Skip to main content

Κρεμλίνο: «Για πάντα ρωσικές» οι περιοχές που προσαρτήθηκαν παρά τις υποχωρήσεις του στρατού

Το Κρεμλίνο δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ενσωμάτωσης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία και των στρατιωτικών υποχωρήσεων, επιμένοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τα σχέδιά της για προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

«Θα είναι για πάντα με τη Ρωσία», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι περιοχές που έχει προσαρτήσει και έρχονται στον έλεγχο του Κιέβου, «θα επιστραφούν». 

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισημοποίησε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών -περίπου το 18% του εδάφους της Ουκρανίας-, παρά μια σειρά από μεγάλες ανατροπές στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες που συρρικνώνουν τον όγκο των κατασχεθέντων εδαφών που η Μόσχα μπορεί να πει ότι ελέγχει πραγματικά.

Ερωτηθείς για τα σύνορα είπε: «Διαβάστε το διάταγμα. Υπάρχει νομική διατύπωση εκεί. Γενικά, βέβαια, εκεί μιλάμε για το έδαφος στο οποίο λειτουργούσε η στρατιωτική-πολιτική διοίκηση την εποχή της εισδοχής [στη Ρωσία]. Αλλά επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: ορισμένα εδάφη εκεί θα επιστραφούν και θα συνεχίσουμε να διαβουλεύουμε τον πληθυσμό που εκφράζει την επιθυμία να ζήσει με τη Ρωσία». 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδιδε σχετικά: Οι νέες περιοχές εντός της Ρωσίας θα διατηρήσουν το καθεστώς των δημοκρατιών και των περιοχών και τα προηγούμενα ονόματα τους. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα όρια των περιοχών θα καθοριστούν από τα σύνορά τους, τα οποία «υπήρχαν την ημέρα του σχηματισμού και της αποδοχής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία». Η επικράτεια των Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ορίζονται από τα σύνορα του 2014 που καθορίστηκαν στα συντάγματά τους. Η Ζαπορίζια είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντός των διοικητικών της ορίων και η περιοχή Χερσώνα- με δύο περιφέρειες της περιοχής Μικολάιβ, εξήγησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κρατικής Δούμας για την Κρατική Δόμηση και τη Νομοθεσία Πάβελ Κρασενίννικοφ.

naftemporiki.gr