Skip to main content

Διάτρητοι οι δασμοί Τραμπ: Αμερικανικοί επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης ύψους 1 δισ. πλημμύρισαν την Κίνα

SHUTTERSTOCK

Στο διάστημα των τριών μηνών που ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αυστηροποιήσει την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου

Προηγμένης τεχνολογίας επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia, αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, εστάλησαν στην Κίνα μέσα σε διάστημα τριών μηνών μετά την ενίσχυση των εμπορικών περιορισμών που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα.

Ανάλυση των Financial Times, βασισμένη σε δεκάδες συμβόλαια πώλησης, εταιρικές δηλώσεις και πηγές με άμεση γνώση των συναλλαγών, αποκαλύπτει ότι το μοντέλο επεξεργαστή B200 της Nvidia ειναι το πλέον περιζήτητο -και ευρέως πωλούμενο- chip στην ακμάζουσα μαύρη κινεζική αγορά που διψά για αμερικανικούς ημιαγωγούς.

Ο εν λόγω επεξεργαστής χρησιμοποιείται ευρέως από αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς (OpenAI, Google και Meta) για την εκπαίδευση των τελευταίων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η πώλησή του στην Κίνα είχε απαγορευτεί.

Πλην όμως, ήδη από Μάιο, Κινέζοι διανομείς άρχισαν να πουλάνε B200s σε data centers που εξυπηρετούν κινεζικές εταιρείες AI. Kαι αυτό συνέβη λίγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει τις πωλήσεις του H20 -ενός λιγότερο ισχυρού chip της Nvidia.

Σύμφωνα με νομικούς που γνωρίζουν τους σχετικούς κανονισμούς, είναι νόμιμο να παραλαμβάνει και να πουλά κανείς συγκεκριμένα chip της Nvidia εντός Κίνας, εφόσον πληρώνονται οι σχετικοί τελωνειακοί δασμοί. Ωστόσο, οι οντότητες που τα πωλούν ή τα αποστέλλουν στην Κίνα παραβιάζουν τους κανονισμούς των ΗΠΑ.

Τι απαντά η Nvidia

Στους τρεις μήνες που ακολούθησαν την αυστηροποίηση της εμπορικής πολιτικής Τραμπ, διανομείς από τρεις κινεζικές επαρχίες πούλησαν επεξεργαστές (B200) της Nvidia και άλλα chip που σύμφωνα με συμβόλαια αγοράς τα οποία εξετάστηκαν από τους Financial Times αλλά και με πηγές που έχουν γνώση των συναλλαγών, έφθαναν σε σύνολο πωλήσεων πάνω από το 1 δισ. δολάρια.

Η Nvidia έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπορική «παράκαμψη» των chip τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει. Και πράγματι, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η εταιρεία εμπλέκεται ή έχει γνώση της πώλησης προϊόντων της στην Κίνα, σημειώνουν οι FT.

«Η προσπάθεια να φτιάξει κανείς data centers δεδομένων με λαθραία προϊόντα είναι χαμένη υπόθεση, τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά», απάντησε προς επίρρωση των ισχυρισμών της η Nvidia στους FT. «Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν υποστήριξη και σέρβις, τα οποία παρέχουμε μόνο για εξουσιοδοτημένα προϊόντα της Nvidia».