Skip to main content

Το επιχειρείν επέστρεψε στη «στέγη» του

Συνέντευξη στη Βάσω Βεγίρη

Μήνυμα αισιοδοξίας και επανεκκίνησης της εκθεσιακής δραστηριότητας και της οικονομίας απευθύνει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας. Θεωρεί, επίσης, ότι ο στόχος του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων της ΔΕΘ το 2026στις νέες εγκαταστάσεις (σ.σ. ανάπλαση ΔΕΘ) είναι εφικτός.

Έπειτα από έναν χρόνο απουσίας η ΔΕΘ επανέρχεται – με ιδιαιτερότητες και ειδικές συνθήκες μεν, αλλά επανέρχεται. Ποιοι οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης και ποιο το στίγμα της;

«Θέλουμε η 85η ΔΕΘ να γίνει το σημείο συνάντησης που τόσο μας έλειψε εδώ και έναν χρόνο. Οικονομικά, κοινωνικά, ανθρώπινα. Να δώσουμε στο επιχειρείν τη δυνατότητα να προβληθεί και πάλι, μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο που δοκίμασε τις αντοχές του, να παρουσιάσουμε τα ψηφιακά άλματα που έγιναν μέσα στην πανδημία και τελικά να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και επανεκκίνησης της εκθεσιακής δραστηριότητας και της οικονομίας. Αυτή η πολυπόθητη “συνάντηση” θα είναι και το στίγμα της φετινής διοργάνωσης, για την οποία είμαστε αισιόδοξοι, αφού πιστεύουμε ότι έλειψε στον κόσμο. Το γεγονός δε ότι θα γίνει σε ένα απόλυτα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον βοηθά στο να επιστρέψουν οι επισκέπτες στη ΔΕΘ, επιστρέφοντας παράλληλα και στην κανονικότητα που τόσο έχουμε στερηθεί όλοι». 

Ποιο θεωρείτε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου μετά και τα αποτελέσματα του πρόσφατου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού; Τι πρέπει να γίνει από πλευράς κεντρικής διοίκησης (αρμόδια υπουργεία, ΠΚΜ, Δήμος Θεσσαλονίκης κ.α.) και πόσο σύντομα, ώστε να είναι όντως εφικτός ο εορτασμός των 100 χρόνων του θεσμού στη νέα ΔΕΘ και τι περιμένετε να ακούσετε σχετικά από τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο στην επικείμενη επίσκεψήτους;

«Μέχρι στιγμής τα χρονοδιαγράμματά μας εξελίσσονται με τους ρυθμούς που είχαμε προβλέψει. Μέσα στην πανδημία το σχέδιο της ανάπλασης δεν έμεινε στάσιμο, καθώς εργαστήκαμε συστηματικά γι’ αυτό. Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, αναδεικνύοντας τη σχεδιαστική πρόταση βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και πλέον έχουμε εισέλθει στο στάδιο των μελετών, με πρώτη την αρχιτεκτονική μελέτη. Θεωρώ ότι ο στόχος που έχουμε θέσειεξαρχής, να γιορτάσουμε δηλαδή την επέτειο των 100 χρόνων της ΔΕΘ το 2026 στις νέες μας εγκαταστάσεις, είναι εφικτός. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει σαφώς ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, που μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα ομαλός.Άλλωστε, η στήριξη που έχουμε από την πόλη, αλλά και από την κεντρική διοίκηση για το εμβληματικό αυτό έργο είναι σταθερή και συνεπής.  

Η υποστήριξη του πρωθυπουργού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου έχει πολλάκις εκφρασθεί. Άλλωστε, ο ίδιος έχει εντάξει το έργο αυτό στα εμβληματικά και στρατηγικής σημασίας έργα για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό επίσης ότι έχουμε και την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τι θα σηματοδοτήσει το νέο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο για την εκθεσιακή ατζέντα του εθνικού εκθεσιακού φορέα, όσον αφορά σε νέες Εκθέσεις, όπως και στην επισκεψιμότητα, στην τοπική και την εθνική οικονομία κ.ο.κ.; Ποιο το όραμα και οι σχετικές προβλέψεις σας;

«Είναι προφανές ότι το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο θα ανεβάσει τον εκθεσιακό πήχη για τη ΔΕΘ-Helexpo και τη Θεσσαλονίκη. Οι αναπλασμένες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα για περισσότερες εκθέσεις υψηλότερων αξιώσεων και νέες εκδηλώσεις και δράσεις. Η ανάπλαση θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην εκθεσιακή μας ιστορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το εκθεσιακό μας πρόγραμμα».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η ΔΕΘ αναδείχθηκε πολύτιμος αρωγός της πολιτείας στο θέμα των εμβολιασμών αλλά και με χορηγίες-στήριξη του ΕΣΥ, ενώ στον αντίποδα η εκθεσιακή δραστηριότητα ήταν από τους κλάδους της Οικονομίας που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία. Πώς βλέπετε τις προοπτικές του κλάδου εντός και εκτός συνόρων από εδώ και πέρα και πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη (Δέλτα) για τον εκθεσιακό κλάδο τους επόμενους μήνες, καθώς οι εμβολιασμοί σε πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα;

«Πράγματι, προσπαθήσαμε με κάθε διαθέσιμο μέσο να σταθούμε αρωγός της Πολιτείας εν μέσω πανδημίας, τόσο με δωρεές σε νοσοκομεία της πόλης όσο και με την υποδοχή του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου και τη στενή συνεργασία μας με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας. Σε όλη αυτή την περίοδο οι εκθεσιακές μας δραστηριότητες πάγωσαν, προγραμματισμένες εκθέσεις ακυρώθηκαν και μπήκαμε σε αναμονή. Ήταν κάτι που συνέβη άλλωστε διεθνώς, με τη διεθνή εκθεσιακή βιομηχανία να δέχεται βαρύτατο πλήγμα. Είμαι αισιόδοξος πως τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα καταφέρουμε να προσφέρουμε στο εξής ένα ασφαλές περιβάλλον σε εκθέτες και επισκέπτες. Έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα διοργανωθεί από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021, θα δώσει ένα μήνυμα επανεκκίνησης, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας».