Skip to main content

1/3 του προγράμματος ΕΚΕ της ΤΑP σε επενδύσεις οχημάτων κοινής ωφέλειας

Σχεδόν το 1/3 του συνολικού προγράμματος δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις οποίες έχει δεσμευθεί να προχωρήσει ο ΤΑP στις Περιφέρειες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός, αφορούν τα οχήματα κοινής ωφέλειας. Τον Ιούνιο του 2017, ο TAP εγκαινίασε ένα πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών επενδύσεων (SEI) ύψους 11 εκατ. ευρώ, που αφορά στη δωρεά 87 οχημάτων κοινής ωφέλειας – συμπεριλαμβανομένων και ασθενοφόρων, εκχιονιστικών μηχανημάτων και απορριμματοφόρων. 

Η επένδυση ωφελεί τις τοπικές κοινότητες στους τρεις νομούς της Βόρειας Ελλάδας από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός: τη Δυτική, την Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

Ειδικότερα, τα 87 οχήματα κοινής ωφέλειας περιλαμβάνουν 33 ασθενοφόρα, 16 απορριμματοφόρα και οχήματα καθαρισμού δρόμων, 20 δασικά οχήματα, 15 εκχιονιστικά και 3 οχήματα πολιτικής προστασίας. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κοινοτήτων, όπως και στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Όπως εξηγεί η γενική διευθύντρια του ΤΑP, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, ο TAP αρχικά διέθεσε 9 εκατ. ευρώ για αυτό το πρόγραμμα, όμως το ποσό αυξήθηκε στα 11 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει πρόσθετα στοιχεία και την εγκατάσταση της πλέον πρόσφατης τεχνολογίας σε επιλεγμένα οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοίνωσε τη δωρεά 92 οχημάτων κοινής ωφέλειας σε τοπικές κοινότητες και στις τρεις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας από όπου διέρχεται ο αγωγός. Αυτή η θεματική διαπεριφερειακή πρωτοβουλία, είναι μέρος του εκτεταμένου προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων του ΤΑΡ, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από την εκπαίδευση όπου χρηματοδοτεί με 1 εκατ. ευρώ μεταπτυχιακά στον τομέα της ενέργειας, μέχρι τη γεωργία όπου επενδύει 1 εκατ. ευρώ) και που θα υλοποιηθεί κατά μήκος των επηρεαζόμενων περιοχών.

Το έργο

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.