Skip to main content

Δήμας: Προτεραιότητα η βελτίωση των σχολικών υποδομών

«Η συντριπτική πλειονότητα των 431 σχολείων που εντάσσονται στην α΄ φάση του προγράμματος θα παραδοθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με μικρές καθυστερήσεις μόνο σε προαύλιους χώρους»

Για την πρόοδο των εργασιών στα 431 σχολεία ανά την επικράτεια που ανακαινίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή με θέμα: «Για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου σχετικά με τα σχολικά κτίρια».

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση ανακαίνισης σχολικών μονάδων τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως τόνισε, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί το έργο σε συνεργασία με την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.». Στην πρώτη φάση επιλέχθηκαν 645 σχολεία σε 245 δήμους και στις 13 περιφέρειες της χώρας, με τελική κατάληξη στα 431 σχολικά κτίρια που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 100 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενώ η δεύτερη φάση θα εκκινήσει με 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Δήμας σημείωσε ότι, παρότι το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» ανακοινώθηκε λιγότερο από έναν χρόνο πριν, η συντριπτική πλειονότητα των 431 σχολείων που εντάσσονται στην πρώτη φάση του προγράμματος θα παραδοθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με μικρές καθυστερήσεις σε ελάχιστες περιπτώσεις να αφορούν μόνο προαύλιους χώρους.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών δεν περιορίζεται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». Αναφέρθηκε ενδεικτικά:

  • Στην πλήρη ανακαίνιση 33 σχολείων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας μετά τις πλημμύρες του «Daniel».
  • Στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανέγερση 17 νέων σχολείων στη Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ.
  • Στη δημιουργία 24 νέων σχολείων μέσω ΕΣΠΑ.
  • Σε 23 σχολικές μονάδες που ανακαινίζονται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η μοναδική των τελευταίων δεκαετιών που θέτει τις σχολικές υποδομές στην κορυφή της ατζέντας της – όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Και ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά», κατέληξε ο κ. Δήμας.