Skip to main content

Κέντρο Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας: Το «τελευταίο όπλο» της χώρας μας στον παιδικό καρκίνο

Το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ» αποτέλεσε όραμα ζωής για την δημιουργό του κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ξεκίνησε με απώτερο σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά με καρκίνο και για πρώτη φορά μια τέτοια κίνηση βρήκε θερμή ανταπόκριση από τον ελληνικό λαό. Η ΕΛΠΙΔΑ προχώρησε μέσα στο 2020 ένα βήμα πιο πέρα συστήνοντας φέτος ένα σημαντικό Κέντρο Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας συμβάλλοντας έτσι ακόμα περισσότερο στην καλυτέρευση της ζωής των μικρών ασθενών. Παράλληλα πριν από 6 χρόνια η κα Βαρδινογάννη δημιούργησε το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΑΠΑ ΕΛΠΙΔΑΣ για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας γύρω από την εθελοντική ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ. Για όλο αυτό το έργο, το οποίο ξεκίνησε εκεί τη δεκαετία του ‘90 και μετρά 30 χρόνια προσφοράς, μας μιλούν η πρόεδρος και ιδρύτρια κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και οι συνεργάτες συντελεστές του έργου, όπως ο επιστημονικός διευθυντής του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Στέλιος Γραφάκος, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας Ευγένιος Γουσέτης (παιδίατρος αιματολόγος – ογκολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ») και ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Μανώλης Παπασάββας. 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη:
«Δεν θα αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί, ενώ μπορεί να σωθεί»

Το 2020, το οποίο φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος του, υπήρξε μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία της ΕΛΠΙΔΑΣ. Ένα όραμα και μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1990 συμπλήρωσε φέτος 30 χρόνια ζωής. «Το 1990, όταν ξεκινήσαμε, στην Ελλάδα δεν υπήρχε απολύτως καμία υποδομή για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, ενώ το άκουσμα και μόνο της λέξης καρκίνος συνοδευόταν από φόβο και προκατάληψη. Νιώθω βαθιά συγκίνηση και περηφάνια γιατί μέσα στα 30 αυτά χρόνια ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έγινε μια αγκαλιά για τα παιδιά αυτά. Με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, δημιουργήσαμε την πρώτη και μοναδική παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη χώρα, τον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ και την Ογκολογική Μονάδα Παίδων, ένα από τα καλύτερα παιδιατρικά Ογκολογικά Νοσοκομεία στην Ευρώπη» αναφέρει η Πρό
εδρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» Μαριάννα Βαρδινογιάννη. 

3 στα 4 παιδιά μας γίνονται καλά

Τα εγκαίνια του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας αυτή τη χρονιά αποτελούν ίσως την πιο έμπρακτη τήρηση της υπόσχεσης που δώσαμε στην ελληνική κοινωνία πριν από 30 χρόνια: Ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί, ενώ μπορεί να σωθεί.

Μέσα από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, το οποίο αποτελεί και την πιο πρόσφατη προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στοχεύουμε να μπορέσουμε να θεραπεύουμε πια όλα τα παιδιά με καρκίνο. Θέτοντας την επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου, μπορούμε πια να ελπίζουμε πως ακόμα και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου θα μπορούν πια να αντιμετωπιστούν και πως σύντομα 4 στα 4 παιδιά μας θα γίνονται εντελώς καλά. Το 2020 όμως αποτέλεσε παράλληλα μια χρονιά ορόσημο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η πανδημία του COVID-19 ανέτρεψε τις ζωές όλων μας, προκαλώντας μια βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση: οικονομική, ανθρωπιστική, κοινωνική, κρίση αξιών.

Όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι πρωτόγνωρα και πιστεύω πως η παγκόσμια συνεργασία είναι ο μοναδικός δρόμος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης: συνεργασία ανάμεσα στους επιστήμονες και ανταλλαγή επιστημονικών στοιχείων και δεδομένων για την ανακάλυψη του εμβολίου, παγκόσμιες συμφωνίες για τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου σε όλους, ενίσχυση των συστημάτων υγείας και στήριξη των πιο αδύναμων. Η υγεία είναι πανανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Η κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία αποτελεί όμως τη μια όψη του νομίσματος. Γιατί όποιος έχει ανοιχτή όχι μόνο τη σκέψη, αλλά κυρίως τα μάτια της ψυχής του δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει πως αυτή η παγκόσμια κρίση μας έφερε όλους τελικά πιο κοντά. Δημιουργήθηκε ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που επέτρεψε στις κοινωνίες μας να σταθούν όρθιες μέσα σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς. Δεν υπάρχει για εμένα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τους εθελοντές δότες του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», του Συλλόγου που δημιουργήσαμε το 2014 για να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία γύρω από την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών. Όταν ξεκινήσαμε οι εθελοντές δότες στη χώρα μας ήταν ελάχιστοι. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, οι εθελοντές δότες του Συλλόγου μας ξεπερνούν τους 120.000, από τους οποίους οι 108 έχουν βρεθεί συμβατοί. 30 από αυτούς βρέθηκαν συμβατοί μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Χωρίς κανένα δισταγμό, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, παρά τους περιορισμούς που όλοι βιώνουμε, οι 30 αυτοί άνθρωποι προσέφεραν αιμοποιητικά κύτταρα σε ισάριθμους ασθενείς, κάνοντάς τους το πιο πολύτιμο δώρο. Το δώρο της ίδιας της ζωής.

