Το βλέμμα στα αποτελέσματα β’ τριμήνου/α’ εξαμήνου στρέφουν οι διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να επιβεβαιώσουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το σύνολο του 12μήνου και να δικαιολογήσουν το φετινό ράλι τιμών στο Χρηματιστήριο.
Η αποτίμηση των επτά εισηγμένων από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (Eurobank, ETE, Πειραιώς, Alpha, Κύπρου, Attica, Optima) ήδη αγγίζει το ορόσημο των 45 δισ. ευρώ, απαρτίζοντας το 1/3 της συνολικής αξίας των περίπου 150 εταιρειών της Λεωφόρου Αθηνών.
Με βάση το διαθέσιμο χρονοδιάγραμμα, την αυλαία στις οικονομικές ανακοινώσεις ανοίγει την επόμενη Τετάρτη (30/7) η Τρ. Πειραιώς. Μία ημέρα αργότερα (31/7) θα ακολουθήσουν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ την 1η Αυγούστου είναι η σειρά των Alpha Bank και Optima bank. Στις 5 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των στοιχείων της Τρ. Κύπρου, με την Attica Bank να ολοκληρώνει τον κύκλο των τραπεζικών αποτελεσμάτων σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή στις 26 Σεπτεμβρίου.
Έχοντας μια ισχυρή βάση από το α’ τρίμηνο, η οποία διαμορφώθηκε σε καθαρά κέρδη 1,348 δισ. ευρώ (έναντι 1,226 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024), οι διοικήσεις εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξες για την επόμενη μέρα, ποντάροντας σ’ ένα ανθεκτικό αποτέλεσμα για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, προβλέπουν ότι στο 12μηνο του 2025 η αθροιστική κερδοφορία του κλάδου είναι αρκετά πιθανό να φθάσει ή και να ξεπεράσει την περσινή επίδοση-ρεκόρ των 4,647 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το β’ τρίμηνο, πάντως, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο μιας οριακής υποχώρησης των βασικών οικονομικών στοιχείων, απόρροια της μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους, η οποία βέβαια εκτιμάται ότι εν μέρει θα αντισταθμιστεί από παράγοντες όπως η εύρωστη δανειακή επέκταση, το χαμηλό κόστος κινδύνου και τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες.
Η εικόνα, σε κάθε περίπτωση, παραμένει θετική για το γ’ και το δ’ τρίμηνο, με το μεγάλο «στοίχημα» να αφορά το κατά πόσο οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιλέξουν να προβούν σε μια επί τα βελτίω αναθεώρηση των στρατηγικών στόχων του 2025, βασιζόμενες τόσο στην ισχυρή πιστωτική επέκταση, όσο και στην πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία οδηγεί σε εξαγορές νέων περιουσιακών στοιχείων και διεύρυνση του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων.
Εκτιμήσεις αναλυτών
Στα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» αρμονικά οι πρόσφατες εκτιμήσεις επτά διαφορετικών αναλυτών, οι οποίοι επί της ουσίας επιβεβαιώνουν τις αισιόδοξες προοπτικές, ιδίως για τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha. Για το σύνολο του 12μήνου, για παράδειγμα, η Bank of America περιμένει αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 4% για τη Eurobank, κατά 13% για την Εθνική, κατά 11% για την Πειραιώς και κατά 15% για την Alpha Bank. Από την πλευρά της, η UBS διαπιστώνει την ύπαρξη ελκυστικών αποτιμήσεων στο σύνολο του κλάδου (με P/E σε μονοψήφια επίπεδα), αν και εκφράζει μια σαφέστερη προτίμηση στην Πειραιώς. Την ίδια στιγμή, αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζας δηλώνει και η Citi, η οποία σπεύδει να βελτιώσει τις εκτιμήσεις για το σύνολο του 12μήνου, παρά την αναμενόμενη κάμψη στα μεγέθη του β’ τριμήνου. Στην περίπτωση της JP Morgan, ο οίκος περιμένει μια μικρή μείωση έως 2% στα καθαρά έσοδα από τόκους για το β’ τρίμηνο.
Από πλευράς Ελλήνων αναλυτών, η Optima bank θέτει τον πήχη για την Eurobank στα 3,4 ευρώ, για την Εθνική στα 12,25 ευρώ, για την Πειραιώς στα 7,5 ευρώ και για την Alpha Bank στα 3,2 ευρώ. Η AXIA βλέπει την τιμή της Eurobank στα 3,7 ευρώ, της Εθνικής στα 12,1 ευρώ και της Πειραιώς στα 7,2 ευρώ (δεν περιλαμβάνεται η εκτίμηση για την Alpha), ενώ τέλος η Euroxx κάνει λόγο για μικρή κάμψη στα έσοδα από τόκους κατά 2% στο β’ τρίμηνο, η οποία θα οδηγήσει σε οριακή μείωση των προ προβλέψεων κερδών.
Το φετινό ράλι
Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα ενόσω το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ήδη αποδειχθεί αρκετά γενναιόδωρο προς τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες φιγουράρουν στα υψηλότερα επίπεδα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μια αθροιστική αποτίμηση της τάξης των 45 δισ. ευρώ.
«Πρωταθλήτρια» στο μέχρι στιγμής ράλι του 2025 αναδεικνύεται η μετοχή της Alpha Bank, οποία «τρέχει» με +97% από τις αρχές του έτους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει φθάσει σε μια αποτίμηση της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ. Από κοντά ακολουθεί η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, της οποίας η φετινή απόδοση ανέρχεται στο +76%, κάτι που έχει ανεβάσει την κεφαλαιοποίηση στα 8,4 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την Εθνική, η μεταβολή στο 2025 υπολογίζεται σε τουλάχιστον +59%. Η χρηματιστηριακή της αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 11,1 δισ. ευρώ. Για την Eurobank, η οποία αποτελεί την κορυφαία τράπεζα με αποτίμηση 11,6 δισ. ευρώ, η φετινή άνοδος προσδιορίζεται στο 42%.
Στην περίπτωση της Τρ. Κύπρου, η οποία σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση στα 2,8 δισ. ευρώ, η αθροιστική άνοδος ξεπερνά το 42%, με την τιμή της μετοχής να απέχει ελάχιστα από τα ρεκόρ των 6,6 ευρώ. Η μετοχή της Optima bank, παρά τη «χώνεψη» των ιστορικών υψηλών, εξακολουθεί να κερδίζει 66% (σε προσαρμοσμένο επίπεδο), απολαμβάνοντας μια χρηματιστηριακή αξία 1,5 δισ. ευρώ. Τέλος, η Attica Bank, χάρη στο τεράστιο ράλι του Ιουλίου, βλέπει τη μετοχή να «πετά» κατά 60% από τις αρχές του έτους, ανεβάζοντας στο 1,7 δισ. ευρώ την αποτίμηση.