Η πρόοδος της τεχνολογίας και η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να σαρώσει κάθε πτυχή της ανθρωπότητας. Ο ταξιδιωτικός κλάδος δεν αναμένεται να μείνει απέξω, με ένα μεγιστάνα του χώρου να προβλέπει ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά της τεχνολογίας στον κλάδο θα είναι η μετάφραση σε πραγματικό χρόνο.
Αυτή η δυνατότητα θα «άρει τους περιορισμούς των ταξιδιών με έναν πολύ, πολύ σημαντικό τρόπο», υποστηρίζει ο ιδρυτής του Banyan Group, Χο Κουόν Πινγκ.
Ο Χο, ο οποίος άνοιξε το πρώτο του θέρετρο σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο κασσίτερου στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης το 1994, δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια στον κλάδο της φιλοξενίας. Ο 72χρονος δήλωσε στο Business Insider ότι όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, εργαλεία όπως η ταυτόχρονη μετάφραση θα έχουν μεγάλη επίδραση στον κλάδο του.
«Το μόνο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που πιστεύω ότι θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία και τα ταξίδια μας δεν είναι, παραδόξως, τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για επιστημονική φαντασία επειδή κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πού πραγματικά θα μπορούσε να οδηγήσει», δήλωσε ο Χο στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου για Συνεκτικές Κοινωνίες που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη τον περασμένο μήνα.
Η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI), ή αλλιώς τεχνητή γενική νοημοσύνη (AI), είναι μια θεωρητική μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που είναι ικανή να σκέφτεται και να συλλογίζεται όπως οι άνθρωποι. Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το πότε ακριβώς θα επιτευχθεί η AGI. Κάποιοι λένε ότι η AGI θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια, αλλά άλλοι λένε ότι απέχει δεκαετίες.
Από την άλλη πλευρά, το λογισμικό μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αντίκτυπο στα ταξίδια με τις εταιρείες χαμηλού κόστους, δήλωσε ο Χο.
«Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στα τουριστικά ταξίδια είναι το γλωσσικό εμπόδιο, και τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε. Δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τους ανθρώπους να πηγαίνουν σε ομαδικές εκδρομές και να έχουν έναν ξεναγό που μιλάει τη γλώσσα. Αλλά καθώς εμβαθύνεις στα βιωματικά ταξίδια, θέλεις να πας και να μιλήσεις απευθείας με τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Χο, αυτού του είδους το λογισμικό θα επέτρεπε στους ταξιδιώτες να επισκεφθούν μακρινούς προορισμούς, ακόμη και αν δεν μιλούν την τοπική γλώσσα. Συνέκρινε την επίδραση αυτής την δυνατότητας με την άνοδο των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες απογειώθηκαν τη δεκαετία του 1990 και του 2000 και κατέστησαν προσιτά τα ταξίδια σε περισσότερους ανθρώπους.
«Όταν υπάρχει άμεση μετάφραση, αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να πάνε σε τόσες πολλές περιοχές που κανονικά δεν θα πήγαιναν», είπε. «Οι άνθρωποι μπορούν να πάνε στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας ή της Ινδονησίας και να μην νιώθουν καθόλου περίεργα».
Ο Χο δεν είναι ο μόνος μεγιστάνας του κλάδου της φιλοξενίας που πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει τον χώρο, αν και με πιο περιορισμένο τρόπο, δεδομένου ότι η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια.