Οι ηγέτες της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης αναμένεται να αρχίσουν σήμερα στη Μαλαισία διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσά τους νωρίς το πρωί της περασμένης Πέμπτης.
Στη Μαλαισία αναμένονται επίσης στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συνεισφέρουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησής του Ρούμπιο «συνεχίζουμε να συζητάμε με τους ομολόγους μας και να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», καθώς «θέλουμε να τελειώσει αυτή η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με λακωνικό δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ ώρα Ουάσιγκτον.
Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως τόσο η Ταϊλάνδη όσο και η Καμπότζη θέλουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους, αφότου διεμήνυσε στους ηγέτες και των δύο χωρών ότι δεν θα συνάψει εμπορικές συμφωνίες μαζί τους εκτός αν τερματίσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις.
Οι συγκρούσεις στα σύνορα των δυο γειτονικών βασιλείων της νοτιοανατολικής Ασίας, που εισέρχονται στην πέμπτη ημέρα, έχουν αφήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 νεκρούς και έχουν αναγκάσει πάνω από 218.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Πλούμθαμ Γουετσαγιατσάι, δήλωσε ότι ο ηγέτης της χώρας θα παραστεί στις συνομιλίες της Δευτέρας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Άνουαρ Ιμπραχίμ, «για να συζητήσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή».
Ωστόσο, ο Πλούμθαμ Γουετσαγιατσάι πρόσαψε σήμερα στην κυβέρνηση της Καμπότζης έλλειψη «ειλικρίνειας» πριν από τη συνάντηση με τον καμποτζιανό ομόλογό του στη Μαλαισία. «Δεν νομίζουμε ότι η Καμπότζη ενεργεί με ειλικρίνεια, λαμβανομένων υπόψη των ενεργειών της (…) Πρέπει να δείξει ειλικρινή πρόθεση», τόνισε ο Ταϊλανδός μεταβατικός πρωθυπουργός στον Τύπο σε αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Μανέτ, επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή του. «Θα ηγηθώ της καμποτζιανής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει σε ειδική συνάντηση στην Κουάλα Λουμπούρ, την οποία θα φιλοξενήσει η Μαλαισία, θα συνδιοργανώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα συμμετάσχει η Κίνα», δήλωσε.
Η Κίνα είναι στενός σύμμαχος της Καμπότζης και στις αρχές της σύγκρουσης κάλεσε τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά. Η δήλωση του Χουν Μανέτ είναι η πρώτη αναφορά σε κινεζική ανάμειξη στις προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες.