Skip to main content

Θα υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι στον δασμολογικό πόλεμο του Τραμπ;

SHUTTERSTOCK

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ θα υπόκεινται σε δασμούς 30%

Αντίστροφη μέτρηση για τον δασμολογικό πόλεμο ΗΠΑ -ΕΕ : Η 1η Αυγούστου «είναι μια δεσμευτική προθεσμία για τους δασμούς», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι βασικές χώρες θα καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να ανοίξουν τις αγορές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά να πληρώνουν σημαντικούς δασμούς», υποστήριξε ο Λούτνικ ,σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ θα υπόκεινται σε δασμούς 30%. Ένα επιπλέον 25% θα επιβληθεί στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ενώ τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου θα υπόκεινται σε επιπλέον χρέωση ακόμη και 50%.

Οι Βρυξέλλες δεν σκοπεύουν πάντως να βρεθούν απροετοίμαστες για την προθεσμία της 1ης Αυγούστου.
Ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι μια αύξηση των δασμών κατά 30% θα καθιστούσε το διατλαντικό εμπόριο «σχεδόν αδύνατο».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των 27 στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να διαμορφωθεί ένα σχέδιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πιθανότητας μη επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει μια πρώτη λίστα πιθανών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ , σε απάντηση στους δασμούς Τραμπ στα μέταλλα. Εχει επίσης καταλήξει και σε έναν δεύτερο κατάλογο αντιδασμών , ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει αεροσκάφη, αυτοκίνητα και ουίσκι μπέρμπον, μεταξύ άλλων προϊόντων. Η συμπερίληψη αεροσκαφών, ιδίως εκείνων που κατασκευάζονται από την Boeing, είναι πάντως ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, καθώς θα αύξανε σημαντικά το κόστος για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αγοράζουν νέα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να επανεξετάσουν τις στρατηγικές προμηθειών τους και να βασίζονται περισσότερο σε ευρωπαίους κατασκευαστές όπως η Airbus.

Διίστανται οι απόψεις

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν πάντατως φόβους ότι η ΕΕ  θα υποκύψει τελικά ,σχεδόν σιωπηλά στις δασμολογικές επιθέσεις των ΗΠΑ , γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης.

Παρασκηνιακά, ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς πιέζει για μια γρήγορη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προστασία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αλλά γιατί δεν αντεπιτίθενται οι Ευρωπαίοι; Η Γερμανία βιώνει τη μεγαλύτερη περίοδο οικονομικής αδυναμίας από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους, η γερμανική οικονομία θα καταρρεύσει κατά 0,5 έως 0,6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.

Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η βιομηχανία εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας, οι εταιρικές πτωχεύσεις έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 10%  σε ετήσια βάση και οι γερμανικές τράπεζες καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

Ευάλωτη η ΕΕ

Για να θέσει όμως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία υπό ειδική προστασία, η ΕΕ θα πρέπει να κάνει εκτεταμένες παραχωρήσεις σε άλλους τομείς.

Και η Ευρώπη καθίσταται ολοένα και πιο ευάλωτη σε εκβιασμούς.

Ηδη, άλλα κράτη μέλη , όπως η Γαλλία και η Ισπανία, φοβούνται ότι θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ΕΕ «δεν έχει σαφές σχέδιο»

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί ως προς το αν η ΕΕ θα αμφισβητήσει σοβαρά τις ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες έχασαν μια ευκαιρία επειδή «η Ευρώπη δεν είχε ένα σαφές σχέδιο», υποστηρίζει ο Τόμπιας Γκέρκε, αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

«Η ΕΕ έκανε το λάθος να χαράξει γρήγορα κόκκινες γραμμές για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι πιθανό να συμφωνήσει σε μια εμπορική συμφωνία με λιγότερο ευνοϊκούς όρους», προσθέτει.

Ενώ κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ επαναλάμβαναν συνεχώς το σύνθημα της «διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος», τέτοια μέτρα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. «Αντ’ αυτού, η Ευρώπη παρασύρθηκε σε διαπραγματεύσεις στις οποίες μπορούσε να κάνει μόνο παραχωρήσεις», εκτιμά ο Γερμανός ειδικός σε θέματα εμπορίου.

Ο παράγων Ουκρανία

Τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε στους Financial Times ότι οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται μεμονωμένα.

Η ΕΕ εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία . Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι είναι σίγουρα πρόθυμοι να κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις στον Τραμπ. Συνεπώς, θα  επιτρέψουν στον εαυτό τους να εκβιαστεί και να βλάψουν την ευρωπαϊκή οικονομία,