Skip to main content

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα γίνει με ανακυκλωμένα μπάζα από τα κατεστραμμένα της κτίρια και υποδομές

REUTERS/Gleb Garanich

Ξεκινά ένα φιλόδοξο σχέδιο με πυρήνα μια καινοτόμο τεχνολογία που μετατρέπει μπάζα σε νέο σκυρόδεμα.

Ένας μηχανικός από την Ουκρανία θα ταξιδέψει στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία για να λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση σχετικά με μια πρωτοποριακή τεχνολογία ανακύκλωσης μπαζών, προκειμένου να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του με υλικά από τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο κτιρίων της χώρας.

Ο Ολέκσι Χούνγιακ θα συνεργαστεί με ερευνητές του πανεπιστημίου για την προσπάθεια φιλικής στο περιβάλλον ανοικοδόμησης των περίπου 150 χιλιάδων κτιρίων και υποδομών που καταστράφηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις. Το διετές έργο χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση μέσω του πρώτου κύκλου του προγράμματος InnovateUkraine, ενός διαγωνισμού καθαρής ενέργειας ύψους 16 εκατομμυρίων λιρών που οργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO).

Το έργο υποστηρίζει την Ουκρανία, ενώ παράλληλα δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Σχέδιο για την Αλλαγή. Το Πανεπιστήμιο του Λιντς που είναι επικεφαλής του εγχειρήματος συνεργάζεται με μια κοινοπραξία βρετανικών, ουκρανικών και ολλανδικών οργανισμών για την υλοποίηση του έργου Safe, Sustainable, and Swift Reconstruction of Ukraine (S3RoU) το οποίο στοχεύει στην ανακύκλωση μέρους των εκτιμώμενων 1,4 δισεκατομμυρίων τόνων μπετόν από τα βομβαρδισμένα κτίρια.

Ανοικοδόμηση από τα ερείπια

Ο Χουνγιάκ που εργάζεται στο Εθνικό Πολυτεχνείο του Λβιβ είναι ενθουσιασμένος με την πρόκληση της οικολογικής ανοικοδόμησης της χώρας του. «Είμαστε ευγνώμονες που συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο του Λιντς για να ανακυκλώνουμε με ασφάλεια τα μπάζα από κατεστραμμένα κτίρια και να τα μετατρέπουμε σε νέο σκυρόδεμα, ώστε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μου με ταχύτερο, φθηνότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στην Ουκρανία, δεν έχουμε εμπειρία στην ανακύκλωση μπετόν αλλά δυστυχώς, δεν μας λείπουν τα μπάζα»

Ο καθηγητής Θίοντορ Χάνεν από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών τoυ Πανεπιστημίου του Λιντς αναφέρει: «Αν η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα είναι τεράστιες. Η ανακύκλωση των ερειπίων θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τα κτίρια και τις ζωές τους με πολύ πιο βιώσιμο τρόπο.»

Ο πόλεμος έχει αφήσει βαθιές πληγές στη χώρα. Μέσα στο πανεπιστήμιο όπου εργάζεται ο καθηγητής Χουνγιάκ υπάρχει ένα κολλάζ αφιερωμένο σε πρώην φοιτητές που σκοτώθηκαν στο μέτωπο, μια τραγική υπενθύμιση του κόστους της ανεξαρτησίας. Περιγράφει πως είδε με τα μάτια του την καταστροφή σε περιοχές όπως η Μπούτσα και η Μποροντιάνκα κοντά στο Κίεβο όπου πολυκατοικίες έχουν γίνει ερείπια και πολλές γέφυρες έχουν καταστραφεί. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Το ίδιο του το σπίτι στο Λβιβ γλίτωσε για λίγο. Ένα βλήμα εξερράγη μόλις 100 μέτρα μακριά. «Το να συμβάλλω στην ανοικοδόμηση της χώρας μου από τα ερείπια είναι κάτι που με κινητοποιεί βαθιά. Πρέπει να το κάνουμε με βιώσιμο τρόπο, γιατί θέλουμε να συμμετέχουμε ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής» λέει ο καθηγητής.

Νέα τεχνολογία σκυροδέματος

Το Πανεπιστήμιο του Λιντς αναπτύσσει τεχνολογία που επιτρέπει την ασφαλή ανακύκλωση μπαζών από κατεστραμμένα κτίρια σε νέο σκυρόδεμα, το οποίο είναι το ίδιο ανθεκτικό και ασφαλές με το συμβατικό. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη θραύση των ερειπίων, την αφαίρεση μετάλλων, υφασμάτων ή επικίνδυνων υλικών όπως ο αμίαντος, και την επεξεργασία για παραγωγή νέων υλικών (αδρανών) που χρησιμοποιούνται για νέο σκυρόδεμα.

Η παγκόσμια βιομηχανία κατασκευών αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος λόγω παραγωγής τσιμέντου και διαχείρισης αποβλήτων. Συχνά τα μπάζα χρησιμοποιούνται για αναπλήρωση εδάφους ή διαμόρφωση τοπίου — χαμηλής αξίας χρήσεις που σπαταλούν υλικό και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η ελπίδα είναι η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες που πλήττονται από πολέμους ή φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί. Το τσιμέντο ευθύνεται για το 4-8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οπότε η υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής θα βοηθήσει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να πετύχουν τους στόχους για μηδενικές εκπομπές.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να ξαναχτίσει τη χώρα του με τρόπο που να προκαλεί λιγότερη ζημιά στον πλανήτη μας. Με την ανακύκλωση των ερειπίων, θα αναπτύξουμε έναν κυκλικό τρόπο κατασκευής χαμηλής ενέργειας, χαμηλών εκπομπών και υψηλής ανθεκτικότητας» λέει ο καθηγητής Χάνεν.

Η πρώτη ανοικοδόμηση με ανακυκλωμένα μπάζα αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους. Η αρχή θα γίνει με δημόσια κτίρια (π.χ. δημαρχεία ή μουσεία) ώστε να αποδειχθεί ότι το ανακυκλωμένο σκυρόδεμα είναι εξίσου ασφαλές με το καινούργιο.

Τέσσερις ουκρανικοί οργανισμοί συμμετέχουν στο έργο:

  • Το Πολυτεχνείο του Λβιβ
  • Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Υδάτινων και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Ρίβνε
  • Η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Eco+Logic (Κίεβο)
  • Η ΜΚΟ ReThink
  • Συνεργάτες από το εξωτερικό είναι τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ, της Οξφόρδης, το Imperial College και η ολλανδική εταιρεία C2CA.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος την 100ετή Συμμαχία με την Ουκρανία. Η Βρετανία θα διαθέσει φέτος 4,5 δισεκατομμύρια λίρες για στρατιωτική βοήθεια.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που αξιοποιεί την καινοτομία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για να βοηθήσει την Ουκρανία να ξαναχτίσει πιο πράσινα και ανθεκτικά. Η πρόκληση InnovateUkraine δείχνει την αδιάρρηκτη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία και εντάσσεται στο Σχέδιο για την Αλλαγή που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και ασφάλεια για τις επόμενες γενιές» δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.

Naftemporiki.gr