Skip to main content

ΤΑΡ, ένας «Αγωγός Καλής Ενέργειας»

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG), το ευρωπαϊκό σκέλος του μεγάλου αναπτυξιακού έργου που λέγεται Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και πρόκειται να μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην ΕΕ, περνάει από την Ελλάδα. Τα 550 χλμ. από τα συνολικά 878 χλμ. του ΤΑΡ διασχίζουν τις τρεις βόρειες Περιφέρειες της χώρας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει για τον ΤΑΡ η φιλοξενία των τοπικών κοινοτήτων που επηρεάζονται από τον αγωγό, επιλέγει να λειτουργεί ως καλός γείτονας και «Αγωγός Καλής Ενέργειας» για τις κοινότητες αυτές.

Για το λόγο αυτό, διαθέτει εθελοντικά 32 εκατ. ευρώ σε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων. Ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός ώστε να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες τους. 

Οι προτάσεις των τοπικών αρχών και φορέων αξιολογούνται ως προς τη βιωσιμότητα και αναπτυξιακή τους προοπτική, με βάση τους 4 στρατηγικούς άξονες που έχει θέσει ο ΤΑΡ για τις δράσεις που χρηματοδοτεί: 

  • συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τις τοπικές κοινωνίες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού,
  • ενίσχυση των μέσων βιοπορισμού για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, 
  • βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσω εκπαίδευσης και επιμόρφωσης,
  • υποστήριξη της περιβαλλοντικής διαχείρισης, με έμφαση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

60 δράσεις ολοκληρωμένες ή σε εξέλιξη 

Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τον αγωγό τον Μάιο του 2016, έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη 60 κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές αφορούν τόσο μεγάλα διαπεριφερειακά προγράμματα, όσο και δράσεις που εστιάζουν στις 13 περιφερειακές ενότητες από τις οποίες διέρχεται ο ΤΑΡ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Μακεδονία. 

Στα διαπεριφερειακά προγράμματα εντάσσεται το πρόγραμμα Δωρεάς Οχημάτων Κοινής Ωφέλειας Προορισμός, η Προστασία που αφορά περίπου 90 οχήματα: ασθενοφόρα, οχήματα καθαριότητας και πολιτικής προστασίας, δασικά και εκχιονιστικά. 
Και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας απευθύνεται επίσης το πρόγραμμα Ενίσχυσης Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ, το οποίο υλοποιεί ο ΤΑΡ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ. 

Σε ό,τι αφορά τις τοπικά εστιασμένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις, αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ο ΤΑΡ έχει αναλάβει την υλοποίηση ποικίλων έργων υποδομής στις επηρεαζόμενες από το έργο περιοχές, όπως η ανάπλαση της οδού Δορυλαίου στην κεντρική πλατεία των Σερρών. Παράλληλα, ο αγωγός στηρίζει σταθερά το έργο ΜΚΟ και φορέων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως με την αγορά και εγκατάσταση ειδικής ράμπας για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην παραλία των Αβδήρων στην Ξάνθη ή με την αντικατάσταση των κουφωμάτων του Γηροκομείου «Αθηνάς & Λαζάρου Ρίζου» στην Καστοριά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΤΑΡ στηρίζει τοπικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και διάσωσης δωρίζοντας εξοπλισμό στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους σχετικούς φορείς. 
Τέλος, ο ΤΑΡ επενδύει στην εκπαίδευση, καλύπτοντας 50% των διδάκτρων επί 5 ακαδημαϊκά έτη για τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.