Οι 30 αυτοί άνθρωποι, τα χιλιάδες παιδιά μας που βγήκαν νικητές, οι εθελοντές μας, όλοι όσοι ήταν κοντά μας από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα μας επιτρέπουν, γιορτάζοντας τα 30 μας χρόνια, να μπορούμε να πούμε πως μέσα σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο για ολόκληρη την ανθρωπότητα η «ΕΛΠΙΔΑ» είναι εδώ, πιο ζωντανή από ποτέ.

Στέλιος Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής «Όραμα Ελπίδας»:
«Η χώρα μας κατέχει πλέον μια αξιοπρεπή θέση στον διεθνή χώρο των δοτών μυελού των οστών»

Για το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ και το μέχρι στιγμής έργο του στο να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός στη μεταμόσχευση στην Ελλάδα, μας μιλά ο επιστημονικός διευθυντής του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Στέλιος Γραφάκος.

Οι προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας ώστε να μπορεί κάποιος ασθενής να βρει συμβατό μόσχευμα, ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Πώς κατάφερε το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» να αλλάξει ριζικά το τοπίο της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων στην Ελλάδα; Θα θέλατε να μας ενημερώσετε για το πού ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα; Δηλαδή πόσους εθελοντές μετράμε ήδη και τι ανάγκες έχουμε ακόμα;

Προσπάθειες για τη δημιουργία κέντρων εθελοντών δοτών είχαν γίνει στη χώρα μας από τη δεκαετία του ‘90. Όμως μόνον η λειτουργία της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ του συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» το 2014, που ίδρυσε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, ήταν αυτή που οδήγησε στην αλλαγή του τοπίου. Με συνεχείς προσπάθειες, σωστή ενημέρωση και με την υποστήριξη φίλων και συνεργατών (τα συνεργαζόμενα κέντρα υπερβαίνουν πλέον τα 300 σε όλη τη χώρα), κατορθώσαμε σε μια εξαετία να εγγράψουμε 120.000 εθελοντές δότες και 108 από αυτούς να έχουν προσφέρει ελπίδα ζωής σε αντίστοιχους ασθενείς -παιδιά και ενήλικες-, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 30 δότες μας, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, με μεγάλη χαρά και προθυμία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν πάσχοντες συνανθρώπους μας. Σήμερα, κάθε εβδομάδα, ένας δότης του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ προσφέρει μόσχευμα σε ασθενείς και η χώρα μας κατέχει πλέον μια αξιοπρεπή θέση στον διεθνή χώρο των δοτών μυελού των οστών. Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων είναι καταχωρημένοι 178.000 εθελοντές δότες, που η πλειονότητα προέρχεται από το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Στόχος μας είναι οι εθελοντές δότες να αυξηθούν συνολικά σε 250.000, έτσι ώστε οι περισσότεροι Έλληνες ασθενείς που χρειάζονται έναν εθελοντή μη συγγενή δότη, να τον ανευρίσκουν στη χώρα μας, και να μην αναγκαζόμαστε να προστρέχουμε στο εξωτερικό. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του COVID19, είμαστε σίγουροι πως αυτό μπορεί να το πετύχουμε σχετικά σύντομα, γιατί η ελληνική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον αγώνα μας και μας υποστηρίζει σταθερά.

Ευγένιος Γουσέτης, Παιδίατρος, Αιματολόγος, Ογκολόγος:
«Με την εφαρμογή νέων πρωτοποριακών κυτταρικών γονιδιακών θεραπειών μπορούμε, σήμερα, να ελπίζουμε»

Για τη λειτουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ» μας μιλά ο Ευγένιος Γουσέτης, παιδίατρος αιματολόγος – ογκολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας.

