Η ελληνική αγορά ακινήτων συνέχισε να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον και ζήτηση για όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ιδιαίτερα για την κατοικία και τη φιλοξενία και κατά τους πρώτους μήνες του 2025.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η τελευταία σχετική αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος (έκθεση για τη νομισματική πολιτική) «οι αυξανόμενες επισφάλειες στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τα διαχρονικά ζητήματα γραφειοκρατίας καθιστούν τη συνέχιση της δυναμικής αβέβαιη».
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων, η ζήτηση, ως συνέπεια αυτής και η άνοδος των τιμών πώλησης, δεν αναμένεται να ανακοπεί στα logistics καθώς υπάρχει έλλειμμα σύγχρονων εγκαταστάσεων, το ίδιο και στα ξενοδοχεία στο βαθμό που συνεχίζεται η καλή πορεία του τουρισμού.
Ερωτηματικά και στασιμότητα
Ερωτηματικά καταγράφονται για την αγορά των γραφείων. Όπως σημειώνεται ήδη παρατηρείται μια στασιμότητα στην ανακοίνωση νέων αναπτύξεων πράσινων γραφείων, με δεδομένο βεβαίως ότι αυτή τη στιγμή, ειδικά στην περιοχή του Αμαρουσίου, κατασκευάζεται σημαντικός αριθμός νέων γραφειακών χώρων.
Βάσει της τελευταίας ανάλυσης της εταιρίας συμβούλων, Cushman & Wakefield Proprius, το πρώτο τρίμηνο του 2025 διατέθηκαν στην αγορά 25.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων, επίδοση κατά 15% χαμηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση περίπου 241.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων είναι αυτή την στιγμή υπό κατασκευή, με το ποσοστό που είναι προμισθωμένο να εκτιμάται στο 45%. Η μεγαλύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα καταγράφεται στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας και στην περιοχή του κέντρου.
Η διαμόρφωση των μισθωμάτων για τα καινούργια «πράσινα» γραφεία σε επίπεδο άνω των 30 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, πάντως, φαίνεται να προβληματίζει τις επιχειρήσεις που σκέφτονται να μετακομίσουν σε ένα σύγχρονο ακίνητο με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
Σημαντική πτώση των αξιών των ποιοτικών γραφειακών χώρων δεν αναμένεται όσο η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όμως, μια στασιμότητα στις τιμές δεν θα εξέπληττε την αγορά του real estate.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, μοναδική αξιόπιστη πηγή πληροφορίας περί τα ακίνητα, δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει την πορεία της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων το 2025. Η τελευταία αναφορά της είναι για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για το οποίο αναφέρει ότι οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν 4,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο και οι τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών 4%. Στην Αθήνα οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 6,3% για τα γραφεία και 3,5% για τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών.
Να σημειωθεί επίσης ότι το πρώτο δίμηνο του 2025 η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε για τις περισσότερες κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφοντας συνολική μείωση 16,5% στον αριθμό των νέων αδειών, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2024. Σε όρους δομήσιμου όγκου, σημειώθηκε μικρή αύξηση της συνολικής δραστηριότητας (1,9%), όμως, με εξαίρεση τα καταστήματα τα οποία αναπτύσσονται με ισχυρό ρυθμό (52,4%), οι άλλες βασικές κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις (γραφεία μείον 41,2% και ξενοδοχεία μείον 43,8%).
«Η αβεβαιότητα και οι νομοθετικές αλλαγές που δρομολογήθηκαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο τέλος του 2024 και στην αρχή του 2025, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος κατασκευής, έχουν πιθανώς επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και έργων ανάπτυξης τόσο οικιστικών όσο και επαγγελματικών ακινήτων και συντελούν στους αρνητικούς ρυθμούς της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο δίμηνο του 2025» αναφέρει σχετικά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιφυλακτικότητα
Στην Ευρώπη και σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων αψηφά τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί για ανάκαμψη το 2025 με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να περιορίζει τις πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν δεκαετίας.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη διάθεση από τις αρχές του έτους, όταν υπήρχαν ελπίδες για το τέλος μιας τριετούς ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία. Η απρόβλεπτη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η υπόσχεση ισχυρότερων αποδόσεων σε άλλες ιδιωτικές αγορές και η άρνηση των πωλητών να αναγνωρίσουν χαμηλότερες τιμές έχουν πλήξει το ευρωπαϊκό real estate.
Οι πωλήσεις εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη σε ετήσια βάση παρέμειναν σταθερές το πρώτο τρίμηνο του 2025 στα 47,8 δις. ευρώ λιγότερο από το μισό του επιπέδου τριών ετών νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία του MSCI.
Οι πρώτοι δείκτες προϊδεάζουν για ένα κακό δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Οι υποτονικές πωλήσεις έχουν επηρεάσει τους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων που έχουν πληγεί σοβαρά, ακόμη και των κέντρων δεδομένων, κατηγορία που προηγουμένως αποτελούσε φωτεινό σημείο. Η μοναδική αγορά που συνεχίζει να προσελκύει ενδιαφέρον είναι των ενοικιαζόμενων κατοικιών, εξαιτίας της ανεπαρκούς προσφοράς.