσμο, τέθηκαν σε παγκόσμια δημόσια διαβούλευση οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsible Banking). 

Σκοπός είναι οι Αρχές αυτές να καθορίσουν τον ρόλο και τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Δεσμευόμενες στο νέο πλαίσιο, οι τράπεζες θα ευθυγραμμίσουν τις εργασίες τους με τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Οι Αρχές θέτουν τους παγκόσμιους όρους στην αειφόρο τραπεζική και θα διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες δημιουργούν αξία τόσο για τους μετόχους όσο και για την κοινωνία. 

Ο δρόμος που χάραξαν EBRD και EIB

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νέο πλαίσιο για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων, που θα εισαγάγει υποχρεώσεις γνωστοποίησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι θεσμικοί επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ενσωματώνουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ΠΚΔ) στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και στις επενδυτικές αποφάσεις, έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά από στοιχεία και παράμετροι. 

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναδείξει τον καίριο ρόλο των δημόσιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνήσεων στη χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη οικονομία κι έχει δώσει έμφαση στη σχέση συνέργειας μεταξύ των κρατών-μελών, των διακρατικών τραπεζών EIB (ΕΤΕπ – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και EBRD (ETAA – Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη) αλλά και του προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση αυτή.

Έχει γίνει δε ειδική αναφορά στην προσέγγιση της EBRD για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η οποία έχει στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και άλλων μορφών υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή/και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις αυτές.