Κύριε Γουσέτη, τι ακριβώς ήρθε να προσφέρει ένα τέτοιο Κέντρο στη χώρα μας. Ποια ήταν η ανάγκη που κάλυψε;

H χημειοθεραπεία και η μεταμόσχευση μυελού των οστών συνιστούν τη συμβατική θεραπεία για τον καρκίνο και τις χρόνιες αιματολογικές νόσους της παιδικής ηλικίας. Περίπου στο 20% των μικρών ασθενών η νόσος θα ξεφύγει από τη δράση της συμβατικής θεραπείας και θα υποτροπιάσει. Με την εφαρμογή νέων πρωτοποριακών κυτταρικών – γονιδιακών θεραπειών μπορούμε, σήμερα, να ελπίζουμε ότι και αυτό το ποσοστό των δύσκολων περιστατικών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Πρόκειται για θεραπείες που βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με σκοπό την εξόντωση της ανθεκτικής νόσου. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε, όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο, που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία. Η γενετική τροποποίηση και επεξεργασία των κυττάρων απαιτεί την ύπαρξη ειδικών εργαστηρίων, τα οποία είναι ανάλογα κατασκευασμένα και εξοπλισμένα, ώστε να εξασφαλίζουν τις συνθήκες ασφαλούς παραγωγής προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. 

Τι ακριβώς κάνουν αυτά τα Κέντρα;

Τέτοια εργαστήρια, γνωστά ως Κέντρα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, αναπτύσσονται σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών και είναι αφιερωμένα στην παραγωγή εξατομικευμένων θεραπειών κακοήθων και σοβαρών γενετικών νόσων. Σκοπός του Κέντρου είναι η εξατομικευμένη θεραπεία σοβαρών παιδιατρικών νόσων, που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες με φάρμακα ή με μεταμόσχευση και έρχεται να καλύψει ένα κενό στη χώρα μας, έτσι ώστε κανένα παιδί να μη χρειάζεται να φεύγει στο εξωτερικό για τέτοιου είδους θεραπείες.

Το Κέντρο διαθέτει τον εξοπλισμό για την παραγωγή ειδικών γενετικά τροποποιημένων κυττάρων ιδιαίτερα δραστικών στην αντιμετώπιση λευχαιμιών, που υποτροπιάζουν έπειτα από μεταμόσχευση. Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι ο έλεγχος της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας κυτταρικής θεραπείας με κύτταρα προερχόμενα από τον δότη και επεξεργασμένα σε συσκευή κλειστού κυκλώματος απομόνωσης, γενετικής επεξεργασίας και πολλαπλασιασμού. Το κλινικό πρωτόκολλο εφαρμογής της θεραπείας με αλλογενή κύτταρα, που θα παράγονται στο κέντρο μας, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021.

Διάβασα για κάποια μελέτη που θα λάβετε μέρος. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς αφορά;

Το Κέντρο μας έχει επιλεγεί να συμμετάσχει σε διεθνή κλινική δοκιμή, όπου για πρώτη φορά θα αξιολογηθεί η γονιδιακή διόρθωση της μεσογειακής αναιμίας με μία ασφαλή μέθοδο γενετικής τροποποίησης των αιμοποιητικών προγονικών κυττάρων του πάσχοντος. Ο στόχος της μελέτης είναι να εξεταστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της αυτόλογης μεταμόσχευσης με γενετικά τροποποιημένα αιμοποιητικά προγονικά κύτταρα. Συγκεκριμένα, η θεραπεία βασίζεται στη συλλογή από τον ασθενή (αυτόλογο) μοσχεύματος αιμοποιητικών προγονικών κυττάρων, το οποίο υφίσταται γενετική επεξεργασία, ώστε τα κύτταρα να παράγουν υγιή αιμοσφαιρίνη. Στη συνέχεια, αφού μυελός των οστών του ασθενούς αδειάσει από τα ελαττωματικά κύτταρα με κατάλληλη χημειοθεραπεία, χορηγούνται πίσω στον ασθενή τα «διορθωμένα» κύτταρα, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν μακροχρόνια φυσιολογική αιμοποίηση. Η έναρξη της κλινικής μελέτης είναι σχεδιασμένη για τον Δεκέμβριο του 2020. 

Μανώλης Παπασάββας, Διοικητής των νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»:
«Η μάχη με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση»

Με αφορμή το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής θεραπείας για Παιδιά και Εφήβους ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Μανώλης Παπασάββας μας μιλά για το Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ, που αποτέλεσε ένα όραμα ζωής εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα.

Κύριε Παπασάββα, πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα και ποιο είναι το κόστος αυτού;

Αφετηρία υπήρξε η δημιουργία της πρώτης και μοναδικής ακόμη και σήμερα, αμιγώς παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών το 1993, με πρωτοβουλία της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία θέλησε να βάλει ένα τέλος την ταλαιπωρία πολλών παιδιών και των οικογενειών τους που έπρεπε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Μια μονάδα που έχει λάβει τη Διεθνή Πιστοποίηση JACIE και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες παγκοσμίως,με σπουδαίο ερευνητικό έργο στο πεδίο των κυτταρικών θεραπειών, ενώ έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες όπως αυτή με το JOHNS HOPKINS, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό καθώς και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ίδρυση του πρώτου, μοναδικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά, το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 10 χρόνια λειτουργίας του. Ένα Νοσοκομείο το οποίο κατασκευάστηκε και αφιερώθηκε στον ελληνικό λαό από την κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, εφάμιλλο κορυφαίων ογκολογικών κέντρων του εξωτερικού, με σκοπό να καλύψει το μεγάλο κενό στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας και για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι, καθώς τα τμήματά του έχουν πρόσφατα αναγνωριστεί ως Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης στην Ελλάδα και πολύ σύντομα θα ενταχθούν και στα Διεθνή Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης (European Reference Network).

