Skip to main content

Κίνα: Ο Σι ζητά «σωστή διαχείριση των διαφορών» στην τεταμένη Σύνοδο Κορυφής με Φον ντερ Λάιεν και Κόστα

China Daily via REUTERS

«Οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν προέρχονται από την Κίνα», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε την Πέμπτη κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «χειριστούν σωστά τις διαφορές και τις τριβές», καθώς επέκρινε τις πρόσφατες εμπορικές ενέργειες των Βρυξελλών εναντίον του Πεκίνου σε μια τεταμένη σύνοδο κορυφής που κυριάρχησε στις ανησυχίες για το εμπόριο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές για τη Σύνοδο Κορυφής στην κινεζική πρωτεύουσα, η οποία σηματοδοτεί τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης και των διαμαχών που οδήγησαν στην απότομη μείωση της διάρκειάς της στο μισό σε μία ημέρα, κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου.

«Οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν προέρχονται από την Κίνα», δήλωσε ο Σι στην επισκεπτόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Προέτρεψε την ΕΕ να «τηρήσει την ανοιχτή συνεργασία και να χειριστεί σωστά τις διαφορές και τις τριβές», αφού η von der Leyen ζήτησε νωρίτερα την επανεξισορρόπηση των εμπορικών δεσμών με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, λέγοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε «σημείο καμπής».

«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να βασίζεται στην «οικοδόμηση τειχών και φρουρίων»», πρόσθεσε ο Xi, σύμφωνα με το Xinhua. «Η «αποσύνδεση και το σπάσιμο των αλυσίδων» θα οδηγήσει μόνο σε απομόνωση».

«Ελπίζω ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα διατηρήσει ανοιχτή την εμπορική και επενδυτική αγορά και θα απόσχει από τη χρήση περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών εργαλείων», δήλωσε ο Σι.

Τριβές για τις κινεζικές εξαγωγές

Οι εμπορικές δράσεις της ΕΕ τον τελευταίο χρόνο έχουν στοχεύσει τις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, μεταξύ άλλων αγαθών, και οι αξιωματούχοι της έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί για την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα της Κίνας.

Ο Σι προειδοποίησε επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να «κάνουν σωστές στρατηγικές επιλογές», σε μια περαιτέρω συγκαλυμμένη κριτική για την πρόσφατη επιθετική στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Κίνα.

«Καθώς η συνεργασία μας έχει εμβαθύνει, έχουν εμβαθύνει και οι ανισορροπίες», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στον Σι κατά τη συνάντησή τους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής», πρόσθεσε, προτρέποντας την Κίνα να «προωθήσει πραγματικές λύσεις».

Εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα

Αναφερόταν στο εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα, το οποίο εκτοξεύτηκε στα ιστορικά 305,8 δισεκατομμύρια ευρώ (360 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.

«Πιστεύουμε ότι η αύξηση της πρόσβασης στην αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα, ο περιορισμός του εξωτερικού αντίκτυπου της εναλλαγής και η μείωση των ελέγχων στις εξαγωγές αποτελούν σημαντικά βήματα προόδου», δήλωσε αργότερα η von der Leyen στον πρωθυπουργό Li Qiang, σύμφωνα με δημοσίευμα της κοινοπραξίας.

Χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Σι «εξαιρετική».

Κλίμα και ενεργειακή μετάβαση

Οι δύο πλευρές εξέδωσαν επίσης κοινή δήλωση για το κλίμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους σε νέα σχέδια δράσης για το κλίμα σε ολόκληρη την οικονομία.

Θα ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενεργειακή μετάβαση, η προσαρμογή, η διαχείριση και ο έλεγχος των εκπομπών μεθανίου, οι αγορές άνθρακα και οι πράσινες και χαμηλών εκπομπών άνθρακα τεχνολογίες, ανέφερε η κοινή δήλωση.

Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με ΕΕ

Στην αρχή της δεύτερης θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και οι δύο πλευρές είχαν μεγαλύτερη συναίνεση στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των εμπορικών προκλήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Τσουι Χονγκτζιαν, καθηγητής εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου.

«Πρόσφατα η κατάσταση έχει αλλάξει», δήλωσε ο Τσουι. «Η ΕΕ συνέχισε να συμβιβάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ώθηση για σύσφιξη των δεσμών ΕΕ-Κίνας».

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, η ΕΕ είναι πιθανό να σφραγίσει μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για έναν ευρύ δασμό 15% στις εξαγωγές της, από 30% που είχε απειλήσει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Για τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας

Την Πέμπτη, ο Κόστα δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτησαν «εκτενώς» τις προσδοκίες τους από την Κίνα να αποθαρρύνει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

«Καλούμε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να σεβαστεί τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο», δήλωσε νωρίτερα η Κόστα στον Σι.

Η προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής χαρακτηρίστηκε από εμπορικές διαμάχες και έντονη ευρωπαϊκή ρητορική, όπως η κατηγορία της φον ντερ Λάιεν στις 8 Ιουλίου ότι η Κίνα πλημμύριζε τις παγκόσμιες αγορές ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγικής της ικανότητας και «ενίσχυε την πολεμική οικονομία της Ρωσίας».

Σε μια ανάρτηση στο X, ωστόσο, υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο την Πέμπτη, λέγοντας ότι η σύνοδος κορυφής προσέφερε μια ευκαιρία «τόσο για την προώθηση όσο και για την αναδιάρθρωση της σχέσης μας».

Τα θέματα που αναμενόταν να θέσουν οι Ευρωπαίοι στις συνομιλίες είναι τα ηλεκτρικά οχήματα και οι έλεγχοι εξαγωγών σπάνιων γαιών της Κίνας, οι οποίοι διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως, προκαλώντας προσωρινές διακοπές στις ευρωπαϊκές γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων τον Μάιο.

Ωστόσο, οι εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών της Κίνας προς την ΕΕ αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 245% σε σχέση με τον Μάιο, φτάνοντας τους 1.364 μετρικούς τόνους, αν και αυτό ήταν ακόμα 35% χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υπερασπίστηκε τους περιορισμούς στις σπάνιες γαίες ως «σύμφωνους με τη διεθνή πρακτική», ενώ δεσμεύτηκε για ισχυρότερο διάλογο και συνεργασία με τις αρμόδιες χώρες και περιοχές στον τομέα των ελέγχων εξαγωγών.

Πηγή: Reuters