Skip to main content

Τι μπορείς να αγοράσεις για κάθε νεκρό στρατιώτη – Το διεστραμμένο πρόσωπο του Ουκρανικού πολέμου

Oleg Petrasiuk/Press Service of the 24th King Danylo Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS .

Στην Ουκρανία η φρίκη γίνεται...παιχνίδι

 Στο ουκρανικό μέτωπο εκτυλίσσεται ένα αποκρουστικό «παιχνίδι». Πόντοι για κάθε δολοφονία του εχθρού.  Άνδρες και οχήματα καταδιώκονται. Όλα καταγράφονται, αρχειοθετούνται και καταμετρώνται. Και πλέον αξιοποιούνται «κατάλληλα», καθώς ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε πλεονέκτημα που μπορεί να έχει έναντι του πολύ ισχυρότερου αντιπάλου του.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι και ονομάστηκε «Στρατός των Drones: Μπόνους» (γνωστό και ως «e-points»), οι μονάδες κερδίζουν πόντους για κάθε Ρώσο στρατιώτη που σκοτώνεται ή για κάθε όπλο που καταστρέφεται.

Και όπως στα παιχνίδια Call of Duty ή σε τηλεοπτικά παιχνίδια της δεκαετίας του 1970, οι πόντοι σημαίνουν βραβεία.

Μέχρι τώρα, οι μονάδες μετατρέπονταν σε μετρητά. Τώρα, το σύστημα ηλεκτρονικών πόντων ενσωματώνεται απευθείας σε κάτι που ονομάζεται Brave 1 Market, το οποίο οι σχεδιαστές περιγράφουν ως «το Amazon του πολέμου», αναφέρει το BBC.

Οι στρατιώτες, μπορούν να διαλέξουν τι θα αγοράσουν μεταξύ, περισσότερο από, 1.600 προϊόντων, με το Υπουργείο Άμυνας να πληρώνει το κόστος στη συνέχεια.

«Όσο πιο στρατηγικά σημαντικός και μεγάλης κλίμακας είναι ο στόχος, τόσο περισσότερους πόντους λαμβάνει μια μονάδα», αναφέρει η ομάδα Brave 1, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης και του στρατού.

«Για παράδειγμα, η καταστροφή ενός συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων του εχθρού αποφέρει έως και 50 πόντους, 40 πόντοι απονέμονται για κάθε εντελώς καταστραμμένο άρμα μάχης και 20 για κάθε άρμα που έχει υποστεί ζημιά».

Γιατί έχει μεγαλύτερη «αξία» ο αιχμάλωτος

Η ενθάρρυνση ενός Ρώσου στρατιώτη να παραδοθεί αξίζει περισσότερους πόντους από τη δολοφονία- ένας αιχμάλωτος πολέμου μπορεί πάντα να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων.

«Αν σκοτωθεί Ρώσος παίρνεις έναν βαθμό» λέει ένας εκ των αναλυτών, η δουλειά των οποίων είναι να εξετάζουν λεπτομερώς το υλικό, να επαληθεύουν κάθε αποτέλεσμα και να απονέμουν τους πόντους. «Αν τον συλλάβεις τον πολλαπλασιάζεις επί 10».

Τεστ αλλά και κίνητρο

«Στην ουσία, πρόκειται για μια βαθμολογία που αξιολογεί το πόσο καλά έχει αξιοποιηθεί η εκπαίδευση που παρέχεται», εξηγεί ο Μιχαήλ Φεντόροφ, υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης της Ουκρανίας, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του συστήματος.

Αλλά μετά από τρεισήμισι χρόνια σκληρού, ανελέητου πολέμου, το σύστημα έχει και μια άλλη ζωτική χρήση.

«Είναι κίνητρο», λέει ο Φεντόροφ. «Η προθυμία των στρατιωτών αλλάζει ανάλογα με την αλλαγή της αξίας των πόντων».

Το γραφείο του Ουκρανού υπουργού διαθέτει μια τεράστια οθόνη βίντεο με δεκάδες ζωντανές μεταδόσεις από ουκρανικά drones που πετούν πάνω από τις πρώτες γραμμές.

To heavy metal του θανάτου

Από τις πρώτες ημέρες της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, τα social media κατακλύζονται από βίντεο με drones που καταστρέφουν στόχους, συνήθως με μουσική υπόκρουση από βαριά heavy metal. Ο πυργίσκος ενός τανκ, που εκρήγνυται μέσα από μια μπάλα φωτιάς. Ένας μοναχικός στρατιώτης, που αποκρούει ένα drone που του επιτίθεται με ένα τουφέκι ή ένα ξύλο. Μπορεί να είναι φρικιαστικό θέαμα. Σε κάθε βίντεο πανηγυρίζεται ο  θάνατος του αντιπάλου.

Αλλά πέρα από την αίσθηση της μακάβριας ικανοποίησης, οι μονάδες που βρίσκονται υπό πίεση στην πρώτη γραμμή λειτουργούν πλέον με τη γνώση ότι τα αποδεικτικά στοιχεία των κατορθωμάτων τους μπορούν να τους αποφέρουν οφέλη.

Αυτοί που το βλέπουν θετικά…

Το BBC επικοινώνησε με περισσότερες από δώδεκα μονάδες για να μάθει τι πιστεύουν οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής για το πρόγραμμα. Οι απαντήσεις ήταν διχασμένες.

«Σε γενικές γραμμές, οι σύντροφοί μου και εγώ είμαστε θετικοί», δήλωσε ο Βολόντιμιρ, στρατιώτης της 108ης Ταξιαρχίας Έδαφους, που ζήτησε να μην χρησιμοποιήσουμε το επώνυμό του.

«Είναι ένας τρόπος να αναπληρώσουμε ό,τι χάνουμε… ενώ προκαλούμε απώλειες στον εχθρό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Στην 22η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, που μάχεται επί του παρόντος στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας πήρε περίπου τρεις μήνες για να συνηθίσει το νέο σύστημα.

«Μόλις καταλάβαμε πώς λειτουργεί, αποδείχθηκε ότι είναι ένα αρκετά καλό σύστημα», είπε ένας στρατιώτης της 22ης με το ψευδώνυμο Τζακ.

«Οι άντρες μας είναι εξαντλημένοι και τίποτα δεν τους παρακινεί πια. Αλλά αυτό το σύστημα βοηθά».

…και αυτοί που το θωρούν ανήθικο

Άλλοι όμως δεν είναι τόσο πεπεισμένοι.

«Το βασικό ζήτημα των κινήτρων δεν επιλύεται έτσι», δήλωσε ένας στρατιώτης που ζήτησε να αναφερθεί μόνο με το κωδικό του, Snake.

«Οι πόντοι δεν θα εμποδίσουν τη φυγή των στρατιωτών».

Άλλος στρατιώτης που συστήθηκε ως Dymytro έστειλε μια μακροσκελή απάντηση στην οποία παραπονιόταν ότι πολλοι στρατιώτες διαγκωνίζονται να αρπάξουν «ευκαιρίες» από άλλους ή επιτίθενται σκόπιμα σε ρωσικά οχήματα που  έχουν ήδη καταστραφεί, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερους πόντους.

Για τον Dymytro, ολόκληρη η ιδέα φαίνεται ηθικά απαράδεκτη.

«Αυτό το σύστημα είναι απλώς το αποτέλεσμα της διεστραμμένης νοοτροπίας μας να μετατρέπουμε τα πάντα σε κέρδος», παραπονέθηκε. «Ακόμη και τον ίδιο μας τον θάνατο».
naftemporiki.gr