Τον Φεβρουάριο του 2020 εγκαινιάστηκε το πρώτο και μοναδικό αυτό Κέντρο στην Ελλάδα και στις 16 Μαΐου μάλιστα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία σε παιδί 4 ετών, η οποία και ήταν το τελευταίο όπλο για την αντιμετώπιση της λοίμωξής του.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου Κέντρου είναι προσφορά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ με κόστος πάνω από 1.000.000 ευρώ, ήταν ακόμη μια πρωτοβουλία της προέδρου Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία συνεχώς αναζητά κάθε πρωτοποριακή θεραπεία στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας. Μέχρι πρόσφατα τέτοιου είδους κυτταρικές θεραπείες μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε ελάχιστα και εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, με τη δημιουργία όμως του Κέντρου μας μπορούμε πλέον να σχεδιάζουμε και να πραγματοποιούμε τέτοιες προηγμένες κυτταρικές θεραπείες και στη χώρα μας. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το επίπεδο έχει προηγηθεί μια μεγάλη πορεία που ξεκινά πριν από 30 χρόνια όπου ιδρύεται ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο -ΕΛΠΙΔΑ με σκοπό την ανιδιοτελή προσφορά στα παιδιά που νοσούν από τον παιδικό καρκίνο.

Όλο αυτό το έργο γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον ασφαλές και φιλικό για τα παιδιά, όπου πάνω από 50.000.000 ευρώ έχουν προσφερθεί από τον Σύλλογο για τις υποδομές, τον υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και πολλές δράσεις για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Εξοπλισμός που ως επί το πλείστον είναι μοναδικός στην Ελλάδα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Μηχάνημα Επεξεργασίας Κυτταρικών Μοσχευμάτων CliniMACS Prodigy, που διαθέτει μόνο η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», χαρίζοντας ελπίδα σε εκατοντάδες ασθενείς, ενηλίκους και παιδιά.

Το Ογκολογικό Νοσοκομείο είναι το μόνο που διαθέτει το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αποθήκευσης και Διαχείρισης Φαρμάκων και Αναλωσίμων (Pyxis), που λειτουργεί με επιτυχία στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη ένα τμήμα της μεγάλης δωρεάς των Σωματείων «ΕΛΠΙΔΑ» & «ΟΡΑΜΑ», με υπερσύγχρονους σταθμούς διαχείρισης και αποθήκευσης, διασφαλίζοντας έτσι την ορθή και ασφαλή διαχείριση των φαρμάκων και αναλωσίμων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο κομμάτι των συνεργασιών με κορυφαία Ογκολογικά Κέντρου του εξωτερικού, όπου πάλι με πρωτοβουλία της Προέδρου κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιου Δίκτυο Αδελφοποίησης και Συνεργασίας, που αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών και στην αναζήτηση κάθε πρωτοπόρου και εξειδικευμένης θεραπείας.

Σαφέστατα η μάχη με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται όμως επιμονή, υπομονή, αισιοδοξία, αγάπη για τον συνάνθρωπό μας, ελπίδα και πίστη ότι θα νικήσουμε. Αυτά είναι τα πιστεύω και οι αρχές της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη και αυτά είναι τα όπλα μας, για να φτάσουμε στο σημείο όπου θα υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία για κάθε παιδί που νοσεί από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Και είμαστε βέβαιοι πως θα τα καταφέρουμε. 

* Η πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη τιμήθηκε με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 για την ανθρωπιστική της προσφορά. Ανάμεσα στους υποψηφίους, διεθνείς προσωπικότητες προτεινόμενες από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Επίσης, έλαβε μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να δοθεί σε Έλληνα πολίτη, καθώς της απεδόθη ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας από την Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εξαίρετες υπηρεσίες της προς την πατρίδα και τις πράξεις φιλανθρωπίας. Η κ. Βαρδινογιάννη είναι η μοναδική Ελληνίδα η οποία λαμβάνει αυτή την κορυφαία αναγνώριση από την Πολιτειακή Ηγεσία. Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας είναι η ύψιστη τάξη του Τάγματος της Ευποιίας και απονέμεται μόνο σε γυναίκες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, για εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην Πατρίδα, για πράξεις φιλανθρωπίας και για άριστες επιδόσεις στα γράμματα και τις τέχνες.